Banánová múka sa získava zo zelených, sušených banánov a je považovaná za superpotravinu.pexels
StoryEditor

Nová superpotravina na obzore? Banánová múka má byť zdravšou a diétnejšou náhradou pšeničnej

04.08.2022, 12:00
Recepty a tipy

Nielen ľudia s rôznymi potravinovými intoleranciami siahajú po zdravších možnostiach pri výbere surovín. Rovnako tak vzbudzujú záujem aj u ľudí, ktorí sa snažia o zdravší životný štýl, racionálne stravovanie či štíhlejšie telo. Vynechanie múčnych jedál z jedálnička je udržateľné len krátkodobo a skôr či neskôr bude mať každý chuť na dobrý koláčik. Ani ten však nemusí byť vždy prehreškom. Práve naopak. Vďaka výmene niektorých ingrediencií z neho nielenže nepriberiete, ale bude aj zdravý.

K mandľovej, pohánkovej, makovej a množstvu iných, bezlepkových a zdravých múk sa pridáva aj múka zo zelených banánov. V Európe je síce novinkou, no v krajinách západenej Afriky, strednej Ameriky, ale aj na Jamaice či Haiti o jej výhodách vedia už dávno.

Superpotravina

Zdá sa, že goji či chia semienka majú silného konkurenta. Banánová múka sa získava z ošúpaných a sušených zelených banánov a svoju super schopnosť má najmä vďaka škrobu, ktorý obsahuje. Na rozdiel od škrobu, ktorý obsahujú napríklad nám dobre známe zemiaky, sa škrob z banánov v tele nerozkladá na cukor. Práve naopak. Zostáva v tele, udržiava stálu hladinu cukru v krvi, stará sa o lepšie trávenie, no len v surovom stave. Ak teda chcete získať čo najviac živín, pridajte ju do raňajkovej kaše či smoothička.

Pomocník pri chudnutí

O banánoch je dobre známe, že sú bohatým zdrojom draslíka a platí to aj pre banánovú múku. Pridávaním banánovej múky v studenej kuchyni bude vaše telo spaľovať oveľa viac kalórii, keďže premeniť už spomínaný škrob na energiu mu dá poriadne zabrať. Navyše vďaka tomu bude rýchlejší aj váš metabolizmus. Ďalším plusom je fakt, že už malé množstvo múky vás dokáže poriadne zasýtiť. Ak by ste sa rozhodli nahradiť touto múkou múku pšeničnú, niektoré vlastnosti sa síce znehodnotia, no získate plnohodnotnú bezlepkovú alternatívu a to v rovnakom pomere, ako uvádzajú recepty s klasickou múkou.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 06:56