pixabay.com
StoryEditor

Fantastické recepty s medvedím cesnakom! Overené a naozaj chutné!

19.04.2018, 19:00
Recepty a tipy
Autor:
DaH
Aj my v Evite medvedí cesnak milujeme! Tak sme pre vás vyskúšali pár naozaj skvelých a chutných receptov. Sú jednoduché na prípravu a navyše veľmi zdravé!

Medvedí cesnak je ideálnym zdrojom prvých jarných vitamínov. Má výborné antibakteriálne vlastnosti. Zároveň je chutný a ponúka mnohostranné využitie v kuchyni. Hodí sa do ako základ do polievok, omáčok, na steaky či len tak na chlieb alebo bagetu s paradajkou.

Hummus s medvedím cesnakom  

Čo budeme potrebovať:

400 g cíceru, 1-2 strúčiky cesnaku, šťava z polovice citróna, 3 PL Tahiny /sezamovej pasty/, štipka cayenského korenia alebo chilli, soľ, olivový olej, 1 zväzok medvedieho cesnaku

Postup:
Cez noc namočený cícer varíme do úplného zmäknutia. Scedíme, ale vodu nevylievame. Použijeme ju, aby sme docielili požadovanú konzistenciu nátierky. Do mixéra pridáme cícer, citrónovú šťavu, olej, soľ, tahini, štipku korenia a cesnak. V procese mixovanie pridávame cícerovú vodu až kým nátierka nebude jemná a vláčna. Do hotového hummusu zamiešame nasekaný medvedí cesnak. Podávame s opečeným arabským chlebom. Výborne chutí aj na čerstvom pečive alebo v hriankach. Ak nestihnete hummus skonzumovať hneď, nevadí. Na druhý deň je ešte chutnejší. Ideálne je ho však skladovať v uzatváracej nádobe s trochou olivového oleja na povrchu. Ak použijeme konzervovaný cícer, zbavíme sa prvej a najdlhšej časti prípravy – namáčania a varenia strukoviny.

Pixabay

Quiche s pórom a medvedím cesnakom 

Čo budeme potrebovať:

1 balenie lístkového cesta, 1 väčší pór, 1 viazanička medvedieho cesnaku, 250 ml šľahačkovej smotany, 125 ml mlieka, 3 vajcia, 150 g syra Gouda, 100 g Feta syra, 2 PL olivového oleja, soľ, korenie, muškátový orech

Postup: 

Lístkové cesto vložíme do formy. Na oleji opražíme na kolieska nakrájaný pór. Necháme vychladnúť. Smotanu a mlieko vymiešame s vajíčkami, ochutíme soľou (soľte opatrne, Feta je slaná), korením a štipkou nastrúhaného muškátového orieška. K zmesi pridáme nastrúhanú Goudu, na kocky nakrájaný Feta syr, nasekaný medvedí cesnak a udusený pór. Všetko premiešame a vylejeme na pripravené lístkové cesto. Pečieme v rúre pri 180 stupňoch Celzia približne 25 minút , resp. kým povrch nezhnedne. Vyberieme z rúry a na kuchynskej mriežke necháme odpočívať asi 5 minút. Quiche  môžeme podávať čerstvo upečený. Výborne chutí aj studený v kombinácii s listovým šalátom.  

Pixabay

Pesto z medvedieho cesnaku  

Čo budeme potrebovať:

2 hrste mladých lístkov medvedieho cesnaku, 50 g vlašských orechov, 100 ml extra panenského olivového oleja, 100 g parmezánu, soľ, mleté čierne korenie, citrónová šťava

Postup:

Medvedí cesnak nakrájame, vložíme do mixéra, prilejeme trochu oleja, soľ, korenie a pár minút mixujeme. Po chvíli pridáme orechy, parmezán a ďalší olej. Mixujeme do kašovitej konzistencie. S konzistenciou sa môžeme pohrať. Ak sa nám zdá príliš hutná pridáme viac oleja, ak je naopak riedka prisypeme orechy. Na koniec dochutíme citrónovou šťavou. Hotové pesto môžeme použiť na cestoviny, dochutiť ním zeleninové aj mäsité jedlá, spestriť nátierky alebo šalátové dresingy. Výborné je s varenými vajíčkami, ladí s lososom, chutí aj samotné – na bielej bagete. Uzavreté vydrží v chladničke aj niekoľko týždňov.

