Brokolicové-parmezánové guličky
Podľa foodblogerky Michaely Šupákovej pre blog.kitchenaid.cz
Ingrediencie (cca 16 guličiek):
- 1 menšia brokolica
- 1/2 hrnčeka rozmixovaných mandlí
- 1/2 hrnčeka strúhaného parmezánu
- 2 vajcia
- 2 strúčiky roztlačeného cesnaku
- soľ, mleté čierne korenie
- olivový olej
Postup:
Brokolicu očistite a rozoberte na ružičky, ako sa uvádza na idnes.cz. Tie potom vložte do mixéra a dôkladne rozmixujte. Rozmixovanú brokolicu dajte do misy a pridajte všetky ostatné ingrediencie, okrem olivového oleja. Všetko poriadne premiešajte, aby sa suroviny spojili.
Na plech rozložte papier na pečenie a potrite ho troškou olivového oleja. Zo zmesi potom tvorte pomocou rúk guľôčky a rozložte ich vedľa seba na plech. Guličky pečte v rúre vyhriatej na 190 °C cca 20 - 25 minút. Podávať môžete vďaka osobitej chuti samostatne, alebo napríklad s jogurtovým dipom.
Zapečená brokolica so sladkými zemiakmi a syrom čedar
Podľa receptu Tomáša Vobořila, majiteľa reštaurácie Podolok
Ingrediencie:
- 500 g brokolice
- 500 g sladkých očistených zemiakov (batáty)
- 300 g zemiakov
- 150 g cibule
- 150 g syru čedar
- 50 g masla
- 400 ml smotany 33%
- 3 žĺtky
- jarná cibuľka
- čerstvý tymián
- cesnak
- pražené kusy kešu
- soľ, korenie
Postup:
Na rozpustené maslo vložte najemno nakrájanú cibuľu. Chvíľku opečte. Následne pridajte čerstvý tymián a zľahka opečte. Pridajte zemiaky a cca 5 minút opekajte. Následne pridajte cesnak a sladké zemiaky a zalejte smotanou. Osoľte a okoreňte. Zemiaky v smotane zhruba 5 minút povarte. Nechajte vychladnúť na teplotu minimálne 80 °C (zmes vás pri vložení prsta nebude páliť).
Na platňu dajte hrniec s neosolenou vodou. Priveďte do varu. Do vriacej vody vhoďte očistenú a pokrájanú brokolicu, plameň stiahnite a brokolicu nechajte cca 5 minút povoliť. Následne ju zlejte cez cedidlo do drezu a okamžite schlaďte studenou vodou. Docielite tým, že brokolica nezošedne.
Do zemiakovej zmesi vložte brokolicu, kešu, vaječné žĺtky a syr čedar premiešajte. Zmes vložte do zapekacích misiek. Vložte do teplovzdušnej rúry pri teplote 180 °C pečieme cca 30 minút. Po vybratí z rúry môžete zmes posypať jarnou cibuľkou.
Quiche so syrom Bleu d'Auvergne a brokolicou
Podľa receptu foodblogerky suši pre Papei Delikatesy
Ingrediencie:
- lístkové cesto
- 1 menšia brokolica
- 200 g syru Bleu d'Auvergne
- 3 vajcia
- 200 ml mlieka
- soľ, korenie
Postup:
Brokolicu rozoberte na ružičky a krátko ju sparte horúcou vodou. Listkovým cestom vyložte koláčovú formu a dno prepichajte na niekoľkých miestach vidličkou. Na cesto rozprestrite brokolicu a syr. Všetko zalejte rozšľahanými vajcami s mliekom. Ochuťte soľou, korením a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C cca 25 minút.
Tip blogerky: Bleu d'Auvergne je napodobeninou slávneho syra Roquefort (syr z ovčieho mlieka), pri jeho výrobe bolo využité kravské mlieko. Rovnako ako syr Roquefort sa aj syry Bleu d'Auvergne nechávajú zrieť po dobu dlhšiu ako dva mesiace vo vlhkých pivniciach a prepichujú sa ihlicami. Syr má veľmi hutné a smotanové cesto svetložltej farby, ktoré je miestami posiate otvormi a zelenomodrými žilkami.