Manželia Haškovci zasvätili svoj život husacine. V ich reštaurácii si na nej pochutíte počas celého roka.
StoryEditor

Príbeh manželov, ktorí zasvätili svoj život husacine. Sprvu malá reštaurácia v Grobe sa stala vychýreným miestom

22.09.2022, 10:00
Recepty a tipy

K jeseni neodmysliteľne patria husacie hody. Mäsko, ktoré sa rozplýva, výborná kapusta a pečienka. K tomu pohár skvelého vínka a večer s rodinou či partnerom máte zaručene podarený. Málokto však vie, že iba pár kilometrov od Bratislavy nájdu milovníci tohto jedla reštauráciu, ktorá ponúka vynikajúcu husacinu vo vysokej kvalite počas celého roka.

Husacie hody, Gurmánsky Grob a jeseň – tri slová, ktorá patria pre mnohých k sebe tak isto, ako Vianoce a Silvester k decembru. Zasvätení však vedia, že ak si chcú pochutiť na skvelej husacine, netreba čakať do septembra. V Slovenskom Grobe je reštaurácia, ktorá ju ponúka počas celého roka nielen husacinu, jej jedálny lístok je podstatne bohatší.

Hovoríme o Gurmánskom Grobe, rodinnej reštaurácii, ktorá patrí manželom Haškovcom. Zaujímavé určite je, že husi tu nepripravujú starousadlíci, ale „prišelci“. Boris Haško je Bratislavčan a jeho manželka Klaudia pochádza z okresu Galanta z Čierneho Brodu. Bori pracuje celý život v gastronómii a jeho pracovné začiatky boli v bratislavských reštauráciach. Pred 30-timi rokmi vymenil hlavné mesto za hlavné mesto husaciny, a pred 14 rokmi tu s manželkou postavili rodinný dom a urobili v ňom reštauráciu.

Klientelu si našli kvalitu

Začínali v malom. Manželia si rozdelili úlohy. Muž mal na starosti kuchyňu a pečenie husí a manželka Klaudia obsluhovala. Postupne sa chýr o ich skvelej husacine šíril, hostí pribúdalo, reštaurácia sa zväčšovala. Z malého podniku sa tak stala „inštitúcia husaciny“ kde sa naraz zmestí až 200 hostí a v kuchyni a v servise sa o nich spolu s brigádnikmi starajú až tri desiatky ľudí.

Deti sa nebudú pri stole nudiť a prehrajú sa

Zámerom Haškovcov vždy bolo, mať reštauráciu otvorenú počas celého roka. Preto postupne k interiéru dobudovali veľkoryso poňaté exteriérové atrakcie, akúsi zónu relaxu pre dospelých no najmä pre detských návštevníkov. Je tu terasa, altánok, detské ihrisko pre menšie deti a najnovšie aj pumptracková dráha pre tie staršie. Tú vybudovala obec hneď v susedstve reštaurácie, takže zo záhrady je sem priamy vstup, čo Haškovcov veľmi teší. „Husacinový“ jedálny lístok obohatili o ďalšie jedlá a najmä rôzne tematické gastronomické akcie, ktoré majú u hostí veľký úspech.

Húsky sa pečú tradičný spôsobom

Na jeseň je to aj tu najmä o husacine, týždenne pečú desiatky husí. Nakoľko chovanie husi v Slovenskom Grobe už dávnejšie vymizlo, tak im husi chovajú a pripravujú ich dodávatelia z okresu Galanta a Dunajská Streda. Dodávajú ich vypitvané a pripravené tak, ako si v Gurmánskom Grobe želajú. Tu ich pečú  aj v klasických peciach na drevo, teda tradičným spôsobom.

Nielen husi, ale všetko, čo dostanete na tanieri robia v reštaurácii sami, okrem lokší, tie im dodávajú domáce gazdiny z dediny, ktoré sa na ich prípravu špecializujú. „Lokší spotrebujeme stovky, pripravovať ich u nás v kuchyni pri „frmole“, ktorý tu býva, by nebolo nereálne a ani efektívne,“ vysvetľuje majiteľ Gurmánskeho Grobu.

Zamestnancom chcú ísť príkladom

Hoci sa rokmi stal z malej reštaurácie pomerne veľký podnik, stále však ide o rodinnú záležitosť, takže manželov v reštaurácii stretneme od skorého rána až do záverečnej. Boris Haško hovorí, že je dôležité, aby boli svojim prístupom  vzorom a inšpiráciou pre zamestnancov a vedú ich k tomu, aby boli milí a profesionálni. „Husacina nie je lacná záležitosť, preto chceme aby si hostia pobyt u nás užili. Tiež chceme aby na nás nezabudli ani vtedy, keď nie je tá pravá husacinová sezóna a najedli sa tu aj vtedy rovnako dobre,“ uzatvára majiteľ úspešnej reštaurácie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 21:02