Jedna zmrzlina na záver im potom žalúdok nepokazí, zvlášť, keď bude domáca, ako píše idnes.cz.
Vyprážané krokety plnené šunkou a syrom na zeleninovom šaláte
podľa receptu Jiřího Konhefra, gastronomického garanta Food Story
Ingrediencie pre 4 osoby: 50 g dusenej šunky 70 g čedaru 30 ml masla 30 g hladkej múky 400 ml mlieka strúhanka na obalenie vajcia na obalenie olej na vyprážanie 30 g cherry paradajok 1/2 uhorky 1/4 hlávky šalátu lollo rosso 3 lyžice balzamikového octu 8 lyžíc olivového oleja soľ, korenie
Postup:
Z múky, masla a mlieka pripravíme hustý bešamel, do ktorého vmiešame nakrájanú šunku a nastrúhaný čedar. Dochutíme soľou a korením. Zmes necháme vychladnúť a vytvarujeme guľky, ktoré obalíme v rozšľahanom vajíčku a strúhanke.
Osmažíme vo väčšej vrstve oleja a necháme odkvapkať prebytočný tuk na papierovom obrúsku.
Natrháme šalát, nakrájame paradajky a uhorku a všetko zmiešame v mise. Olivový olej rozšľaháme s balzamikom a dochutíme soľou a korením. Zálievkou prelejeme šalát a jemne premiešame.
Na taniere rozdelíme šalát a naň poukladáme krokety.
Kuracie prsia plnené mozzarellou a sušenými paradajkami s batátovým pyré
podľa receptu Jiřího Konhefra, gastronomického garanta Food Story
Ingrediencie pre 4 osoby: 400 g kuracích pŕs 150 g mozzarelly 50 g sušených paradajok 400 g očistených sladkých zemiakov 40 g masla 100 ml mlieka 400 g cukety olej na vyprážanie soľ, korenie
Postup:
Kuracie prsia očistíme a nožom urobíme kapsu. Nakrájame na kocky mozzarellu aj sušené paradajky a premiešame. Kurča osolíme, okoreníme a naplníme zmesou. Sprudka opečieme na panvici zo všetkých strán, aby sa mäso zatiahlo. Premiestnime do pekáča a dopečieme v rúre 10 minút na 180 ° C.
Sladké zemiaky uvaríme v osolenej vode. Necháme v kastróliku povoliť maslo, pridáme mlieko a prehrejeme. Sladké zemiaky rozmixujeme so vzniknutou zmesou na hladké pyré a osolíme. Plátky cukety osolíme, okoreníme a potrieme olejom. Pečieme na grilovacej panvici z oboch strán. Na taniere rozdelíme pyré, kuracie prsia rozkrojíme na pol a položíme aj s cuketou na pyré.
Grilovaný losos s dusenou zeleninou a holandskou omáčkou
podľa receptu Jiřího Konhefra, gastronomického garanta Food Story
Ingrediencie pre 4 osoby: 400 g lososa (očisteného a vykosteného) 120 g brokolice 120 g karfiolu 120 g baby mrkvičky 200 g masla 3 žĺtky šťava z polovice citróna soľ, korenie
Postup:
Zeleninu očistíme, brokolicu a karfiol rozoberieme na ružičky. Uvaríme domäkka v osolenej vode a orestujeme na masle. Lososa osolíme a okoreníme a opečieme zo všetkých strán, napred však kožou nadol. Potom premiestnime do pekáča a dopečieme v rúre 5 minút na 180 ° C.
Do nerezovej misky dáme 3 žĺtka, lyžicu vody, soľ, korenie a citrónovú šťavu. V kastróliku si rozohrejeme maslo. Misku so žĺtkami dáme nad vodný kúpeľ a zahrievame. Keď sa začne tvoriť pena, začneme pomaly prilievať maslo. Miešame, kým sa žĺtky nespoja s maslom do krémovej omáčky.
Na taniere rozdelíme zeleninu a porcie lososa, prelejeme omáčkou a ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Domáca vanilková zmrzlina
podľa Sabiny Kmecovej z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách
Ingrediencie: 500 ml mlieka 130 g cukru krupica 6 žĺtkov 200 ml smotany na šľahanie (33%) 1 vanilkový struk (alebo mletá pravá vanilka)
Postup:
Najprv si nachystáme anglický krém. Najlepšie sa pripravuje vo vodnom kúpeli. Potrebujeme dva hrnce, jeden väčší a jeden menší. Väčší naplníme vodou tak, aby sme do neho mohli ešte umiestniť menší hrniec s ingredienciami na anglický krém.
V menšom hrnci zohrejeme mlieko s vanilkou (vanilkový struk oškrabeme nožom). V miske vyšľaháme žĺtky s cukrom, prilejeme teplé mlieko a vymiešame. Vrátime späť do hrnca a zohrievame vo vodnom kúpeli za stáleho miešania drevenou vareškou, kým zmes nezačne hustnúť. Musíme byť opatrní, nesmie začať vrieť, inak sa žĺtky zrazia!
Akonáhle zmes začne hustnúť, odstavíme ju a necháme vychladnúť, občas premiešame. Vyšľaháme pevnú smotanu a vmiešame do anglického krému.
Vzniknutú hmotu preložíme najlepšie do nerezovej misky alebo gastronádoby a dáme do mrazničky (ideálne do -18 ° C).
Asi po tridsiatich minútach zmes vyberieme a pomocou vidličky ju "naškrabeme", aby nevznikli veľké kryštály. Opakujeme podľa potreby (asi tak 3x), kým zmrzlina nezíska požadovanú konzistenciu.
Tip: "Aby sa vám anglický krém nezrazil, vmiešajte doň metličkou pred začiatkom zahrievania pol lyžičky hladkej múky," radí Sabina Kmecová.