Olivový olej je všestranný pomocník.pexels
StoryEditor

Olivový olej využijete nie len pri varení. Oceníte ho aj pri upratovaní či leštení niektorých povrchov

15.02.2023, 10:00
Recepty a tipy

Olivový olej zrejme používate ak nie denne, tak aspoň veľmi pravidelne. Je vynikajúci nie len na prípravu jedál, ale aj na ich dochucovanie. No okrem toho dokáže oveľa viac. Asi by vám ani nenapadlo, že s ním dokážete vyčistiť škvrny či dokonca striebro.

Spochybňujete, že sa dá olivový olej využiť aj pri upratovaní? Nech sa páči, presvedčte sa sami s čím všetkým vám dokáže pomôcť.

Lesklé šperky

Olivový olej môžete pokojne použiť aj na vyčistenie vašich strieborných šperkov, no tiež príborov. Stačí, ak do neho namočíte bavlnenú handričku a poriadne vyleštíte kúsky, na ktorých sa už podpísal zub času aj časté používanie. Nielen že budú vďaka oleju krásne lesklé, ale chytia aj akýsi ochranný film, vďaka ktorému budú dlhšie vyzerať ako nové.

Ochrana dreva

Zabudnite na prípravky na drevo. Aj v tomto smere je olivový olej spoľahlivý pomocník. Vďaka nemu oživíte zašednutý nábytok a nový šmrnc dostane aj drevená kuchynská doska či doska na krájanie. Opäť vám bude stačiť pár kvapiek olivového oleja na suchej handričke, ktorá mu pomôže sa do týchto povrchov lepšie vstrebať.

Kožené topánky

Stratili vaše topánky farbu či lesk a nemáte práve po ruke žiaden prípravok, ktorý by kožu oživil a zakryl prípadné nedostatky či škrabance? Natrite topánky tenučkou vrstvou olivového oleja a poriadne vyleštite pomocou suchej handričky, prípadne hustej, jemnej kefky. Takto isto môžete olivový olej použiť aj na ošetrenie kožených stoličiek, doplnkov či sedačky. Dbajte však na to, aby dobre vsiakol. Používajte vždy radšej menšie množstvo a pokiaľ sa olej rýchlo vstrebe, pokojne použite ešte pár ďalších kvapiek.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 02:02