Nie všetky zvyšky v kuchyni je nutné hádzať do koša.dreamstime
StoryEditor

Nie všetky zvyšky patria do koša. Z niektorých môžete vykúzliť naozajstné delikatesy

27.06.2022, 12:00
Recepty a tipy

Niektoré potraviny nestihnete skonzumovať, z niektorých vám zostanú zvyšky, ktoré by ste za bežných okolností hodili do koša. Vy však môžete do poslednej omrvinky či šupky spotrebovať všetko, čo v kuchyni máte. A že si na tom nakoniec pochutná celá rodina, o tom niet pochýb.

Rozmýšľali ste niekedy o tom, čo všetko hádžete do koša? A či sa ešte predsa len nedá niečo využiť a spotrebovať? Tu je pár šikovných trikov, ako aj z odpadu vykúzliť skutočné delikatesy.

Staré pečivo

Nestihli ste skonzumovať pečivo? Skôr, ako ním pôjdete kŕmiť vtáctvo, alebo poputuje do bio odpadu, zamyslite sa, aká skvelá by bola domáca strúhanka. Presne budete vedieť, ako bola robená, z akých surovín a príprava vám nezaberie viac ako pár minút. Rožky alebo iné pečivo dajte vysušiť a o pár dní ich pomeľte na jemnú strúhanku. Uvidíte, ako vám budú chutiť tie rezne, ktoré v nej obalíte.

Šupky zo zeleniny

Pýtate sa, ako viete využiť šupky zo zeleniny? Ak sa rozhodnete šupky spotrebovať a pripraviť si ich podľa nasledujúcich trikov, je potrebné na to myslieť hneď na začiatku. Zeleninu, ktorú idete šúpať, poriadne vyumývajte v horúcej vode. Pokojne použite aj hubku, ktorou ju zbavíte nečistôt a hliny. Šupky následne môžete využiť dvomi spôsobmi. Prvým je pripraviť si z nich chrumkavé a zdravé zeleninové chipsy. Na ich prípravu je najlepšia cuketa, ale aj iná koreňová zelenina. Šupky z mrkvy sú skutočnou pochúťkou. Rovnomerne ich rozložte na papier na pečenie, osoľte, okoreňte, zľahka pokvapkajte olivovým olejom a pečte do zlatista. Šupky tiež môžete použiť na prípravu silného zeleninového vývaru. Urobte si z nich zväzky spolu s rôznymi vňaťkami. Petržlenovou či zelerovou a pridajte ich do mäsového vývaru alebo do zeleninovej polievky. Takto pripravené šupky môžete dať aj do mrazničky a siahnuť po nich vždy, keď budete potrebovať. To, že najmä šupky obsahujú najviac vitamínov a minerálov, je dobre známe. Myslite na to nabudúce, keď ich budete chcieť vyhodiť.

Hlúbiky namiesto múky

Hlúbiky z brokolice či karfiolu bežne končia v koši. Chyba. Opäť platí to, čo pri šupkách zo zeleniny a to, že obsahujú množstvo cenných látok. Zbavte hlúbiky vrchnej šupky, tá býva väčšinou drevnatá a nie úplne najchutnejšia. Zvyšný hlúbik nakrájajte a pridajte do polievok či omáčok. Rozmixovaný vám dokonca spomínané pokrmy zahustí. Vyhnete sa tak nezdravému zahusťovaniu múkou či škrobom. Navyše hlúbiky majú výraznú chuť. Opäť ich môžete mraziť a použiť aj do vývaru. Hlúbikové placky? Povarte hlúbik do mäkka, rozmixujte, pridajte vajíčko, syr, soľ a koreniny, ktoré bežne používate, a máte cesto na fantastické zeleninové placky. V podstate z odpadu.

Ovocné šupky

Rovnako ako pri zelenine, aj v prípade ovocia je možné skonzumovať ho celé. Zo šupiek si raz-dva pripravíte lahodný ovocný čaj. Opäť platí, že musia byť absolútne čisté. Ak máte ovocie v bio kvalite, o to lepšie. Šupky si môžete aj usušiť, presne ako v prípade byliniek. Uschovajte ich v zatvorenej nádobe. Ak šupky pred sušením pekne nakrájate, môžete z nich spraviť čajové zmesi, ktoré sú perfektným home – made darčekom.

Odšťavená dužina

Ovocné a zeleninové šťavy sa tešia svojej veľkej obľube. Ale čo s tým množstvom odpadu, ktorý vznikne po odšťavení vitamínovej bomby? Z tejto hmoty, ktorú bežne hádžete do koša, si môžete pripraviť zdravé ovocné tyčinky, ale tiež ich použiť ako ovocné pyré do muffinov či koláčov. Stačí pridať pár ingrediencií a o chvíľu máte hotové zdravé dobroty. Vyberte si z množstva receptov, ktoré najviac potešia chuťové poháriky vašich najbližších, a čarujte z toho, čo by ste za normálnych okolností bez mihnutia oka hodili do koša.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 07:42