StoryEditor

Delikatesy, ktoré musíte mať. Cukrárka radí, ako na chutné zákusky

27.10.2015, 14:10
Recepty a tipy
Sú to stálice v ponuke cukrární, bez ktorých si mnohí z nás nevedia predstaviť rodinné stretnutie alebo posedenie pri kávičke.

Cukrárka Iveta Fabešová sa s idnes.cz podelila o recepty na najobľúbenejšie zákusky.

Spomínate s miernou nostalgiou na časy, keď ste ako deti navštevovali s rodičmi vašu obľúbenú cukráreň? A celú noc ste premýšľali, či si dáte radšej veterník, rakvičky so šľahačkou, punčový rez alebo napríklad venček?

"Z klasických dezertov najviac zbožňujem žĺtkový rez, aj keď sa bohužiaľ nedá jesť moc kultivovane. Pokiaľ je ale z poctivých surovín a s láskou pripravovaný, rada si s ním niekam zaleziem a s chuťou si oblizujem prsty od krému," zverila sa nám populárna cukrárka Iveta Fabešová vo svojej pražskej kaviarni IF.

Vráťte sa späť do detských rokov a zúčastnite sa do nedele 25.10. ankety na Milkparade.eu o najobľúbenejší český zákusok. Vyhrať môžete napríklad kurz pečenia s cukrárkou Ivetou Fabešovou, ktorá tiež pripravila nasledujúce recepty.

Rakvičky so šľahačkou a jahodami


Ingrediencie:
Rakvičky so šľahačkou a jahodami podľa Ivety Fabešovej
1 vajce
4 žĺtky
230 g práškového cukru
1/2 vanilkového struku
olej na vymastenie formičiek


Postup:

Predhrejte rúru na 180 °C. Vajce, žĺtky, cukor a vanilku vyšľahajte do hustej peny. Formičky vymažte olejom a naplňte lyžicou do dvoch tretín. Vložte do predhriatej rúry. Akonáhle rakvičky vybehnú, stíšte na 150 ° C a pomaly dopečte približne 30 minút. Nechajte ich trochu vychladnúť vo formičkách a potom vyklopte. Podávajte so šľahačkou a jahodami.

Laskonky


Ingrediencie:

Laskonky podľa Ivety Fabešovej
210 g bielkov
440 g kryštálového cukru
115 g práškového cukru
260 g strúhaného kokosu


Krém:

500 ml plnotučného mlieka
75 g škrobu
100 g krupicového cukru
5 žĺtkov
500 g masla
vanilkový puding


Na griláž:

400 g krupicového cukru
20 g masla
180 g lieskových orieškov


Postup:

Z polovice cukru pripravte rozvar. Cukor dajte do hrnca a zalejte vodou. Dajte na plameň a varte, kým cukor nebude mať 120 ° C. Do misy dajte bielka a druhú polovicu cukru a vyšľahajte. Akonáhle bude rozvar hotový, nalejte ho k bielkom a vyšľahajte úplne do studena. Do snehu primiešajte kokos zmiešaný s práškovým cukrom. Rúru predhrejte na 200 °C.

Na plech s papierom na pečenie položte šablónu a špachtľou starostlivo rozotrite snehovú hmotu. Šablónu odstráňte. Zhruba tridsať sekúnd laskonky prudšie zapekajte. Potom znížte teplotu na 80 ° C a dosušujte 30 až 40 minút.

Mlieko dajte variť. Žĺtky, puding, škrob a cukor zmiešajte a nalejte na zmes horúce mlieko. Premiešajte, vráťte späť na plameň a uvarte do zhustnutia. Nechajte úplne vychladnúť. Potom do zmesi zašľahajte maslo a griláž.


Griláž:

Oriešky rozložte na plech a dajte na osem minút do rúry rozohriatej na 180 ° C. Po upečení a vychladnutí ich zbavte šupiek. Do hrnca vsypte cukor, pridajte lyžicu masla a na miernom plameni nechajte bez miešania rozpúšťať, kým sa nezačne tvoriť karamel. Vsypte k nemu oriešky.
Zmes vylejte na papier na pečenie a po vychladnutí rozmixujte.

