Pripravte si svieže domáce zmrzliny.Dreamstime
StoryEditor

Zmrzlinové osvieženie: Pripravte si tri svieže domáce recepty

09.07.2022, 12:00
Recepty a tipy

Horúce letné dni sú stvorené na „zmrzku“. Nemusíte sa vybrať do cukrárne alebo do zmrzlinového stánku, mrazené delikatesy si vyrobíte aj doma.

Kávový zmrzlinový dezert

Suroviny na 8 porcií:

·2 l smotanovej zmrzliny

·60 ml silnej kávy

·100 g sušienok amaretti

·2 lyžičky drvených kávových zŕn

Sirup:

·120 ml silnej kávy

·100 g krupicového cukru

·1 lyžička vanilkového extraktu

1. Kratšiu kovovú formu na biskupský chlebíček vyložíme potravinovou fóliou. Formu dáme chladiť do mrazničky.

2. Zmrzlinu vložíme do mísy, prelejeme ju horúcou kávou a dôkladne premiešame. Potom zmrzlinu rozotrieme do vychladenej formy na chlebíček a vrátime ju späť do mrazničky. Necháme stuhnúť cez noc nebo aspoň 6 hodín.

3. Ingredience na sirup dáme do rajničky. Privedieme k varu a varíme zhruba 4 až 5 minút, až sa cukor rozpustí a tekutina zhustne na sirup. Necháme vychladnúť.

4. Zmrzlinu vyklopíme z formy, nakrájame na plátky, ktoré nakoniec prelejeme sirupom a posypeme drvenými sušienkami a kávovými zrnkami.

Banánovo-malinová zmrzlina

Suroviny na 4 porcie:

· 3 banány

· ½ citróna

· 150 g malín

· 150 ml mlieka alebo smotany

· 100 g hobliniek bielej čokolády

1. Banány olúpeme a nakrájame na kolieska. Polejeme ich čerstvo vytlačenou citrónovou šťavou a dáme do plastového uzatváracieho vrecka, ktorý potom vložíme do mrazničky. Necháme mraziť aspoň 4 hodiny, najlepšie cez noc.

2. Zmrznuté banány vyberieme z mrazničky, necháme krátko povoliť a vložíme ich do mixéra spoločne s očistenými malinami a mliekom. Rozmixujeme dohladka a ovocné pyré rozotrieme do kovovej nádoby, ktorú uložíme do mrazničky. Necháme tuhnúť asi 60 minút. Potom hmotu vyberieme a naporciujeme do pohárikov. Môžeme dozdobiť hoblinkami bielej čokolády.

Čučoriedková zmrzlina v oplátke

Suroviny na 4 porcie:

· 250 g čučoriedok

· 180 g krupicového cukru

· 4 žĺtky

· 500 ml smotany na šľahanie

· 1 balíček vanilkového cukru

· 2 pláty oplátok

1. Čučoriedky zmiešame s 50 g krupicového cukru a rozmixujeme. Žĺtky vyšľaháme so 100 g krupicového cukru v horúcom vodnom kúpeli do hustej peny (teplota by mala byť asi 65 °C).

2. Polovicu smotany zvaríme so zvyšným krupicovým cukrom a vanilkovým cukrom. Necháme mierne vychladnúť a pridáme vyšľahané žĺtky a uložíme do chladničky.

3. Po vychladení vmiešame do hmoty zvyšnú vyšľahanú smotanu a rozmixované čučoriedky. Uložíme do mrazničky čiastočne zmraziť. Medzitým pokrájame oplátky.

4. Čiastočne zmrazenú zmrzlinu dobre premiešame vidličkou a naplníme medzi oplátky. Potom uložíme ešte zmraziť do mrazničky.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 02:05