Cestoviny sú rýchle, ale chutné jedlo. Na leto ako stvorené!Pexels
StoryEditor

Letné cestoviny si zamilujete: Zaberú minimum času, ale chutia maximálne výborne

07.08.2022, 12:00
Recepty a tipy

Je čas na rýchle a jednoduché jedlá, ktoré nás príjemne zasýtia, ale pritom nezaťažia. Aby sme všetci mali energiu na letné povinnosti aj dobrodružstvá.

Vrtuľky s paradajkami

Suroviny na 4 porcie:

· 320 g cestovín (napr. fusilli)

· soľ

· 200 g cherry paradajok

· 200 g sterilizovanej zelenej špargle

· 1 strúčik cesnaku

· 2 lyžice rastlinného oleja

· mleté čierne korenie

· 50 g parmezánu (alebo tvrdého syra na strúhanie)

· bazalka na ozdobu

1 Cestoviny uvaríme v dostatočnom množstve osolenej vody domäkka. Potom ich scedíme a necháme odkvapkať.

2 Paradajky očistíme a prekrojíme na polovice. Špargľu scedíme a nakrájame na väčšie kusy. Cesnak olúpeme a nasekáme najemno.

3 Na panvici rozohrejeme olej, opečieme na ňom cesnak a po chvíli pridáme špargľu a paradajky. Všetko spoločne krátko orestujeme. Dochutíme soľou, korením a nasekanou bazalkou.

4 Do zmesi na panvici vmiešame uvarené cestoviny a prehrejeme. Rozdelíme na taniere a pred podávaním posypeme nastrúhaným syrom, dochutíme korením a ozdobíme bazalkou.

 

Špagety po uhliarsky s fazuľkou

Suroviny na 4 porcie:

·150 g anglickej slaniny

·200 g plochých fazuľkových strukov

·soľ

·400 g špagiet

·100 g parmezánu

·6 žĺtkov

·olivový olej

·mleté čierne korenie

1 Slaninu nakrájame na pásiky. Fazuľové struky očistíme a nakrájame na menšie kúsky.

2 Struky krátko povaríme vo vriacej osolenej vode, scedíme ich a necháme odkvapkať. Špagety uvaríme vo vriacej osolenej vode podľa návodu na obale. Parmezán nastrúhame najemno a polovicu zmiešame so žĺtkami.

3 Vo veľkej panvici na troche oleja orestujeme najprv nakrájanú slaninu, potom pridáme fazuľky a spoločne opečieme. Uvarené špagety scedíme a prisypeme do panvice. Zmes osolíme a okoreníme. Potom za stáleho miešania prilejeme žĺtky so syrom. Dobre premiešame a odstavíme. Posypeme zvyšným parmezánom a podávame.

 

Penne s tuniakom a pestom

Suroviny na 4 porcie:

· 300 g mrazeného hrášku

· 2 strúčiky cesnaku

· 1 šalotka

· 200 g cherry paradajok

· 400 g cestovín penne

· olivový olej

· 250 g tuniaka v oleji

· 3 lyžice bazalkového pesta

· citrónová šťava

· soľ

· mleté čierne korenie

· 80 g parmezánu

1 Mrazený hrášok necháme mierne roztopiť. Cesnak a šalotku olúpeme a nakrájame najemno. Paradajky umyjeme a rozkrojíme na polovice. Cestoviny uvaríme podľa návodu al dente a scedíme.

2 Do väčšej panvice nalejeme olej a opečieme na ňom cesnak i šalotku. Pridáme scedeného tuniaka a krátko orestujeme. K zmesi primiešame pesto, paradajky, cestoviny a hrášok.

3 Na záver cestoviny ochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením a dobre premiešame. Nastrúhame parmezán, posypeme ním cestoviny a podávame.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
21. november 2024 22:53