Rolády s trojakými orieškami
Suroviny na 3 rolády:
Korpus:
· 6 vajec
· 1 balíček vanilkového cukru
· 160 g krupicového cukru
· nastrúhaná citrónová kôra
· 180 g hladkej múky
· 40 g lieskových orieškov
Základný krém:
· 400 ml mlieka
· 80 g krupicového cukru
· 1 balíček vanilkového pudingového prášku
· 250 g masla
Na krém s vlašskými orechmi:
· 2 lyžice karamelu
· 40 g mletých vlašských orechov
· 20 g rozpustenej čokolády
Na krém s lieskovými orechmi:
· 4 lyžice rumu
· 80 g pražených mletých lieskových orieškov
· 10 lieskových orechov
Na krém s pekanovými orechmi:
· 40 g pekanových orechov
· 40 g kokosu
· 10 pekanových orechov na ozdobenie
1 Žĺtky vyšľaháme s vanilkovým cukrom do peny. Bielky vyšľaháme s cukrom na pevný sneh. Potom obe hmoty spojíme a vmiešame kôru, preosiatu múku a mleté oriešky. Hotové cesto rozdelíme na tri diely a rozotrieme na tri plechy vyložené papierom na pečenie. Pečieme na 200 °C asi 8 minút, potom ich vyberieme z plechov, zakryjeme čistým papierom a necháme vychladnúť. Korpusy otočíme na čisté papiere a stiahneme tie, na ktorých sa piekli.
2 Z mlieka, cukru a pudingu uvaríme hustý krém, ktorý necháme za stáleho miešania vychladnúť, rozšľaháme robotom a postupne zašľaháme na kúsky nakrájané maslo. Krém rozdelíme na tri rovnaké diely.
3 Na prvý krém zmiešame základný krém s karamelom a dve tretiny rozotrieme na korpus, povrch posypeme orechmi. Zavinieme do rolády, necháme v chlade stuhnúť. Potom povrch potrieme zvyšným krémom a postriekame čokoládou.
4 Na lieskovo-orieškový krém zmiešame základný krém s rumom. Polovicu rozotrieme na korpus a posypeme polovicou orieškov. Zatočíme do rolády a necháme stuhnúť. Povrch potrieme časťou zvyšného krému, strany obalíme v orieškoch. Zvyšným krémom na povrch nastriekame 10 pusiniek, na každú dáme oriešok.
5 Posledný krém rozotrieme na korpus a posypeme nasekanými pekanovými orechmi a polovicou kokosu. Zavinieme, necháme stuhnúť a povrch potrieme časťou zvyšného krému a strany obalíme v kokose. Zvyšným krémom na roládu nastriekame 10 pusiniek, na každú dáme polovicu orecha.
Recept na Londýnske rezy a Orieškové veterníky na ďalšej strane.