Nakladaný syr romadur
Suroviny na 4 porcie:
· 4 kusy syra romadur
· hrubozrnná horčica
· mletá červená paprika
· 1 červená cibuľa
· 1 feferónka
· 3 strúčiky cesnaku
· 5 stoniek hladkolistej petržlenovej vňate
· 60 ml svetlého piva
· 3 lyžičky horčice
· 2 lyžičky slnečnicových semienok
· 200 ml oleja
Na žemličky:
· 300 g hladkej múky
· ½ kocky droždia
· soľ
· 2 lyžičky rasce
· 150 ml svetlého piva
1. Syry rozkrojíme a jednu polovicu potrieme horčicou a druhú posypeme paprikou. Syry opäť spojíme a naskladáme do uzatváracieho pohára. Ak treba, syry prekrojíme, aby sa do pohára lepšie vošli.
2. Nakrájame cibuľu, feferónku, cesnak, vňať a potom všetko nasypeme na syr. Svetlé pivo zmiešame s horčicou, so slnečnicovými semienkami, s olejom a nalejeme do pohára na syr. Dáme do chladničky odležať, najlepšie na týždeň.
3. Na žemličky zmiešame hladkú múku s droždím, so soľou a s rascou. Zalejeme pivom, dobre prepracujeme a necháme vykysnúť.
4. Potom cesto rozvaľkáme, rozdelíme na 12 kúskov, vytvoríme žemličky a dáme na plech. Necháme chvíľu vykysnúť a potom pečieme pri 210 °C asi 15 minút. Žemličky podávame s naloženým syrom.
Trhané bravčové s hriankou
Suroviny na 8 porcií:
· 300 g zeleru
· cibuľa
· 500 g bravčového pleca
· soľ
· čerstvo mleté čierne korenie
· lyžička drvenej rasce
· 4 strúčiky cesnaku
· 250 ml svetlého piva
· 200 g kečupu
· 80 g medu
· 1 paprička čili
· 8 krajcov chleba
· olej na opekanie
· 100 g majonézy
· 1 červená cibuľa
· rukola
1. Zeler a cibuľu olúpeme, nakrájame na menšie kúsky a nasypeme do pekáča. Bravčové plece rozkrojíme na väčšie kusy, pridáme k zelenine a dochutíme soľou, korením a rascou.
2. Pridáme celé strúčiky cesnaku, všetko podlejeme pivom a pečieme pri 190 °C asi 30 minút. Potom znížime teplotu na 170 °C, priklopíme pokrievkou a pečieme ďalšie dve hodiny. Počas pečenia mäso podlievame vodou.
3. Hotové, mäkké mäso a zeler vyberieme z pekáča a preložíme do misky. Výpek scedíme do kastróla, zahrejeme a šťavu pozvoľna zredukujeme na tretinu.
4. Kečup zmiešame s medom a s nakrájanou papričkou čili. Omáčku prilejeme do zvareného výpeku a necháme prejsť varom.
5. Vychladnuté mäso preložíme na kuchynskú dosku a vidličkou roztrháme na malé kúsky. Dáme do misky, pridáme omáčku, trochu pečeného zeleru a dôkladne premiešame.
6. Plátky chleba opečieme na oleji a necháme odkvapkať na papierovom obrúsku. Hrianku potrieme majonézou, navrch rozložíme mäso a podávame ozdobené červenou cibuľkou a rukolou.
Pivné praclíky
Suroviny na 4 porcie:
· 300 g polohrubej múky
· 1 lyžička krupicového cukru
· 25 g droždia
· 180 ml svetlého piva
· 60 ml rastlinného oleja
· ½ lyžičky soli
· ½ lyžičky mletého čierneho korenia
· 1 bielok na potretie
Dohotovenie:
· hrubá soľ na posypanie
1. Do misy nasypeme múku, cukor, rozdrobené droždie, polovicu zľahka nahriateho piva a zamiešame. Potom pridáme olej, soľ, korenie a zvyšok piva. Ručne vypracujeme hladké cesto a rozdelíme ho na 5 rovnakých dielov.
2. Z každého dielu vypracujeme dlhý tenký valček a zamotáme do praclíka. Takto pripravené praclíky prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie, necháme 20 minút kysnúť, potom potrieme bielkom, posypeme soľou a pečieme v predhriatej rúre pri 170 °C asi 25 minút.