Nájdite spôsob, ako dostať do detského jedálnička viac ovocia a zeleniny.unsplash
StoryEditor

Prepašujte viac ovocia a zeleniny na detský tanier: Poznáme overené triky, ktoré fungujú

07.05.2022, 15:00
Recepty a tipy
Deti pre svoj správny vývin potrebujú pestrú a hlavne zdravú stravu. No ktoré dieťa až tak holduje tomu, čo sa mu snažia svedomití rodičia naservírovať? Ovocie a zelenina na tanieri na ne pôsobia ako strašiak a vy máte hlavu v smútku z toho, že aj napriek vašej snahe zostalo opäť jablko nedotknuté a zelenina dôkladne vyselektovaná. Vieme, ako to zmeniť.

Nezabudnite, že trpezlivosť ruže prináša a platí to aj v tomto prípade. Rodičia sami majú ísť svojim ratolestiam príkladom, a ak chcú, aby ovocie a zeleninu konzumovali, musia ju jesť aj oni. Raz budú deti chcieť ochutnať, akú dobrotu máte vy, a to, že im pomaranč nechutí dnes ešte neznamená, že to tak bude aj nabudúce. Hovorí sa, že niekedy potravinu musíme ochutnať šesť až desaťkrát, kým si ju obľúbime.

Aj oči jedia

Skôr, než sa dostaneme k tomu, čo a ako môžeme prepašovať do jedálnička, spomeňme, že aj deti vnímajú servírovanie. Niekedy budete musieť zapojiť svoju fantáziu, inokedy budete musieť ísť pre inšpirácie na internet. Určite to však stojí za to, a vďaka malým krôčikom sa dopracujete k veľkému výsledku. Skúste deťom na tanieri priblížiť ich detský svet. Vytvorte z ovocia a zeleniny malé umelecké diela, zvieratká či postavičky, vďaka ktorým sa decká s radosťou pustia do toho, čo ste im práve pripravili. Niekedy stačí naozaj málo, aby ste deti dostatočne namotivovali.

Neviditeľná zelenina

Zeleninové polievky sú v detskom jedálničku veľmi dôležité, ale aj vám sa ježia chlpy, keď vidíte, ako jediné, čo sú vaše ratolesti ochotné zjesť, je mrkva? Zeler, petržlen a všetko biele okamžite vyhrnú nabok. Skúste práve tie druhy zeleniny, ktoré deti v obľube nemajú, nastrúhať. Na jemno nastruhaná zelenina dodá deťom rovnako cenné vitamíny ako tá vcelku a spokojné budú všetky strany. Rovnako tak môžete občas pridať zeleninu v tejto forme do cestovín či omáčok, ktoré vaše deti obľubujú. Prepašujte ju v nastrúhanej forme do koláčikov, fašírok a iných dobrôt. Deti si to ani nevšimnú a vy si môžete víťazoslávne pogratulovať. 

Avokádo

Že je to nereálne? Že vaše dieťa avokádo nikdy do úst nedá? Omyl. Avokádo nemá práve výraznú, ani špecifickú chuť. Preto ho môžete pripraviť na slano, ale aj na sladko. Skúste ho postupne, najskôr v menšom množstve primiešať do obľúbených pomazánok, alebo spolu s maslom natrieť na chlebík. Malý výmyselník ani nebude vedieť ako a zje to, nad čím ešte pred chvíľou ohŕňal nosom.

Pripravte si chutný a zdravý puding. Rozmixujte avokádo spolu s bánom a roztopenou horkou čokoládou, ozdobte čučoriedkami, jahodami, malinami a zdravá pochúťka je na svete. Ak by detské mlsné jazýčky predsa len zacítili nejakú zradu, nevzdávajte sa, a skúste to nabudúce opäť. Ak vás demotivuje pri tomto skúšaní to, že jedlo s vysokou pravdepodobnosť skončí v koši, pripravte si ho pre seba. Deti sú zvedavé a asi každá mama pozná to povestné vyjedanie a ochutnávanie z taniera. Možno im to zachutí a vy budete vedieť, že je všetko tak, ako má byť.

Kokteil

Znie to tak dospelácky. A ktoré dieťa by sa nechcelo podobať na tých veľkáčov, ktorých má okolo seba? Tak im ten pocit doprajte. Máte desiatky možností a kombinácii ovocia aj zeleniny a uvidíte, ktorá z nich práve tomu vášmu miláčikovi zachutí najviac. V takom dobrom kokteile sa stratí aj kúsok avokáda, aj ovsené vločky, ľanové semienka a iné dobroty, ktoré by inak nejedli ani za nič. Nezabudnite na slamku, ideálne nie jednorazovú. Tá bude dokonalou bodkou a kokteil bude omnoho viac atraktívny. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 21:41