Preneste sa na chvíľu do detstva a opäť si zamaškrťte na sladkej ďateline.dreamstime
StoryEditor

Odteraz už na prechádzke ďatelinu neobídete. Je plná vitamínov a skvele doplní aj raw koláčiky

16.07.2022, 12:00
Recepty a tipy

Príroda ponúka toľko úžasných možností. Jednou z nich sú aj kvety, ktoré bežne vidíte na lúkach a len tak si nimi potešíte oko, alebo si z nich pripravíte kytičku. Mnohé z nich sú však aj jedlé a dokonca obsahujú množstvo cenných látok a vitamínov. Ružovú ďatelinu ste iste ochutnali už v detstve, tak prečo z nej nevykúzliť niečo aj teraz.

Okvetie z ďateliny nielen krásne dotvorí vaše koláčiky, ale dodá im aj výnimočnú chuť a poriadnu dávku vitamínov.

Ďatelina najmä pre ženy

Lúky posiate ružovými kvetmi ďateliny by mohli vzbudzovať dojem, že v prípade tejto rastliny ide len o nejakú burinu, ktorá nie je ničím výnimočná či užitočná. Opak je však pravdou. Ďatelina má totiž množstvo liečivých účinkov, ktoré pomáhajú najmä ženám. Obsahuje množstvo antioxidantov a dokonca má aj antibiotické a antiseptické účinky. Pomôže tiež pri budovaní imunity a spomaľuje predčasné starnutie. Je skvelým liečivom pri nafukovaní, hnačkách a priaznivo ovplyvňuje celý tráviaci systém. Navyše, výluhom z ďateliny môžete dezinfikovať rany, pretože podporuje ich hojenie. Čo sa žien týka, pravidelným užívaním ďateliny sa stabilizuje celý nervový a hormonálny systém. Najmä dámy počas menopauzy ocenia, že vďaka nej klesá hladina estrogénu.

Vitamíny a minerály

V ďateline lúčnej nájdete aj poriadnu dávku beta karoténu, ktorý vás chráni pred slnečným žiarením. Zároveň sa v nej ukrýva celé spektrum vitamínov. Od vitamínu C, cez E a takmer všetky vitamíny skupiny B. Okrem nich sú v nej bohato zastúpené minerály a to predovšetkým mangán, horčík, meď, selén a tiež zinok. Práve posledný menovaný má pozitívny vplyv na pohlavné orgány tak žien ako aj mužov.

Ako ju konzumovať

Medzi bežne dostupné produkty, ktoré obsahujú ďatelinu patria sirupy či tablety. Doma si môžete pripraviť čaj, ale aj s jeho popíjaním hlavne striedmo. Môžete vypiť maximálne 1 – 2 šálky denne. Pripravíte ho z dvoch lyžičiek ružových lupienkov, ktoré zalejete horúcou vodou. Z tohto výluhu si však môžete urobiť aj obklady na vonkajšie použitie pri rôznych kožných problémoch.

Raw guličky s ďatelinou

Ak chcete ľahký dezert, alebo snack na ktorom si môžete bez výčitiek zamaškrtiť a navyše dostať do seba aj značnú dávku vitamínov, nech sa páči, skúste tieto raw guličky. Pripravte si 200 gramov ďatľovej pasty, alebo si pomeľte 200 gramov ďatlí, alebo fíg. Pridajte o polovicu menej ľubovoľných orechov, ktoré pomeliete najemno. K tejto zmesi pridajte ďatelinové lupienky a trošku kokosového oleja. Podľa chuti môžete doplniť aj o strúhaný kokos. Zmes poriadne premiešajte a tvarujte guličky. Tie ešte na záver môžete obaliť v ďatelinke, kokose, drvených pistáciách, alebo iných sekaných orieškoch. Alebo si urobte farebný mix, ktorý bude tak trochu pripomínať práve letnú lúku. Následne vložte do papierového košíčka a výborný a rýchly dezert máte hotový.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. júl 2024 02:33