Pixabay

Domáce tagliatelle s pestom z medvedieho cesnaku

Čo budeme potrebovať:

300 g semolínovej múky, 3 vajcia, 3 PL olivového oleja

Postup:

Na stôl nasypeme múku. Uprostred vytvoríme jamku, do ktorej vlejeme rozšľahané vajcia a olej. Zo zmesi vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme aspoň 15 minút odpočívať na suchom a chladnom mieste, najlepšie prikryté utierkou alebo zabalené do potravinárskej fólie. Cesto vyvaľkáme na doske na hrúbku cca 1 mm a posypeme múkou, aby sa nelepilo. Postupne ho rolujem od jedného konca smerom do stredu. To isté urobíme s druhým koncom. Zrolované cesto nakrájame na prúžky široké cca 0,5 cm. Cestoviny uvaríme al dente v osolenej vode. Hotové tagliatelle premiešame s pestom z medvedieho cesnaku, posypeme strúhaným parmezánom a ozdobíme lístkami medvedieho cesnaku. Na rýchlu večeru môžeme použiť aj sušené cestoviny rôzneho druhu. Nič nepokazíte ani špenátovými tagliatelle.

Pixabay

Lasagne s kuracím mäsom a medvedím cesnakom

Čo budeme potrebovať:

(suroviny na 4 porcie)

500 g lasagní, 300 g kuracích pŕs, 2 zväzky mladých lístkov medvedieho cesnaku, 300 ml mlieka, 50 g masla, 50 g hladkej múky, 2 PL oleja, 200 g strúhaného syra, 100 ml smotany na šľahanie, muškátový oriešok, soľ, mleté čierne korenie.

Postup:

Najskôr si pripravíme svetlú zápražku. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme hladkú múku a krátko opražíme. Zalejeme ju mliekom a na miernom ohni za stáleho miešania 5 minút varíme. Prilejeme smotanu a necháme prejsť va­rom. Ochutíme soľou, korením a nastrúhaným muškátovým orieškom. Do hotovej omáčky zamiešame najemno nasekaný medvedí cesnak. Kuracie prsia nakrájame na tenké rezančeky. Osolíme, okoreníme a na oleji opražíme dozlatista. Lasagne uvaríme podľa návodu na obale. Do za­pekacej misy postupne vrstvíme lasagne, na ne nalejeme časť smotanovej omáčky, poukladáme kúsky mäsa a opäť lasagne. Všetko zakončíme vrstvou lasagní, ktoré polejeme omáčkou a posypeme strúhaným syrom. Pečieme v rúre predhriatej na 190 stupňov približne 40 minút. Ak chcete, aby mali porcie na tanieri pekný tvar, nekrájajte lasagne hneď, ale nechajte ich trochu vychladnúť.

Pixabay

Plnené šampiňóny so šunkou a medvedím cesnakom

Čo budeme potrebovať:

400 g šampiňónov, 200 g šunky, 1 zväzok mladých lístkov medvedieho cesnaku, 100 g údeného syra, 3-4 PL kyslej smotany, soľ, korenie, rasca, 1 ks mladá cibuľka, olej

Postup:

Šampiňóny vydlabeme lyžicou. Nožičky spolu ostatnými kúskami pokrájame.  Cibuľku orestujeme a pridáme k nej šampiňóny a šunku. Dochutíme soľou, korením a mletou rascou. Chvíľu podusíme. Do vychladnutej zmesi primiešame nakrájaný medvedí cesnak, nastrúhaný syr, kyslú smotanu a premiešame. Zmes by nemala byť príliš riedka. Hotovou plnkou naplníme pripravené hlavičky šampiňónov. Poukladáme na plech, ktorý sme predtým pokvapkali olejom. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov tak na 15-20 minút. Servírujeme ako hlavné jedlo so šalátom alebo ako prílohu k steaku.

Pixabay

Najjednoduchšou alternatívou, ale zároveň veľmi chutným snackom je bageta plnená údeným lososom, majonézou a lístkami medvedieho cesnaku.

Pixabay

​Dobrú chuť! :-)

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 09:45