Pripravte si špeciality, ktoré sa hodia k pivku.Pexels
StoryEditor

Nakladaný syr aj trhané mäso: Tieto špeciality sú ako stvorené k pivku

09.10.2022, 12:00
Recepty a tipy

Ak máte doma nadšencov októbrových osláv piva, tak určite vyskúšajte tieto recepty.

Nakladaný syr romadur

Suroviny na 4 porcie:

· 4 kusy syra romadur

· hrubozrnná horčica

· mletá červená paprika

· 1 červená cibuľa

· 1 feferónka

· 3 strúčiky cesnaku

· 5 stoniek hladkolistej petržlenovej vňate

· 60 ml svetlého piva

· 3 lyžičky horčice

· 2 lyžičky slnečnicových semienok

· 200 ml oleja

Na žemličky:

· 300 g hladkej múky

· ½ kocky droždia

· soľ

· 2 lyžičky rasce

· 150 ml svetlého piva

1. Syry rozkrojíme a jednu polovicu potrieme horčicou a druhú posypeme paprikou. Syry opäť spojíme a naskladáme do uzatváracieho pohára. Ak treba, syry prekrojíme, aby sa do pohára lepšie vošli.

2. Nakrájame cibuľu, feferónku, cesnak, vňať a potom všetko nasypeme na syr. Svetlé pivo zmiešame s horčicou, so slnečnicovými semienkami, s olejom a nalejeme do pohára na syr. Dáme do chladničky odležať, najlepšie na týždeň.

3. Na žemličky zmiešame hladkú múku s droždím, so soľou a s rascou. Zalejeme pivom, dobre prepracujeme a necháme vykysnúť.

4. Potom cesto rozvaľkáme, rozdelíme na 12 kúskov, vytvoríme žemličky a dáme na plech. Necháme chvíľu vykysnúť a potom pečieme pri 210 °C asi 15 minút. Žemličky podávame s naloženým syrom.

Trhané bravčové s hriankou

Suroviny na 8 porcií:

· 300 g zeleru

· cibuľa

· 500 g bravčového pleca

· soľ

· čerstvo mleté čierne korenie

· lyžička drvenej rasce

· 4 strúčiky cesnaku

· 250 ml svetlého piva

· 200 g kečupu

· 80 g medu

· 1 paprička čili

· 8 krajcov chleba

· olej na opekanie

· 100 g majonézy

· 1 červená cibuľa

· rukola

1. Zeler a cibuľu olúpeme, nakrájame na menšie kúsky a nasypeme do pekáča. Bravčové plece rozkrojíme na väčšie kusy, pridáme k zelenine a dochutíme soľou, korením a rascou.

2. Pridáme celé strúčiky cesnaku, všetko podlejeme pivom a pečieme pri 190 °C asi 30 minút. Potom znížime teplotu na 170 °C, priklopíme pokrievkou a pečieme ďalšie dve hodiny. Počas pečenia mäso podlievame vodou.

3. Hotové, mäkké mäso a zeler vyberieme z pekáča a preložíme do misky. Výpek scedíme do kastróla, zahrejeme a šťavu pozvoľna zredukujeme na tretinu.

4. Kečup zmiešame s medom a s nakrájanou papričkou čili. Omáčku prilejeme do zvareného výpeku a necháme prejsť varom.

5. Vychladnuté mäso preložíme na kuchynskú dosku a vidličkou roztrháme na malé kúsky. Dáme do misky, pridáme omáčku, trochu pečeného zeleru a dôkladne premiešame.

6. Plátky chleba opečieme na oleji a necháme odkvapkať na papierovom obrúsku. Hrianku potrieme majonézou, navrch rozložíme mäso a podávame ozdobené červenou cibuľkou a rukolou.

Pivné praclíky

Suroviny na 4 porcie:

· 300 g polohrubej múky

· 1 lyžička krupicového cukru

· 25 g droždia

· 180 ml svetlého piva

· 60 ml rastlinného oleja

· ½ lyžičky soli

· ½ lyžičky mletého čierneho korenia

· 1 bielok na potretie

Dohotovenie:

· hrubá soľ na posypanie

1. Do misy nasypeme múku, cukor, rozdrobené droždie, polovicu zľahka nahriateho piva a zamiešame. Potom pridáme olej, soľ, korenie a zvyšok piva. Ručne vypracujeme hladké cesto a rozdelíme ho na 5 rovnakých dielov.

2. Z každého dielu vypracujeme dlhý tenký valček a zamotáme do praclíka. Takto pripravené praclíky prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie, necháme 20 minút kysnúť, potom potrieme bielkom, posypeme soľou a pečieme v predhriatej rúre pri 170 °C asi 25 minút.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 23:04