Studený porcelán si môžete pripraviť za pár minút aj doma.dreamstime
StoryEditor

Vyrobte si vlastnoručne vianočné ozdoby a to len z troch ingrediencií

17.12.2022, 15:00
Recepty a tipy

Tiež patríte k tým, ktorí si užívajú nielen samotné ozdobovanie domácnosti a vianočného stromčeka, ale tiež radi priložia ruku k dielu a vyrobia si niečo sami? Možností, ako si zútulniť priestor hand – made ozdobami je viac než dosť. Jednou z nich je aj použitie studeného porcelánu.

Že neviete o čo ide? Krásne, až luxusne vyzerajúce ozdoby si vyrobíte z vody, kukuričného škrobu a jedlej sódy.

Príprava porcelánu

Samotná príprava hmoty vám síce nezaberie veľa času, ale je potrebné si to pri nej „vystáť“. Preto neodbiehajte a pustite sa do toho. Na panvicu vysypte škrob zmiešaný so sódou bikarbónou v rovnakom pomere a poriadne premiešajte. Zalejte rovnakým množstvom vody. Ako mernú jednotku si zoberte napríklad čajovú šálku, alebo pohár. Akonáhle zmes začne bublať a zrážať sa, uberte teplotu a ďalej hmotu miešajte, až do chvíle, kým sa nezačne odliepať od stien panvice. Studený porcelán je hotový vo chvíli, keď bude kompaktný a bude držať po hromade.

Práca s cestom

Hmotu, alebo cesto následne premiestnite na pracovnú dosku a počkajte, kým trošku vychladne. Stačí pár minút, pretože cesto by malo byť stále teplé, kým s ním začnete pracovať. Správajte sa k nemu rovnako, ako by šlo o naozajstné cesto na koláče. Rozvaľkajte ho a vykrajujte ľubovoľné tvary. Pokojne použite aj odtlačky s vianočnými motívmi, alebo niečo do ozdôb nakreslíte pomocou ostrej špajdle. Ak máte v pláne ozdoby vešať na stromček, vopred do nich urobte dierky. Ak ste si vymysleli ozdoby, ktoré by mali stáť, myslíte aj na podstavce. Pokojne ozdoby niečím podoprite, aby ste si zabezpečili, že stvrdnú v takej polohe, v akej potrebujete.

Nechajte ich vyschnúť

Ozdoby majú počas schnutia tendenciu zvlniť sa, preto by ste ich mali nechať na rovnom povrchu. Dekorácie nerobte príliš tenké, ale ani príliš hrubé, aby vám vyschli do dvadsiatich štyroch hodín. Následne ich zdobte podľa svojej fantázie. Farbičky, laky, nálepky. Popustite uzdu svojej fantázii. Ozdoby môžete vešať na stromček, pripnúť na adventný veniec, zapichnúť na paličky a následne napríklad použiť do ikebany. Skvelou alternatívou je tiež využiť ich ako menovky na darčeky.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
10. máj 2024 05:56