
POTREBUJEME
tlakový hrniec, kovové sitko, šľahač, mixér
SUROVINY na hovädzí vývar
1kg hovädzej polievkovej zmesi s kosťou, 1,5l vody, 50g petržlenu, 100g mrkvy, 100g zeleru, morská soľ, 10 gulôčok čierneho korenia, 10 gulôčok nového korenia, 3 bobkové listy, 2 cibule
SUROVINY na špikové knedličky
2 vajcia, 150g maslového toastového chleba, 25g masla, 40g hladkej múky, čerstvá petržlenová vňať, čerstvá pažítka, morská soľ, čierne korenie
POSTUP
Špikové kosti vydlabeme a špik si odložíme na neskôr. Všetky suroviny na hovädzí vývar vložíme do vody a privedieme do varu. Varíme približne hodinu, potom odstavíme, necáme vychladnúť a precedíme. Z jedného vajíčka, len z bielka, si vyšľaháme tuhý sneh. Striedku z čerstvého toastového chleba rozmixujeme na strúhanku. Špik a zmäknuté maslo si vyšľaháme do peny a pridáme do nej jedno vajce, jeden žĺtok, múku a nasekané bylinky. Vymiešame si sneh z bielka, ten pridáme a následne pridáme aj 100G pripravenej mäkkej strúhanky. Dochutíme soľou, korením a necháme odležať aspoň hodinu v chladničke. Z hmoty si následne vytvarujeme knedličky, ktoré budeme variť v osolenej vode a podľa veľkosti ich tam necháme cca 5 minút. Môžeme servírovať!