Zemiačiky so špízom a s majonézou aioli
Suroviny na 4 porcie:
Na majonézu aioli:
- 1 žĺtok izbovej teploty
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 2 prelisované strúčiky cesnaku
- soľ
- mleté čierne korenie
- 60 ml extra panenského olivového oleja
- 60 ml slnečnicového oleja
Na zeleninový špíz:
- 1 žltá paprika
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 1 väčšia červená cibuľa
- 1 malá cuketa
- soľ
- mleté čierne korenie
- olivový olej
Na zemiaky:
- 450 g malých nových zemiakov
- soľ
- 2 lyžice masla
- 1 lyžica nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 1 lyžica nasekanej pažítky
Postup:
1. Najprv si pripravíme majonézu aioli. Žĺtok, citrónovú šťavu, cesnak, soľ a korenie dôkladne prešľaháme a ďalej za stáleho šľahania začneme prilievať olivový a potom slnečnicový olej, najprv len po kvapkách, potom, keď je zmes hustejšia, už rovnomerne tenkým pramienkom. Šľaháme až do chvíle, keď je majonéza hustá a hladká. Potom do majonézy rýchlo vmiešame lyžicu vody.
2. Papriky očistíme, nakrájame na štvorčeky a striedavo ich spolu s cibuľou nakrájanou na mesiačiky a s cuketou nakrájanou na plátky napichujeme na špajdle. Špízy poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, osolíme, okoreníme a pokvapkáme olejom. Rúru vyhrejeme na 180 °C a pečieme asi 15 – 20 minút.
3. Medzitým zemiaky zalejeme vodou, osolíme a privedieme do varu. Znížime teplotu a zhruba 7 minút pozvoľna varíme. Hneď ako zemiaky zmäknú, scedíme ich a preložíme do veľkej misy, kde ich premiešame s maslom a najemno nasekanými bylinkami. Ihneď podávame so zeleninovým špízom a s majonézou aioli.