Malé a chutné zemiačiky zmenia váš pohľad na prílohy.Dreamstime
StoryEditor

Chutia lepšie ako obyčajná príloha. Vyskúšajte lahodné jedlá s novými zemiačikmi

11.06.2022, 12:00
Recepty a tipy

Najlepšie sú ešte maličké s celkom jemnou šupkou a dajú sa pripraviť na množstvo skvelých spôsobov. Ozaj výborné sú aj tieto naše tri recepty.

Či už ich máte z vlastnej záhrady alebo z obchodu, malé zemiačiky chutia lepšie než tie bežné. Vďaka týmto receptom z nich bude viac než len obyčajná príloha.

Kuracie paličky so zemiakmi

Suroviny na 4 porcie:

  • 8 kuracích paličiek (dolných stehien)
  • soľ
  • drvené čierne korenie
  • 80 g masla
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 400 g nových zemiakov
  • 1 malá cibuľa
  • 4 lyžice medu
  • 2 lyžice balzamikového octu
  • cca 100 ml kuracieho vývaru na podliatie
  • 200 g zelených fazuliek

Postup:

1. Kuracie paličky očistíme a ochutíme soľou a korením. Necháme ich 20 minút odležať.

2. Maslo dáme do hrnca, pridáme olúpaný cesnak so soľou a necháme pozvoľna rozpustiť. Zemiaky dôkladne umyjeme, rozštvrtíme a dáme do pekáča. Cibuľu olúpeme, nakrájame na mesiačiky a pridáme k zemiakom. Všetko pokvapkáme asi polovicou cesnakového masla a premiešame.

3. Odležané kuracie paličky potrieme medom zmiešaným s balzamikom. Rozložíme ich na zemiaky s cibuľou v pekáči, podlejeme vývarom a pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C asi 45 minút. V priebehu pečenia mäso potierame zvyšnou medovou zmesou.

4. Medzitým fazuľky očistíme a vložíme do hrnca s vriacou osolenou vodou. Privedieme opäť do varu a varíme asi 1 minútu. Potom ich scedíme, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Fazuľky pokrájame na menšie kusy a po 45 minútach pečenia pridáme do pekáča. Pokvapkáme ich zvyšným maslom a spoločne všetko dopekáme pri 200 °C asi 10 minút domäkka a dozlatista.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. november 2024 13:01