Kávový zmrzlinový dezert
Suroviny na 8 porcií:
·2 l smotanovej zmrzliny
·60 ml silnej kávy
·100 g sušienok amaretti
·2 lyžičky drvených kávových zŕn
Sirup:
·120 ml silnej kávy
·100 g krupicového cukru
·1 lyžička vanilkového extraktu
1. Kratšiu kovovú formu na biskupský chlebíček vyložíme potravinovou fóliou. Formu dáme chladiť do mrazničky.
2. Zmrzlinu vložíme do mísy, prelejeme ju horúcou kávou a dôkladne premiešame. Potom zmrzlinu rozotrieme do vychladenej formy na chlebíček a vrátime ju späť do mrazničky. Necháme stuhnúť cez noc nebo aspoň 6 hodín.
3. Ingredience na sirup dáme do rajničky. Privedieme k varu a varíme zhruba 4 až 5 minút, až sa cukor rozpustí a tekutina zhustne na sirup. Necháme vychladnúť.
4. Zmrzlinu vyklopíme z formy, nakrájame na plátky, ktoré nakoniec prelejeme sirupom a posypeme drvenými sušienkami a kávovými zrnkami.
Banánovo-malinová zmrzlina
Suroviny na 4 porcie:
· 3 banány
· ½ citróna
· 150 g malín
· 150 ml mlieka alebo smotany
· 100 g hobliniek bielej čokolády
1. Banány olúpeme a nakrájame na kolieska. Polejeme ich čerstvo vytlačenou citrónovou šťavou a dáme do plastového uzatváracieho vrecka, ktorý potom vložíme do mrazničky. Necháme mraziť aspoň 4 hodiny, najlepšie cez noc.
2. Zmrznuté banány vyberieme z mrazničky, necháme krátko povoliť a vložíme ich do mixéra spoločne s očistenými malinami a mliekom. Rozmixujeme dohladka a ovocné pyré rozotrieme do kovovej nádoby, ktorú uložíme do mrazničky. Necháme tuhnúť asi 60 minút. Potom hmotu vyberieme a naporciujeme do pohárikov. Môžeme dozdobiť hoblinkami bielej čokolády.
Čučoriedková zmrzlina v oplátke
Suroviny na 4 porcie:
· 250 g čučoriedok
· 180 g krupicového cukru
· 4 žĺtky
· 500 ml smotany na šľahanie
· 1 balíček vanilkového cukru
· 2 pláty oplátok
1. Čučoriedky zmiešame s 50 g krupicového cukru a rozmixujeme. Žĺtky vyšľaháme so 100 g krupicového cukru v horúcom vodnom kúpeli do hustej peny (teplota by mala byť asi 65 °C).
2. Polovicu smotany zvaríme so zvyšným krupicovým cukrom a vanilkovým cukrom. Necháme mierne vychladnúť a pridáme vyšľahané žĺtky a uložíme do chladničky.
3. Po vychladení vmiešame do hmoty zvyšnú vyšľahanú smotanu a rozmixované čučoriedky. Uložíme do mrazničky čiastočne zmraziť. Medzitým pokrájame oplátky.
4. Čiastočne zmrazenú zmrzlinu dobre premiešame vidličkou a naplníme medzi oplátky. Potom uložíme ešte zmraziť do mrazničky.