Rebarbora dodá okrem zaujímavej chuti jedlám aj množstvo vitamínov a minerálov.Pexels
StoryEditor

Rebarboru jedzte od mája do Jána, potom stráca chuť a vitamíny. Toto ste o nej ešte nevedeli

06.05.2022, 09:00
Recepty a tipy
Kedysi bežne rástla v každej záhrade, dnes ju nájdeme v máloktorom záhone a radšej si ju kupujeme. Rebarbora je však skvelá chuťovo a má aj pozoruhodné vlastnosti prospešné pre naše zdravie.

Dajú sa z nej upiecť výborné koláče, ale môže nám pomôcť i s mnohými zdravotnými neduhmi. Hoci kúpiť rebarboru dostanete celoročne, ideálna sezóna na jej konzumáciu je od mája do Jána.

Stráca chuť a výživu

Rebarbora je zelenina, ale využíva sa ako ovocie. Najčastejšie sa z nej pripravujú náplne do knedlí a koláčov, spracúva sa do kompótov, a dokonca sa nakladá ako ovocné víno. Veľmi lahodný je džem, ovocné polievky aj omáčky, v ktorých osobitne vyniká jej kyslá chuť a robí z nej tak pikantnú lahôdku.

Rebarbora je cenená hlavne pre vysoký obsah vitamínov skupiny B, kyseliny listovej, vápnika, draslíka, horčíka, mangánu, vlákniny a mnohých iných látok. Len na vitamín C je pomerne chudobná, nájdete ho v nej až o polovicu menej než je v citróne. Aj keď ju na pultoch supermarketov vídate celý rok, podľa starej pranostiky by sa mala jesť len do sv. Jána, teda do 24. júna. Potom už stráca svoju dobrú chuť aj množstvo vitamínov.

​Na čo si dať pozor

Rebarbora je zdravá. Avšak môže byť aj nebezpečná. Tou látkou, ktorá z nej robí kontroverznú potravinu, je kyselina šťaveľová, ktorú rebarbora obsahuje. Tá spôsobuje kyslosť. Kyselina šťaveľová nášmu zdraviu škodí. Hlavným toxickým účinkom je tvorba kryštálov šťavelanu vápenatého v obličkách. Preto by sa rebarbora mala konzumovať výhradne od mája do polovice júna, pretože potom množstvo kyseliny v stopkách stúpa. Listové čepele a kvet sa nejedia vôbec. Rebarboru by si mali určite odpustiť ľudia trpiaci dnou, obličkovými kameňmi, prekyslením žalúdka alebo reumatizmom.

Využitie v liečiteľstve

Na liečebné účely sa používa hlavne koreň, ktorý sa na jeseň vyryje zo zeme, očistí sa, umyje a nakrájaný na kúsky sa usuší. Vzniknutý prášok sa v malých dávkach môže používať na zastavenie hnačky a vo väčších, naopak, ako preháňadlo. Listy sa môžu používať na obklady na rozpustenie obličkových kamienkov. Vraj stačí rebarborové listy podrviť valčekom, kým nepustia trochu šťavy. Túto zmes potom nahrejete na panvici s trochou olivového oleja a priložíte na oblasť obličiek. Niečím upevnite a obklad necháte pôsobiť cez noc. Na čaj z listov však rýchlo zabudnite. Ten by vám, naopak, na obličkové kamene zarobil! Rebarbora pôsobí priaznivo na pokožku a kvalitu vlasov, detoxikuje organizmus, je močopudná a podporuje metabolizmus a chudnutie.

Na tanier len občas

Jej kyslá chuť sa výborne hodí nielen do sladkých dezertov, ale aj do omáčok podávaných k mäsu. Pred tepelnou úpravou musíte stonky olúpať a nepoužívať hliníkový riad, ktorý pri reakcii s kyselinou šťaveľovou škodí zdraviu. Surová aj varená rebarbora sa výborne zmrazuje, takže si na nej môžete pochutnať i mimo jej sezóny. Konzumujte ju maximálne dvakrát týždenne.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 18:17