pixabay.com
StoryEditor

„Fuj, jahňacinu nechcem, smrdí.“ Tak veľmi sa mýlite

24.05.2016, 14:45
Recepty a tipy
Kedysi Slovák vybehol na pole, tvrdo pracoval a v závere večera, pokiaľ boli dobré časy, si doprial“ jahňacinku“. Alebo aspoň, keď bola nedeľa. Čerstvo pripravenú, bez žiadnych umelých prísad dnešnej doby. A nielen bača...

Tento druh mäsa, ktorý dnes už na slovenských stoloch v domácnostiach či reštauráciách možno nájsť naozaj len pod lupou, bol kedysi obľúbenou pochúťkou a oprávnene...

Má toľko vysoko kvalitných bielkovín, minerálnych látok, vitamínov skupiny B, proteínov, železa, medi, zinku ako iné druhy mäsa nie. Navyše, jahňacie mäso je o to vzácnejšie, že pôsobí ako zdroj ľahko vstrebateľného železa. Nestačí totiž len, že daná surovina obsahuje železo, ak ho telo nedokáže zužitkovať. Práve vďaka jahňacine sa vášmu organizmu podarí vstrebať železo ľahšie. To je dôležité pre podporu tvorby červených krviniek, každopádne nielen pre darcov krvi. Odborníci tvrdia, že jedna porcia jahňacieho poskytuje zhruba 20% odporúčanej dennej dávky železa pre muža a 12% pre ženu.

Pre tých najmenších

Jahňacie, ale aj baranie mäso je po nutričnej stránke hodnotené vysoko pozitívne, pretože má najvyšší obsah L-karnitínu zo všetkých mias. Spolu s ostatnými bielymi druhmi mäsa (morčacie, kuracie, teľacie, zajačie) ho pediatri odporúčajú podávať deťom medzi prvými, ktoré začnú požívať.

Práve pre tých najmenších je ideálna jahňacinka vďaka tomu, že ide o kvalitné mäso, odchované na materskom mlieku a čerstvej výživnej pastve, teda je biologicky vysoko cenené. Preto záleží na veku zvieraťa; musí to byť kus odrastený maximálne do šiestich mesiacov.

Žiadna pachuť

Jeho vekom už pribúda tuk a tiež výraznejší chuťový a aromatický podtón. Avšak ani baranina, samozrejme, nie je zlá a mnoho ľudí si ju práve pre svoju charakteristickú chuť vychutnáva. Záleží každopádne aj na plemene – nie každé má až tak silné arómy.

Pokiaľ ale skúsite jahňa, žiadnu pachuť určite cítiť nebudete, skôr naopak. Tie najlepšie kusy dorastajú práve v týchto jarných mesiacoch, keď je na lúkach čerstvá, šťavnatá a zelená paša. Jahňacie mäso patrí medzi najšťavnatejšie a najkrehkejšie spomedzi všetkých jatočných zvierat. Najchutnejšia a najmäkšia je jeho časť z hornej časti trupu. Snáď každému je jasné, že samotné kotlety prinesú neskutočný gurmánsky zážitok.

Svoje o tom vedia vo francúzskej aj talianskej kuchyni, kde tieto skutočne luxusnejšie položky majú svoje čestné zastúpenie na jedálnych lístkoch v drahých reštauráciách. Naproti tomu v našich končinách, aj keď Slovensko je domovinou pre chov oviec, sa k jahňacine dopátrate len výnimočne. A to sa u nás momentálne chová 390-tisíc oviec. Dôvodom je, že takmer všetko ide na export. Len takí Taliani, napríklad, dokázali na Slovensku nakúpiť vyše stotisíc kusov k nedávnej Veľkej noci.

Podložené výskumami

Zaujímavé výsledky priniesol prieskum špecialistov zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity a Centra výskumu živočíšnej výroby v Nitre. Podľa nich najlepšiu bilanciu zdravia a chuti ponúkajú jahňatá chované tradičným spôsobom na pastve bez výživy z jadrových krmív – tzv. anglosaským spôsobom chovu.

Mnohé ďalšie odborné skúmania tiež ukázali, že jahňacie mäso je zdraviu prospešné najmä vďaka priaznivému pomeru polynenasýtených a nasýtených mastných kyselín a pomeru omega 6 a omega 3-mastných kyselín. Nenasýtené mastné kyseliny pomáhajú regulovať hladinu cholesterolu v krvi. Vedci pripisujú jahňaciemu mäsu aj také účinky ako protisklerotické, protidiabetické či protirakovinové.

Množstvo prospešných látok

Jahňacie je výborným zdrojom vitamínov skupiny B, ako napr. B12 či B1, ktorý pôsobí priaznivo na nervový systém. Vitamíny B sú tiež celkovo základom metabolických procesov. Rovnako tak zinok, dôležitý pre rast a hojenie, má jahňacie mäso v ľahšie vstrebateľnej forme ľudským telom. Priemerná porcia obsahuje až 45% odporúčanej dennej dávky.

Okrem neho spomeňme meď aj horčík, hojne zastúpený v jahňacine. Ďalej vysoký obsah kvalitných bielkovín, nízky obsah tuku vo svaloch. Napr. jahňacie stehno ho má menej ako 5%.

Vďaka všetkým týmto vlastnostiam je jahňacina dobre stráviteľná, odporúča sa aj pri žlčníkových diétach, pri zvýšenej hladine cholesterolu v krvi či pre pacientov s problémami so srdcom.

Ak sa predsa len bojíte netradičnej príchute, skúste rôzne druhy marinád. Úplná klasika je však cesnak a rozmarín. Stehno, chrbát, bok a plece sú vhodné na pečenie či dusenie, kotlety z chrbta jednoznačne na rýchle opečenie na panvici v podobe minútkového steaku, prípadne na grilovanie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 08:57