Nezabudnite si v potravinách prihodiť do nákupného vozíka aj pak choi.pexels
StoryEditor

Pre nás neznáma zelenina, v ázijskej kuchyni úplná samozrejmosť. Vyskúšajte pak choi!

19.05.2022, 12:00
Recepty a tipy

Niekedy objavíme na pultoch v obchodoch ovocie a zeleninu, ktorá v našich končinách bola zatiaľ veľkou neznámou. Jednou takou je aj pak choi, ktorá sa nápadne podobá na čínsku kapustu. Pak choi si viete pripraviť na množstvo spôsobov, navyše je to vynikajúci antioxidant, bohatý na množstvo cenných látok.

Pak choi sa využíva najmä v ázijskej kuchyni. Má chuť podobnú šalátom, je príjemne chrumkavý a má veľmi málo kalórii, čo ocenia najmä ženy, ktoré si dôkladne strážia každé sústo. Jeho chuť a jednoduchú prípravu ocenia gazdinky najmä preto, že je to doslova vitamínová bomba.

Komplexný zdroj vitamínov

Naša strava by mala byť pestrá a bohatá na minerálne látky a vitamíny. Niektoré vitamíny si naše telo nevie vyprodukovať samé, preto je nevyhnutné ich dopĺňať prostredníctvom jedla. Pak choi je presne tá zelenina, ktorá obsahuje takmer celý B-komplex, draslík, železo, vápnik, horčík a vysokú dávku céčka. Vďaka luteínu a zeaxantínu si udržíte v kondícii zrak a vitamín K okrem toho, že má vplyv na zrážanlivosť krvi a mineralizáciu kostí, zodpovedá tiež za rast buniek či metabolizmus proteínov.

Pozitívne trávenie

Vláknina je jednou z nevyhnutných zložiek našej potravy. Zodpovedá za trávenie a tiež za správne fungovanie čriev. O tom, že pak choi jej má dostatok, nemusíme vôbec diskutovať. A aj toto je jeden z dôvodov, prečo už pár listov pak choi v niektorom z hlavných chodov denného menu urobí s našim trávením divy. Udržiava tiež rovnováhu v črevnej mikroflóre. Navyše minerálny selén, ktorý pak choi narozdiel od iných druhov ovocia a zeleniny obsahuje, je silný antioxidant a má detoxikačné a protizápalové účinky.

Ako ho konzumovať

Pak choi nájde svoje využite v studenej, aj teplej kuchyni. Môžete ho použiť do šalátov, kde bude v kombinácii s ostatnou zeleninou chutiť výborne. Ak si však myslíte, že tu sme skončili, ste na omyle, pretože pak choi je aj vynikajúcou tepelne upravenou pochúťkou. Či už ho pridáte do kari alebo natrhané lístky do polievky, určite budete prekvapené z chute, ktorou jedlo obohatí.

Alebo rozrežte pak choi pozdĺžne na polovicu a dajte ho zapiecť do rúry. Úplne mu stačí soľ a korenie, ak však chcete niečo ešte zaujímavejšie, posypte ho zľahka parmezánom. Samy sa budete čudovať, aká delikatesa vznikne z niečoho, čo na prvý pohľad vyzerá tak obyčajne.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 07:12