Máme pre vás niekoľko osvedčených rád a tipov, vďaka ktorým sa z vás čo nevidieť stane skutočný majster v grilovaní.
Gril
Rozpálený gril zbavte hrubých nečistôt a tesne pred začiatkom grilovania ho ešte dočistite bavlnenou handričkou jemne namočenou v oleji. Vhodné je použiť napríklad olej v spreji, ktorý na handričku pohodlne nastriekate. Týmto spôsobom ľahko odstránite aj malé nečistoty, navyše aj trochu omastíte mriežku na grile a grilované potraviny sa tak na gril neprichytia.
Mäso
Mäso pokladajte na rozpálený gril čisté, bez oleja, korenia či soli, ktorá spôsobuje nechcené prichytávanie na samotný gril, a predovšetkým smerom od seba. Dôvod je jednoduchý – nespálite si tak ruky. Jednotlivé mäsá ukladajte jedno vedľa druhého čo najbližšie k sebe.
Zelenina
Grilovať je možné prakticky všetku zeleninu, tradičný je baklažán, paprika alebo napríklad cibuľa. Na gril sa však skvele hodí tiež karfiol či brokolica nakrájaná na plátky, huby alebo kapusta nakrájané na silnejšie plátky alebo štvrtky. Aj v prípade grilovania zeleniny pokladajte na gril len čisté kúsky bez oleja či soli.
Marináda
Na prípravu skutočne luxusnej bylinkovej marinády najprv nadrobno nasekajte bylinky a rýchlo ich prelejte olejom, aby nevyprchala chuť a vôňa. Najpraktickejšie je všetky ingrediencie vložiť do uzatvárateľného plastového boxu alebo vrecúška a dôkladne pretrepať. Ideálne je mäso v marináde nechať uležať cez noc, minimálne štyri hodiny pred grilovaním. Hovädzie mäso si žiada bylinky s intenzívnejšou vôňou, napríklad rozmarín a tymian, ideálne spoločne. Tieto dve bylinky navyše krásne rozvoňajú tiež bravčové mäso. Do marinády môžete pridať aj majoránku, petržlen, pažítku alebo sviežu mätu.