Vrtuľky s paradajkami
Suroviny na 4 porcie:
· 320 g cestovín (napr. fusilli)
· soľ
· 200 g cherry paradajok
· 200 g sterilizovanej zelenej špargle
· 1 strúčik cesnaku
· 2 lyžice rastlinného oleja
· mleté čierne korenie
· 50 g parmezánu (alebo tvrdého syra na strúhanie)
· bazalka na ozdobu
1 Cestoviny uvaríme v dostatočnom množstve osolenej vody domäkka. Potom ich scedíme a necháme odkvapkať.
2 Paradajky očistíme a prekrojíme na polovice. Špargľu scedíme a nakrájame na väčšie kusy. Cesnak olúpeme a nasekáme najemno.
3 Na panvici rozohrejeme olej, opečieme na ňom cesnak a po chvíli pridáme špargľu a paradajky. Všetko spoločne krátko orestujeme. Dochutíme soľou, korením a nasekanou bazalkou.
4 Do zmesi na panvici vmiešame uvarené cestoviny a prehrejeme. Rozdelíme na taniere a pred podávaním posypeme nastrúhaným syrom, dochutíme korením a ozdobíme bazalkou.
Špagety po uhliarsky s fazuľkou
Suroviny na 4 porcie:
·150 g anglickej slaniny
·200 g plochých fazuľkových strukov
·soľ
·400 g špagiet
·100 g parmezánu
·6 žĺtkov
·olivový olej
·mleté čierne korenie
1 Slaninu nakrájame na pásiky. Fazuľové struky očistíme a nakrájame na menšie kúsky.
2 Struky krátko povaríme vo vriacej osolenej vode, scedíme ich a necháme odkvapkať. Špagety uvaríme vo vriacej osolenej vode podľa návodu na obale. Parmezán nastrúhame najemno a polovicu zmiešame so žĺtkami.
3 Vo veľkej panvici na troche oleja orestujeme najprv nakrájanú slaninu, potom pridáme fazuľky a spoločne opečieme. Uvarené špagety scedíme a prisypeme do panvice. Zmes osolíme a okoreníme. Potom za stáleho miešania prilejeme žĺtky so syrom. Dobre premiešame a odstavíme. Posypeme zvyšným parmezánom a podávame.
Penne s tuniakom a pestom
Suroviny na 4 porcie:
· 300 g mrazeného hrášku
· 2 strúčiky cesnaku
· 1 šalotka
· 200 g cherry paradajok
· 400 g cestovín penne
· olivový olej
· 250 g tuniaka v oleji
· 3 lyžice bazalkového pesta
· citrónová šťava
· soľ
· mleté čierne korenie
· 80 g parmezánu
1 Mrazený hrášok necháme mierne roztopiť. Cesnak a šalotku olúpeme a nakrájame najemno. Paradajky umyjeme a rozkrojíme na polovice. Cestoviny uvaríme podľa návodu al dente a scedíme.
2 Do väčšej panvice nalejeme olej a opečieme na ňom cesnak i šalotku. Pridáme scedeného tuniaka a krátko orestujeme. K zmesi primiešame pesto, paradajky, cestoviny a hrášok.
3 Na záver cestoviny ochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením a dobre premiešame. Nastrúhame parmezán, posypeme ním cestoviny a podávame.