Pripravte si s nami výborné orieškové maškrty.Dreamstime
StoryEditor

Nič pre alergikov, ale ostatní si pochutia: Toto sú najlepšie orieškové zákusky

24.09.2022, 12:00
Recepty a tipy

Sú voňavé aj krémové, príjemne chrumkajú a všetci si ich hneď obľúbia. Presne také sú tieto výborné orieškové maškrty.

Rolády s trojakými orieškami

Suroviny na 3 rolády:

Korpus:

· 6 vajec

· 1 balíček vanilkového cukru

· 160 g krupicového cukru

· nastrúhaná citrónová kôra

· 180 g hladkej múky

· 40 g lieskových orieškov

Základný krém:

· 400 ml mlieka

· 80 g krupicového cukru

· 1 balíček vanilkového pudingového prášku

· 250 g masla

Na krém s vlašskými orechmi:

· 2 lyžice karamelu

· 40 g mletých vlašských orechov

· 20 g rozpustenej čokolády

Na krém s lieskovými orechmi:

· 4 lyžice rumu

· 80 g pražených mletých lieskových orieškov

· 10 lieskových orechov

Na krém s pekanovými orechmi:

· 40 g pekanových orechov

· 40 g kokosu

· 10 pekanových orechov na ozdobenie

1 Žĺtky vyšľaháme s vanilkovým cukrom do peny. Bielky vyšľaháme s cukrom na pevný sneh. Potom obe hmoty spojíme a vmiešame kôru, preosiatu múku a mleté oriešky. Hotové cesto rozdelíme na tri diely a rozotrieme na tri plechy vyložené papierom na pečenie. Pečieme na 200 °C asi 8 minút, potom ich vyberieme z plechov, zakryjeme čistým papierom a necháme vychladnúť. Korpusy otočíme na čisté papiere a stiahneme tie, na ktorých sa piekli.

2 Z mlieka, cukru a pudingu uvaríme hustý krém, ktorý necháme za stáleho miešania vychladnúť, rozšľaháme robotom a postupne zašľaháme na kúsky nakrájané maslo. Krém rozdelíme na tri rovnaké diely.

3 Na prvý krém zmiešame základný krém s karamelom a dve tretiny rozotrieme na korpus, povrch posypeme orechmi. Zavinieme do rolády, necháme v chlade stuhnúť. Potom povrch potrieme zvyšným krémom a postriekame čokoládou.

4 Na lieskovo-orieškový krém zmiešame základný krém s rumom. Polovicu rozotrieme na korpus a posypeme polovicou orieškov. Zatočíme do rolády a necháme stuhnúť. Povrch potrieme časťou zvyšného krému, strany obalíme v orieškoch. Zvyšným krémom na povrch nastriekame 10 pusiniek, na každú dáme oriešok.

5 Posledný krém rozotrieme na korpus a posypeme nasekanými pekanovými orechmi a polovicou kokosu. Zavinieme, necháme stuhnúť a povrch potrieme časťou zvyšného krému a strany obalíme v kokose. Zvyšným krémom na roládu nastriekame 10 pusiniek, na každú dáme polovicu orecha.

Recept na Londýnske rezy a Orieškové veterníky na ďalšej strane. 

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. november 2024 10:12