POTREBUJEME
robot s nadstavcom s lopatkou a metličkou, papier na pečenie, okrúhlu tartovú formu s vyberateľným dnom a s priemerom cca 25cm, flambovaciu pištoľ, strúhadlo
SUROVINY na polevu
1 sladené kondenzované mlieko uvarené na karamel
SUROVINY na cesto
300g hladkej múky, 100g práškového cukru, štipka soli, 200g studeného masla, 2 vajcia
SUROVINY na náplň
1kg ošúpaných jabĺk, šťava z citróna, 50g trstinového cukru, 80ml vody, 50g sušených hrozienok, 1 lyžička mletej škorice
SUROVINY na sneh
200g bielkov, 100g kryštálového cukru, kôra z 1 citróna
POSTUP
Ideálne deň pred začatím robenia receptu si dáme plechovku kondenzovaného mlieka do hrnca s vriacou vodou a varíme ju približne dve hodiny. Kondenzované mlieko sa zmení na karamelovú hmotu, ktorá bude hustá, potom ju necháme vychladnúť a odložíme na recept. Následne si s robotom s lopatkovým nádstavcom vypracujeme mrveničku, zmiešame spolu všetky sypké suroviny a maslo. Pridáme iba žĺtky z vajec a mixujeme do úplneho spojenia. Cesto následne zabalíme do papiera a necháme aspoň 3 hodiny odstáť v chladničke. Potom ho rozvaľkáme do kruhového tvaru a vložíme do nachystanej formy na pečenie. Okraje povtláčame a prebytočné cesto jednoducho odrežeme. Cesto poprepichujeme vidličkou, prikryjeme pokrčeným papierom na pečenie a zaťažíme, aby držalo (napríklad fazuľou, či ryžou). Pečieme cca 15 minút na 180 stupňoch, odkryjeme papier a dopečieme ďalších 10 minút. Upečený tart necháme vychladnúť vo forme. Na náplň si zmiešame všetky napísané suroviny a varíme ich na miernom okni, kým jablká poriadne nezmäknú. Na tart si potom rozotrieme už vopred pripravené skaramelizované mlieko a navrstvíme naň jablkovú zmes. Uhladíme a necháme tuhnúť v chladničke. Z bielkov a cukru si vyšľaháme sneh s robotom s metličkovým nádstavcom. Tart vyberieme opatrne z formy a premiestnime ho na servírovací tanier, následne potrieme celý vrch tartu snehom a oflambujeme ho flambovacou pištoľou. Na záver už len posypeme citrónovou kôrou. Dobrú chuť!