unsplash.com
StoryEditor

Vyskúšali ste už upiecť tart? Za TÝMTO jablkovým sa budete zalizovať

19.09.2021, 07:00
Recepty a tipy
Vyskúšali ste už jablkový tart? Ochutnajte ho, budete v nemom úžase!

POTREBUJEME

robot s nadstavcom s lopatkou a metličkou, papier na pečenie, okrúhlu tartovú formu s vyberateľným dnom a s priemerom cca 25cm, flambovaciu pištoľ, strúhadlo

SUROVINY na polevu

1 sladené kondenzované mlieko uvarené na karamel

SUROVINY na cesto

300g hladkej múky, 100g práškového cukru, štipka soli, 200g studeného masla, 2 vajcia

SUROVINY na náplň

1kg ošúpaných jabĺk, šťava z citróna, 50g trstinového cukru, 80ml vody, 50g sušených hrozienok, 1 lyžička mletej škorice

SUROVINY na sneh

200g bielkov, 100g kryštálového cukru, kôra z 1 citróna

POSTUP

Ideálne deň pred začatím robenia receptu si dáme plechovku kondenzovaného mlieka do hrnca s vriacou vodou a varíme ju približne dve hodiny. Kondenzované mlieko sa zmení na karamelovú hmotu, ktorá bude hustá, potom ju necháme vychladnúť a odložíme na recept. Následne si s robotom s lopatkovým nádstavcom vypracujeme mrveničku, zmiešame spolu všetky sypké suroviny a maslo. Pridáme iba žĺtky z vajec a mixujeme do úplneho spojenia. Cesto následne zabalíme do papiera a necháme aspoň 3 hodiny odstáť v chladničke. Potom ho rozvaľkáme do kruhového tvaru a vložíme do nachystanej formy na pečenie. Okraje povtláčame a prebytočné cesto jednoducho odrežeme. Cesto poprepichujeme vidličkou, prikryjeme pokrčeným papierom na pečenie a zaťažíme, aby držalo (napríklad fazuľou, či ryžou). Pečieme cca 15 minút na 180 stupňoch, odkryjeme papier a dopečieme ďalších 10 minút. Upečený tart necháme vychladnúť vo forme. Na náplň si zmiešame všetky napísané suroviny a varíme ich na miernom okni, kým jablká poriadne nezmäknú. Na tart si potom rozotrieme už vopred pripravené skaramelizované mlieko a navrstvíme naň jablkovú zmes. Uhladíme a necháme tuhnúť v chladničke. Z bielkov a cukru si vyšľaháme sneh s robotom s metličkovým nádstavcom. Tart vyberieme opatrne z formy a premiestnime ho na servírovací tanier, následne potrieme celý vrch tartu snehom a oflambujeme ho flambovacou pištoľou. Na záver už len posypeme citrónovou kôrou. Dobrú chuť!

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. november 2024 05:11