Reďkovku si môžete pripraviť na rôzne spôsoby.pexels
StoryEditor

Nielen na chlieb s maslom. Reďkovky môžete pripraviť aj na iné skvelé spôsoby

28.06.2022, 15:00
Recepty a tipy

Leto nám ponúka okrem dokonalého počasia aj množstvo rozmanitej zeleniny a ovocia, ktoré sú vypestované v našej krajine. To platí aj pre reďkvičky. Tie sú síce dostupné celoročne, ale až v tomto období chutia tak, ako by mali.

Chrumkavé pečivo s kvalitným maslom a plátkami jemne osolenej reďkovky je pre mnohé z vás dokonalý gastronomický zážitok. No z reďkovky viete vyčarovať aj iné fantastické pochúťky. Inšpirujte sa našimi tipmi.

Pečené reďkovky

Aj vy ste zvyknuté reďkvičky konzumovať len v surovom stave? Tak možno práve tento recept vás presvedčí o tom, že im prospeje aj tepelná úprava. Väčší zväzok reďkoviek zbavte vňate a poriadne poumývajte. Prekrojte na polovicu a dajte do zapekacej misky, ktorú môžete vystlať papierom na pečenie. Redkvičky pokvapkajte kvalitným olivovým alebo hroznovým olejom, posypte hrubozrnnou soľou a čerstvo namletým čiernym alebo farebným korením. Na záver pokvapkajte citrónovou šťavou a pečte pri teplote 180°C zhruba 10-12 minút. Potom prepnite rúru na gril a pečte do zlatista ďalších pár minút.

Zemiakovo-redkvičkový šalát

Klasiku v podobe zemiakového šalátu netreba zvlášť predstavovať. Tento recept je skvelým letným jedlom. Či už si ho pripravíte ako samostatný pokrm, alebo ako prílohu, určite vás prekvapí svojou chuťou. Zemiaky si uvarte v šupke a očistené nakrájajte na plátky. Množstvo prispôsobte počtu osôb, pre ktoré budete šalát podávať. V každom prípade, redkvičiek a zemiakov by ste mali mať rovnaké množstvo. Pridajte na drobno nakrájanú jarnú cibuľku a premiešajte. Šalát si môžete pripraviť na dva spôsoby. Buď so zálievkou, ktorú pripravíte z 200 ml vody, octu, cukru, soli, korenia a olivového oleja, alebo s kyslou smotanou, ktorú dochutíte len soľou a korením. Oba spôsoby sú veľmi chutné.

Trošku Ázie

Tento pokrm je skvelý ako ľahký obed alebo večera. Podávajte buď samostatne, alebo s ryžovými rezancami či jazmínovou ryžou. Príprava je opäť viac než jednoduchá. Zväzok reďkoviek očistite, nakrájajte na štvrťky a spolu s bielou časťou jarných cibuliek restujte zhruba dve minúty na kokosovom oleji. Následne k zmesi pridajte na plátky nakrájané dva strúčiky cesnaku, a hrsť arašidov. Ak máte radi pikantné, pridajte aj chilli papričku. Všetko osoľte, pridajte 4 polievkové lyžice sójovej omáčky a duste zhruba 2 minútky. Keď sa šťava trošku zredukuje, máte jedlo hotové. Navrch posypte zelenou vňaťkou z jarnej cibuľky a sezamom.

Pečené kura s reďkovkami

Ani u vás si aspoň jeden víkend do mesiaca neviete predstaviť bez pečených kuracích stehien? Čo tak si ich tentokrát pripraviť trošku inak? Očistené stehná dochuťte soľou, korením a kožu poriadne posypte grilovacím korením. Na každé kura dajte plátok masla a trošku rasce. Pečte zhruba 40-60 minút zakryté pod alobalom. Keď mäso odokryjete, aby sa zapieklo do chrumkava, pridajte k nemu na štvrťky nakrájanú reďkvičku a mrkvu a pečte ďalších pár minút do zlatista. Získate tak farebné a chutné jedlo.

Redkvičková nátierka

Počas jari a leta sa farby na tanieri doslova pýtajú. Túto nátierku si zamilujete a môžete ju pripraviť aj na jednohubky pre svojich hostí, kým budú čakať na to, čo ugrilujete. Reďkovku a tvrdý syr nastrúhajte najemno. Maslo vyberte pred prípravou nátierky von z chladničky, aby nebolo príliš tuhé. Pridajte ¼ z neho k syru a redkvičkám, doplňte taveným syrom a dochuťte pažítkou, soľou, korením a troškou limetkovej šťavy. Všetko poriadne premiešajte a podávajte s chlebíkom alebo zeleninovými hranolkami.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 15:23