Šamrole


Ingrediencie:
Šamrole podľa Ivety Fabešovej

250 g hladkej múky
120 g masla izbovej teploty
120 ml smotany na šľahanie
1 žĺtok
1 vajce na potretie

Postup:

Z prísad vypracujte vláčne cesto a nechajte ho hodinu v chlade. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Posypte pracovnú plochu múkou, cesto rozvaľkajte a nakrájajte na prúžky s rozmermi asi 1 x 16 cm. Natočte ich na kovové trubičky, potrite vajíčkom a upečte dozlatista. Vychladnuté šamrole zložte z trubičiek a naplňte vyšľahaným bielkami s cukrom alebo šľahačkou.

Veterníky


Príprava: 40 minút
Pečenie: 30 minút
Počet porcií: 30

Odpaľované cesto:
Veterník podľa Ivety Fabešovej

Štipka soli
1 lyžica cukru
100 g masla
250 g mlieka
140 g hladkej múky
4 vajcia

Krém:
120 g krupicového cukru
100 ml horúcej smotany na šľahanie
375 ml vyšľahanej šľahačky

Cukrová poleva:
200 g práškového cukru preosiateho
3 lyžice horúcej vody
1 lyžica rumu
1 čajová lyžica rozpusteného masla

Postup:
Rúru predhrejte na 220 °C. Mlieko, soľ a maslo dajte do hrnca a na miernom plameni privedieme k varu. Potom do zmesi vsypte múku a miešajte, až sa hmota nezačne lepiť na varešku. Hmotu nechajte vychladnúť a postupne do nej vmiešajte vajcia. Hladkou hmotou naplňte cukrárske vrecúško. Na plech dajte papier na pečenie a nastriekajte na neho venčeky. Pred tým si môžete na papier na pečenie obkresliť hrnček, tak docielite to, že budete mať všetky venčeky rovnako veľké. Hmotu ľahko postriekajte vodou. Vložte do rúry a pečte asi 10 minút. Potom teplotu znížte na 180 ° C a pečte ďalších 20 minút. Veterníky nechajte úplne vychladnúť.

Medzitým si pripravte krém. Krupicový cukor roztavte za stáleho miešania na svetlý karamel. Do hotového karamelu zamiešajte horúcu smotanu a krátko povarte. Vzniknutú hmotu riadne ochladíme. Do vychladenej hmoty pred plnením veterníkov vmiešajte ušľahanú šľahačku.

Veterníky rozrežte napoly a spodnú časť, pomocou cukrárskeho vrecka, naplňte krémom. Vrchnú časť namočte do cukrovej polevy, ktorú pripravíte tak, že všetky ingrediencie na polevu utriete do hladkej polevy. Obe časti veterníkov spojte.

Roláda s maslovým krémom


Príprava: 40 minút
Pečenie: 7 minút
Počet porcií: 10

Cesto:
Oriešková roláda s maslovým krémom podľa Ivety Fabešovej

120 g krupicového cukru
niekoľko kvapiek citrónovej šťavy
100 g hladkej múky
5 vajec

Krém:

1 vanilkový cukor
50 g škrobu
rum na ochutenie
30 g práškového cukru
2 žĺtky
100 g masla
250 ml mlieka
práškový cukor na posypanie

Postup:

Rúru predhrejte na 180 ° C. Žĺtky oddeľte od bielkov a utrite ich s polovicou cukru do peny. Bielka vyšľahajte s druhou polovicou cukru do tuhého snehu. Do žĺtkov postupne pridávajte ušľahané bielka a preosiatu múku. Plech vyložte papierom na pečenie a vylejte naň cesto. Vložte do rúry a pečte asi 7 minút. Po upečení roládu i s papierom na pečenie preklopíme na vlhkú utierku a spolu s utierkou z dlhšej strany zmotajte. Nechajte úplne vychladnúť. Medzitým si pripravte krém.

Mlieko vo vodnom kúpeli zvarte. Do vriaceho mlieka za stáleho miešania pridajte práškový cukor, vanilkový cukor a žĺtky a nakoniec škrob. Miešajte, kým krém nezhustne a nechajte krátko prevariť. Zložte z plameňa a nechajte úplne vychladnúť. Do vychladnutého krému postupne zašľahajte kúsky masla. Nakoniec ochuťte rumom. Roládu rozmotajte, naplňte krémom a opäť zmotajte. Roládu posypte práškovým cukrom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 10:50