Superpotravinou môže byť aj to, čo máte bežne v chladničke.dreamstime
StoryEditor

Vyťažte z jedla maximum. Aj vy máte v chladničke superpotraviny, o ktorých ani neviete!

01.07.2022, 12:00
Recepty a tipy

Niekedy na nás marketéri skúšajú rôzne triky, ako ovplyvniť to, čo si prihodíme do nákupného košíka. Tipy na potraviny, ktoré vám sľubujú štíhle telo, zdravé kĺby, nestarnúcu pokožku či celkovú harmonizáciu tela. Samozrejme, že niektorým potravinám právom patrí titul superpotraviny, no aj z toho, čo máte bežne v chladničke viete vyťažiť viac, ako by sa zdalo.

Orechy, chia semiačka, chutné goji či quinoa. Toto a ešte oveľa, oveľa viac dnes kupujeme v domnení, že len tieto potraviny nášmu telu dodajú všetky potrebné živiny, minerály a vitamíny. Ich nákupom síce nič nepokazíte, ale pozrite sa, z čoho všetkého sa malou úpravou môže stať rovnaká superpotravina.

Lámaná zelenina

Všetci výživoví poradcovia odporúčajú denne konzumovať niekoľko porcií ovocia a zeleniny. V prípade zeleniny, ktorá je bohatá na fytonutrienty sa odporúča najmä šaláty namiesto krájania lámať alebo trhať. Ak teda viete, že zajtra budete mať na obed šalát, natrhajte si listy deň vopred a dajte ich do uzatvárateľnej nádoby na noc do chladničky. Nastane chemická reakcia, v dôsledku ktorej zelenina bude až o 50% bohatšia o polyfenoly. K tomuto záveru prišli vedci z Pisy.

Chilli

Na trhu je množstvo prípravkov na chudnutie a niektoré z nich obsahujú látky z chilli. Žeby predsa len v tejto pálivej papričke bolo niečo špeciálne? V Tasmánii vedci skúmali konzumentov, ktorí si do svojho jedla pridali chilli a prišli na zaujímavé zistenie, a to, že pridaním tohto korenia do jedla sa prirodzene znižuje hladina inzulínu v krvi. Telo si tým pádom neukladá prebytočnú energiu, čo by mohlo byť nápomocné pri chudnutí.

Menej sacharidov v cestovinách

Aj vy si cestoviny doprajete len výnimočne, kvôli vysokému podielu sacharidov, ktoré obsahujú? Vďaka tomuto triku získate z cestovín sacharidy, ktoré budú pre telo ťažšie vstrebateľné. Finta spočíva v tom, že uvarené cestoviny treba prudko schladiť a následne opäť ohriať.

Paradajky von z chladničky

Paradajky po odtrhnutí stále dozrievajú a naberajú tak na chuti, ako na aróme. Preto, ak ich dáte do chladničky, tento proces zastavíte. Navyše v chlade prichádzajú o lykopeny, čo sú dôležité antioxidanty. Paradajky teda skladujte oddelene od inej zeleniny a pri izbovej teplote. Prekvapia vás aj svojou chuťou.

Tepelne upravený špenát

Hoci pri zelenine a ovocí platí, že by ste ich mali konzumovať predovšetkým surové a čerstvé, sú druhy zeleniny, ktoré práve tepelnou úpravou získavajú niektoré cenné látky. Tu rozhodne patrí aj špenát. Aj keď obsahuje množstvo vitamínov aj v surovej forme, jeho krátkou tepelnou úpravou viete získať navyše až trojnásobné množstvo vitamínu A. Príprava špenátu je veľmi jednoduchá a rýchla, takže vám nezaberie veľa času.

Nie je jablko ako jablko

Jablká obsahujú veľmi veľa vitamínov a tiež vlákniny, ktorá je nevyhnutná pre správne fungovanie trávenia. Avšak pravdou je, že niektoré odrody jabĺk sú oproti iným podstatne popredu. Red delicious, alebo odroda Braeburn vedú v množstve antioxidantov a iných, zdraviu prospešných látok a tiež látok na podporu imunity.

Zemiaková šupka

O tom, že najviac cenných látok sa ukrýva napríklad v zemiakových šupkách už dobre viete. Preto najmä počas leta, keď máte možnosť kupovať predovšetkým nové zemiaky, využite tento potenciál naplno a pokiaľ možno, konzumujte ich predovšetkým so šupkou.

Dusená kapusta

Kapustu už naši starí rodičia považovali za superpotravinu. Či už si vyberiete čerstvú, alebo kyslú, jej konzumáciou len získate. Dusená kapusta však obsahuje až o 40% viac polyfenolov a antioxidantov.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 05:10