archív UFO
StoryEditor

Známy šéfkuchár vás pozýva na večeru. Ochutnajte niečo nové!

24.03.2017, 16:00
Recepty a tipy
Jozef Masarovič, šéfkuchár bratislavskej UFO watch.taste.groove, vás pozýva na halibuta so špargľovým pyré. Doprajte si cez víkend dobrej reštaurácie a vyskúšajte niečo, čo ste ešte nejedli!

O kuchároch je známe, že doma varia málokedy. Ako je to u vás?

Väčšinou varí manželka.

Čo Vám od nej najviac chuti?

Všetko, musí ...

 Aké je Vaše obľúbené jedlo?

V práci rád experimentujem. Doma sa prikláňam k tradičným jedlám. Chutí mi napríklad paprikáš s haluškami.

 Prezradíte „vychytávky“ z jarného menu?

Práve som vo fáze prípravy jarného menu. Bude obsahovať pár zaujímavých rýb ako napríklad kingfish, kambala, zubatica červená, cobia a barakuda. Inšpirovali sme sa aj jedlom, ktoré u nás ešte v januári predviedol austrálsky michelinový šéfkuchár - kde použijeme napríklad aj čierny cesnak. Do Do jarného menu sme zakomponovali aj pre Slovensko netypickú surovinu, klokana ... 

archív UFO

Recept od Jozefa Masaroviča: Halibut v tramenzino s riasou nori, špargľové pyré a smrčkovým sabaione

 Suroviny na 5 porcií:

Halibut (1 porcia = 120g)

Chlieb tramenzino

Spargľove pyre:

1,5ks šalotka

50g maslo

750g zelená špargľa (spodky)

2,5g cukor

0,5dlc biele víno

125g baby špenát

1T creme fraiche

soľ

korenie

vývar zo špargľových orezov

Smrčkové sabaione:

7g sušený smrčok

250ml vody zo smrčkov

12g rastlinný olej

1ks šalotka nakrájana na jemno

100g hnedé šampióny

2g tymián

0,5ks vajce

1,5ks žĺtka

115g masla

0,3dcl biele víno

0,2dcl cherry ocot

soľ a korenie podľa chutí

 Postup:

Na začiatok si očistíme halibuta a nakrájame ho na filety po 120g. Kažý filet následne rozdelíme ešte na 4 rovnaké časti. Rybu osolíme a okoreníme a potrieme bielkom –takéto filetky potom zatočíme do tramenzine chleba. Medzi rybu vložíme ešte nori riasy. Takéto pripravené rolky potom zabalíme do fólie. Rybu pred podávanim ugrilujeme na olivovom oleji a pečieme pri 180° 5 minút. Halbitu podávame so špargľovým pyré a smrčkovým sabaione. Pyré si pripravíme: Na masle orestujeme šalotku, pridáme šparglu, cukor a víno – necháme odpariť a šparglu zalejeme šparglu zalejeme vývarom. Šparglu uvaríme do mäkka a rozmixujeme ju spolu s oblanžírovaným špenátom a creme fraiche. Pridáme soľ a korenie podľa chuti.

 Sabaione si pripravíme:

Smrčky si musíme namočit dopredu 24h. Šalotku speníme na oleji, pridáme nasekané smrčky, šampióny, tymián a jemne orestujeme. Zalejeme vínom a necháme postupne odpariť alkohol. Smrčky rozmixujeme do hladka spolu so smrčkovou vodou. Zmes zohrejeme vo vodnom kúpeli, pridáme vajíčka (ktoré vyšľaháme) a pridáme maslo. Dochutíme soľou a octom.

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 08:36