Nanuky môžu byť aj zdravé, takto si ich pripravíte.unsplash
StoryEditor

Nanuky na raňajky? Týmto dobrotám neodolajú ani deti, ale narozdiel od mrazených sú zdravé

08.05.2022, 09:00
Recepty a tipy
Nanuk na raňajky? A pokojne aj na olovrant? V pohode, budete ochotné servírovať ich vašim deťom aj viackrát za deň. Teda, ak ich bude dosť, pretože aj vy samy budete mať problém odolať a nezjesť ich skôr, ako ich ponúknete ostatným.

Raňajkovať nanuky a zmrzlinu je snom asi každého dieťaťa. Možno aj dospelého, ale musíme ísť príkladom, preto svojim deťom ako raňajkové menu dávame radšej niečo zdravšie. Nanuky však môžu byť aj plné živín, nabité vitamínmi a bielkovinami. A verte tomu, že tento konkrétny recept vašim drobcom radi naservírujete. A budete tí najlepší rodičia!

Domáci pribináčik na paličke

Ktoré dieťa nemiluje pribináčik? Ak si chcete doma pripraviť ešte zdravšiu alternatívu, ktorá bude obľúbený detský dezert pripomínať, nie je nič jednoduchšie. Čo budete potrebovať?

  • kyslú smotanu
  • jemný tvaroh
  • med alebo trstinový vanilkový cukor
  • vanilkové lusky
  • horkú čokoládu

Kyslú smotanu s tvarohom poriadne vymiešajte. Keby sa vám zmes zdala príliš tuhá, môžete ju zriediť mliekom. Podľa chuti pridajte med alebo vanilkový trstinový cukor. V prípade, že použijete med, pridajte semiačka z vanilkového lusku, prípadne kvalitný vanilkový extrakt. Na dno nanukových formičiek vylejte horkú čokoládu, ktorú ste roztopili vo vodnom kúpeli a následne pridajte tvarohový základ. Takto pripravené nanuky dajte na noc do chladničky.

Chrumkavé potešenie

Ak vaše deti obľubujú müsli, tento nanuk im urobí veľkú radosť. Na prípravu maškrty budete potrebovať:

  • grécky jogurt
  • mlieko
  • müsli
  • med alebo iné sladidlo

Ak máte príliš veľké kúsky müsli, jemne ich podrvte alebo rozmixujte, aby sa vám s nim lepšie pracovalo. Nechajte si však za hrsť aj v celku na dozdobenie. Jemné müsli môžete pridať rovno do jogurtovej zmesi. Tú nalejte do formičiek a navrch nasypte zvyšnú časť granoly či müsli, ktoré ste si vopred odložili. Jemne ich vtlačte dovnútra, nech je časť z nich ponorená a nech vám pri konzumácii táto chrumkavá maškrta neopadáva. Hotovo. Dajte do mrazničky a o pár hodín sa môžete tešiť na chrumkavé potešenie.

Jahodový sen

Každé jedlo, v ktorom sú jahody, je v detskom svete predurčené na úspech. Ak je aj vaše dieťa pozitívne naklonené tomuto ovociu, tak tento nanuk robte rovno z dvojitej dávky. Samozrejme, môžete skúsiť aj iné druhy ovocia, či už sa rozhodnete pre čučoriedky, mango, kiwi, určite si zamaškrtí celá rodina. Jahodový sen si však pripravíte nasledovne:

  • skyr, alebo biely jogurt, vyberte ten, s vyšším obsahom bielkovín
  • šľahačková smotana, ideálne 33%
  • jahody alebo iné ľubovoľné ovocie
  • med na osladenie

Šľahačku si vyšľaháme do tuha, následne do nej pridáme skyr, med a rozmixované jahody. Časť jahôd si nechajte a nakrájajte ich na drobné kúsky. Tie pridáte do zmesi, ktorá bude mať krásnu, červenú farbu a jemne premiešate. Takto pripravenú „penu“ nalejte do nanukových foriem a navrch poukladajte nakrájané jahôdky. A voilá, šup do mrazničky a už sa len obrniť trpezlivosťou, aby ste to všetko nevyjedli skôr, než stihnú zamrznúť. Aj keď, na tomto by ste si iste pochutnali aj priamo z misky. A hlavne veľkou lyžicou.

Mimochodom, zapojte do prípravy dobrôt aj malých pomocníkov. Zdobenie či miešanie ich určite nadchne a budú sa tešiť na výsledok, na ktorom výdatne spolupracovali. V tom prípade si však časť trpezlivosti nechajte aj na túto aktivitu. A napokon, dobrú chuť!

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 14:19