Správna príprava kávy môže byť poriadnou alchýmiou.Dreamstime
StoryEditor

Päť najčastejších chýb pri príprave domácej kávy: Poradí vám expertka

26.05.2023, 09:22
Recepty a tipy

Správna príprava kávy môže byť poriadnou alchýmiou. Ak však dodržíte správny postup prípravy, odmenou vám bude dokonalá šálka kávy. Na čo si dať pozor pri príprave domácej kávy, poradí kávová expertka Tereza Hrabálková.

Čerstvá káva má veľmi intenzívnu vôňu. Naopak, kávové zrná pražené pred dlhým časom vydávajú minimálnu vôňu a na povrchu sú mierne mastné. čo ešte poradila expertka na kávu Tereza Hrabálková, hlavná ambasádorka Costa Coffee?

Nesprávna voľba pri výbere zrniek

Výber kvalitných ingrediencií je dôležitý tak pri varení, ako aj pri príprave kávy. Aj tu platí, že pokiaľ si chcete na káve pochutnať, mala by byť čerstvá a kvalitná. Ak kupujete kávu balenú, je jedinou možnosťou, ako odhadnúť jej čerstvosť, dátum spotreby a dátum praženia. Ak môžete balenie otvoriť alebo kupujete váženú kávu, je situácia o dosť jednoduchšia.

Nevhodné skladovanie kávy

Ak chcete, aby si káva uchovala svoju vôňu, chuť a arómu, je nevyhnutné dobre ju skladovať. Obal, v ktorom ju máte uloženú, musí byť bez prístupu vzduchu, svetla a mal by byť v podmienkach izbovej teploty. Káva má tendenciu veľmi rýchlo absorbovať pachy. Ideálnou nádobou na skladovanie kávy sú preto vákuové dózy na kávu.

image

Tereza Hrabálková

zuzanasale.cz

Zanesené zariadenie na prípravu kávy

Je jedno, akým spôsobom kávu pripravujete – automatický kávovar, french press alebo pomocou rýchlovarnej kanvice. Vždy by ste mali dbať na dôkladné vyčistenie technológie a všetkých pomôcok. Pri každom z týchto typov je potrebné dohliadnuť na výmenu alebo aplikáciu vodného filtra a odstránenie zvyškov kávy či iných usadenín.

Neodvápnená technológia

Súčasťou pravidelnej údržby vášho zariadenia na prípravu kávy by malo byť aj jeho odvápnenie. V prípade, že máte v domácnosti tvrdšiu vodu, vodný kameň sa postupne usadzuje v dýzach, nádobe na vodu aj v ďalšom vnútornom ústrojenstve kávovaru, zhoršuje jeho funkčnosť a v horšom prípade ho môže aj nenávratne poškodiť. V neposlednom rade veľmi negatívne ovplyvňuje aj chuť kávy samotnej. Pokiaľ máte doma tvrdú vodu, mali by ste odvápňovať váš prístroj približne 1x mesačne.

Nesprávny pomer kávy a vody

Ideálna teplota na prípravu filtrovanej kávy sa pohybuje v rozmedzí 92 – 96 stupňov Celzia. Ideálny pomer kávy je asi 16 gramov na 250 ml vody a extrakcia by mala trvať 3 minúty. Po dlhšej extrakcii káva stráca vôňu, chuť aj charakter.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 03:36