
Barbara Szalaiová, majiteľka gelaterie KOUN
"Ako jediní široko-ďaleko vyrábame zmrzlinové torty."
Keď som v talianskej škole na výrobu gelata povedala, že si chcem otvoriť zmrzlináreň, veľmi sa čudovali. Ja som sa čudovala z ich reakcie tiež. „V Taliansku je to predovšetkým mužská práca. Potrebuješ dosť fyzickej sily,“ vystríhali ma. A mali pravdu. Keby som sa predtým nevenovala crossfitu, asi len ťažko by som dokázala zdvíhať do určitej výšky osemkilové vedrá s ingredienciami, aby som dočiahla do stroja.
Hitom je šafran s ružovou vodou
Doma sme odjakživa milovali skúšanie nových chutí. Možno aj preto, lebo mama rada varí a otec je potravinový chemik. Vedela som, že i príchute gelata v rodinnej zmrzlinárni budú jedinečné. Jedným z hitov tohtoročného leta je napríklad šafranová s ružovou vodou a pistáciami. Začali sme ju vyrábať úplne neplánovane. Spoznala som sa s paňou, ktorá nám dodáva pravý iránsky šafran a taktiež prvotriednu vodu z ruží.
Veľmi sa tiež ujala matcha, biela čokoláda a červené korenie dokopy. Za dvanásťročnú históriu máme v portfóliu zhruba 200 rôznych príchutí. Zákazníci si obľúbili trebárs ružu, liči, maliny. Nadšení však neboli, keď sme do zmrzlinovača dali zeler, uhorku a citrón. Samozrejme, favoriti sú už roky jasní a tí istí: vanilka, čokoláda a jahoda. Hneď po tom, ako som absolvovala dvojtýždňový kurz výroby pravého talianskeho gelata, sme s rodinou otvorili jednu z prvých zmrzlinární v centre Bratislavy. Len na porovnanie, dnes je okolo nás asi ďalších 15 konkurentov.
Za reklamu ani cent
Priznávam, mojím snom bolo stať sa novinárkou. I preto som vyštudovala masmediálnu komunikáciu. Nevyšlo to, no dnes som rada, hoci podnikanie s gelatom už nie je také jednoduché ako kedysi. Chodia k nám hlavne domáci, no i turisti. Najčastejšie na odporúčanie sprievodcov alebo si nás nájdu na Tripadvisore. Do reklamy sme doteraz nedali ani cent. Spočiatku sme na to nemali prostriedky, lebo celý kapitál sme minuli na nákup vybavenia, a neskôr sme platenú inzerciu nepotrebovali. Ľudia si vždy povedia, keď im niekde chutí.
I preto som doteraz poriadne nevyužila kreslo, ktoré som si na začiatku podnikania kúpila. Domnievala som sa, že tam budem oddychovať, kým nás objavia. Naozaj som otvárala s nulovými očakávaniami, no hneď v prvý deň som pripravila 10 príchutí. Dnes ich je v sezóne ešte o šesť viac. Tým, že vyrábame od rána až do poobedia, bežne sa stáva, že predpoludním máme iný výber ako podvečer.
Gelato za sedem minút
Každý deň však všetko predáme. Ak náhodou nie, v lete u nás pracuje takmer 20 ľudí, takže ju má kto zjesť. Podľa hygienických noriem sa zmrzlina považuje za čerstvú 24 hodín od výroby. Ďalšími znakmi čerstvosti sú, že sa nesmie lesknúť a nadmerne topiť. Výroba gelata trvá sedem minút. Najzdĺhavejšia je jeho príprava, čiže čistenie ovocia a pasterizácia, ktorú nám stroj pripraví v noci. Inak v našej gelaterii sme možno ako prví v Bratislave začali namiesto kopčekovača používať špachtle. Tým zákazník dostane väčšiu porciu. Okrem toho ako jediní široko-ďaleko vyrábame zmrzlinové torty na objednávku a ponúkame zapečené pravé sicílske briošky. Ako inak, so zmrzlinou.
