Aj španielsku paellu si viete pripraviť doma za pár minút.pexels
StoryEditor

Talianske rizoto či francúzsky toast: Vďaka týmto jedlám sa prenesiete do svojej obľúbenej dovolenkovej destinácie

25.08.2022, 12:00
Recepty a tipy

Aj vy patríte k tej skupine ľudí, ktorí si na dovolenke užívajú nielen slnko, more, nič nerobenie, ale tiež kuchyňu danej krajiny? Určite sú aj ich famózne miestne špeciality tým, čo vám doma veľmi chýba. No aj po návrate z dovolenky si môžete pripraviť chutné jedlá. Okrem magnetiek si nezabudnite ako suvenír doniesť niektoré z tradičných surovín. Potom sa aj výsledok na tanieri bude oveľa viac chuťovo približovať tomu, na čom ste si pochutnávali na dovolenke.

Niektoré jedlá sa skutočne nezaobídu bez tradičných korenín či dochucovadiel. Tieto pokrmy si však môžete pripraviť aj z toho, čo bežne kúpite aj v našich zemepisných šírkach.

Talianske rizoto

Základom pre pravé talianske rizoto je kvalitná ryža Arborio, z ktorej sa varí. Následná príprava je potom pomerne jednoduchá. Na olivovom oleji si osmažte najemno nakrájanú šalotku, pridajte k nej ryžu a podlejte suchým bielym vínom. Medzitým si zohrejte kurací alebo zeleninový vývar, aby bol horúci. Ryžu ním budete podlievať po malých dávkach tak, aby nikdy nebol úplne odparený. Nezabudnite rizoto pravidelne miešať. Ryža by mala byť al dente a varenie bude trvať cca 15- 20 minút. Na záver pridajte hrubší plátok masla a poriadnu dávku strúhaného parmezánu, ktorý v rizote urobí žiadanú krémovú konzistenciu. Pokiaľ máte chuť, pridajte si na záver do rizota napríklad na masle opečený hrášok či zelenú špargľu. Nikdy zeleninu nevarte v rizote. Dlhým varením stratí nielen svoju farbu, ale aj chuť.

Španielska paella

Paella je tradičné španielske jedlo, ktoré sa teší svojej obľube naprieč celým svetom. Jej príprava je jednoduchá a určite ju zvládnete aj doma. Pripravte si väčšiu panvicu s nízkym okrajom a môžete začať. Na olivovom oleji opečte nakrájanú cibuľku a pretlačené tri strúčiky cesnaku. Následne pridajte bravčové alebo iné mäso, ktoré preferujete, a koreniny. Dve lyžičky mletej červenej papriky, rovnaké množstvo soli a štipku šafranu. Všetko poriadne premiešajte a k tomuto základu pridajte konzervu cherry rajčín, hrsť mrazeného hrášku a pokiaľ máte v obľube, tak aj zhruba 150 gramov mrazených kreviet. A nezabudnite na ryžu. Na prípravu paelly je ideálne použiť guľatozrnnú ryžu. Spolu aj s ryžou všetko dôkladne v panvici premiešame a na záver po celej zmesi poukladáme plátky choriza a zalejeme zhruba 1,5 litra vývarom. Varte na miernom ohni zhruba hodiny, kým nebude mäso aj ryža mäkká. Nezabudnite, že po pridaní vývaru už paellu nemusíte miešať. Zo spodu má byť trošku pripečená.

Francúzsky toast

A na záver niečo sladké, čo poviete? Tento recept oceníte, najmä ak vám zvýšil doma sendvič, toast, alebo vianočka. Tri vajíčka si vymiešajte spolu s troma lyžicami mlieka, vanilkovým a škoricovým cukrom a štipkou soli. Medzitým si na panvicu dajte plátok masla a trošku oleja, aby sa maslo rýchlo neprepaľovalo. Pripravený chlieb z oboch strán namočte do vyšľahaných vajíčok, rovnako ako keď pripravujete náš typický chlebík vo vajíčku, a dáte na rozpálenú panvicu. Opečte z oboch strán do zlatista a máte hotovo. Na záver toast prelejte javorovým sirupom, prípadne ozdobte šľahačkou, ale ak ho pripravujete ako dezert, aj kopček vanilkovej zmrzliny bude skvelou voľbou. Nezabudnite tiež na ovocie. Hodí sa k nemu najmä bobuľové ovocie, maliny, černice, čučoriedky.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 00:44