Či už ich máte z vlastnej záhrady alebo z obchodu, malé zemiačiky chutia lepšie než tie bežné. Vďaka týmto receptom z nich bude viac než len obyčajná príloha.
Kuracie paličky so zemiakmi
Suroviny na 4 porcie:
- 8 kuracích paličiek (dolných stehien)
- soľ
- drvené čierne korenie
- 80 g masla
- 4 strúčiky cesnaku
- 400 g nových zemiakov
- 1 malá cibuľa
- 4 lyžice medu
- 2 lyžice balzamikového octu
- cca 100 ml kuracieho vývaru na podliatie
- 200 g zelených fazuliek
Postup:
1. Kuracie paličky očistíme a ochutíme soľou a korením. Necháme ich 20 minút odležať.
2. Maslo dáme do hrnca, pridáme olúpaný cesnak so soľou a necháme pozvoľna rozpustiť. Zemiaky dôkladne umyjeme, rozštvrtíme a dáme do pekáča. Cibuľu olúpeme, nakrájame na mesiačiky a pridáme k zemiakom. Všetko pokvapkáme asi polovicou cesnakového masla a premiešame.
3. Odležané kuracie paličky potrieme medom zmiešaným s balzamikom. Rozložíme ich na zemiaky s cibuľou v pekáči, podlejeme vývarom a pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C asi 45 minút. V priebehu pečenia mäso potierame zvyšnou medovou zmesou.
4. Medzitým fazuľky očistíme a vložíme do hrnca s vriacou osolenou vodou. Privedieme opäť do varu a varíme asi 1 minútu. Potom ich scedíme, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Fazuľky pokrájame na menšie kusy a po 45 minútach pečenia pridáme do pekáča. Pokvapkáme ich zvyšným maslom a spoločne všetko dopekáme pri 200 °C asi 10 minút domäkka a dozlatista.