Petra Millerová, Organizátorka piknikov PIKNIKOVO
„Najväčším nepriateľom piknikov nie je dážď, ale vietor.“
Piknik je u mňa synonymom detstva. S mamou sme často chodievali na turistiku. Ako mnohé deti, ani ja som to nemala rada. Motiváciou však bola odmena v cieli. Mama vždy do batoha zabalila domáci koláč, nakrájanú zeleninu, prípadne pečené kura a keď všetko rozbalila, bolo to milé prekvapenie.
Piknikuje i na Tenerife
Inšpiráciu na tento biznis som našla v Prahe. Prechádzala som sa v parku a videla som inzerát v znení: Prineste si košík a my vám ho naplníme na piknik. Hneď som sa toho chopila. Na začiatku som ponúkala piknikové košíky na Valentína či narodeninové oslavy. Pred 15 rokmi to na Slovensku nikto nerobil. Môj región je predovšetkým Bratislava a blízke okolie. Vzhľadom na to, že ostatné dva roky žijem na Tenerife, rozbieham to aj tu. U nás ide o veľmi krátkodobú aktivitu vzhľadom na počasie. Snažím sa vždy polovicu leta stráviť na Slovensku a vtedy je všetko pod mojou taktovkou. Keď som odcestovaná, nikto o zážitok nepríde. Požiadavku posuniem kamarátke.
Mimoriadne si dávam záležať na obsahu piknikového koša. Sú v ňom francúzsky quiche, čerstvá zelenina, ovocie, domáci zákusok, farmárske syry, kvalitné šunky, humus, fľaša vína a navyše to, čo si zákazník želá. Tým, že ľudia na spomínanom ostrove sa nestravujú práve najzdravšie, sú milo prekvapení, že aj toto im chutí. Rada by som im ukázala alternatívu, že trebárs detské oslavy sa dajú robiť bez čipsov, sladkého pečiva, hranoliek a nugetiek. Prinesiem taktiež čerstvé kvety, deky, vankúše, dekoračné drobnosti, balóny, paravány, keďže každý si chce urobiť aj spomienky v podobe fotografií.
Romantika s výhľadom na sopku
Najväčší piknik bola moja svadba pre 100 ľudí v Sade Janka Kráľa. Pripravovala som tiež piknikovú oslavu štyridsiatky mojej kamarátky Táne Pauhofovej, ktorá to dostala od partnera ako prekvapenie. Raz som na miesto, ktoré si klient na Železnej studničke vybral, bicyklovala so všetkými vecami asi 40 minút. Na Tenerife sa mi zas stalo, že som chystala piknik pre svoje deti a ich kamarátov, prišli za mnou policajti, že na danom mieste to robiť nemôžem. Chcela som zaplatiť pokutu, len aby ma tam nechali, lebo už bolo takmer všetko hotové, no nič také tu neexistuje.
Musela som sa presťahovať na vymedzené miesto v parku, kde sú povolené oslavy. Na ostrove sa mi ozývajú nielen domáci, ale tiež turisti, ktorí túžia zažiť trebárs romantiku pri západe slnka alebo večeru s výhľadom na sopku. Už mám pobehaný celý ostrov s tým, aby som záujemcom vedela ponúknuť lokalitu, kde ich nikto nebude rušiť. Zatiaľ všetko zvládam sama. Na Slovensku som niekedy stihla zorganizovať aj tri pikniky za deň.
Keď prekvapí závlaha v parku
Najväčším nepriateľom piknikov nie je dážď, ale vietor. Keď oslavu krásne nachystám a zrazu začne všetko odfukovať, len ťažko zachránim, aby to pekne vyzeralo. Raz ma prekvapila aj závlaha v parku. Prišla som upratať po pikniku, na ktorom som si ešte chvíľku posedela. Vtom sa vysunula závlaha a začala na hostí striekať. Milo ich to prekvapilo a so smiechom mi pomáhali všetko baliť. Vankúše som však sušila niekoľko dní.