Veterníky s orieškovou plnkou
Suroviny na 8 porcií:
Cesto:
· 160 ml vody
· štipka soli
· 80 g masla
· 100 g hladkej múky
· 2 vajcia
Chrumkavá čiapočka:
· 25 g trstinového cukru
· 25 g hladkej múky
· 25 g masla
Oriešková pasta:
· 150 g lieskových orieškov
· 150 g krupicového cukru
· 250 ml smotany na šľahanie
1 Vodu so štipkou soli a s maslom privedieme do varu, vmiešame múku a pomaly vymiešame cesto, ktoré sa nebude lepiť. Necháme vychladnúť a postupne vmiešame vajce.
2 Na plech lyžicou vytvoríme 8 bochníčkov. Z trstinového cukru, múky a masla zamiesime cesto, vyvaľkáme ho na tenký plát a vykrojíme kolieska, ktoré dáme na pripravené bochníčky.
3 Takto pripravené veterníky pečieme v rúre vyhriatej na 175 °C asi 45 minút a necháme vychladnúť. V priebehu pečenia na 10 minút pridáme pražiť oriešky.
4 Na panvičke rozpustíme cukor, pridáme oriešky, premiešame a potom rozmixujeme. Smotanu vyšľaháme a vmiešame orieškovú pastu. Veterníky rozkrojíme, naplníme krémom a priklopíme.