Malé a chutné zemiačiky zmenia váš pohľad na prílohy.Dreamstime
StoryEditor

Chutia lepšie ako obyčajná príloha. Vyskúšajte lahodné jedlá s novými zemiačikmi

11.06.2022, 12:00
Recepty a tipy

Najlepšie sú ešte maličké s celkom jemnou šupkou a dajú sa pripraviť na množstvo skvelých spôsobov. Ozaj výborné sú aj tieto naše tri recepty.

Zemiačiky so špízom a s majonézou aioli

Suroviny na 4 porcie:

Na majonézu aioli:

  • 1 žĺtok izbovej teploty
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 2 prelisované strúčiky cesnaku
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 60 ml extra panenského olivového oleja
  • 60 ml slnečnicového oleja

Na zeleninový špíz:

  • 1 žltá paprika
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 1 väčšia červená cibuľa
  • 1 malá cuketa
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • olivový olej

Na zemiaky:

  • 450 g malých nových zemiakov
  • soľ
  • 2 lyžice masla
  • 1 lyžica nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 1 lyžica nasekanej pažítky

Postup:

1. Najprv si pripravíme majonézu aioli. Žĺtok, citrónovú šťavu, cesnak, soľ a korenie dôkladne prešľaháme a ďalej za stáleho šľahania začneme prilievať olivový a potom slnečnicový olej, najprv len po kvapkách, potom, keď je zmes hustejšia, už rovnomerne tenkým pramienkom. Šľaháme až do chvíle, keď je majonéza hustá a hladká. Potom do majonézy rýchlo vmiešame lyžicu vody.

2. Papriky očistíme, nakrájame na štvorčeky a striedavo ich spolu s cibuľou nakrájanou na mesiačiky a s cuketou nakrájanou na plátky napichujeme na špajdle. Špízy poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, osolíme, okoreníme a pokvapkáme olejom. Rúru vyhrejeme na 180 °C a pečieme asi 15 – 20 minút.

3. Medzitým zemiaky zalejeme vodou, osolíme a privedieme do varu. Znížime teplotu a zhruba 7 minút pozvoľna varíme. Hneď ako zemiaky zmäknú, scedíme ich a preložíme do veľkej misy, kde ich premiešame s maslom a najemno nasekanými bylinkami. Ihneď podávame so zeleninovým špízom a s majonézou aioli.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. november 2024 15:00