StoryEditor

Na umývanie mäsa zabudnite. Môže to dopadnúť veľmi zle

10.09.2015, 05:00
Recepty a tipy
Zapekané kuracie mäso je skvelou variantou nedeľného obeda. Postup pri príprave mäsa by však mal byť iný, ako ste doteraz robili.

Keďže zdravie je prvoradé, je dôležité myslieť na to aj pred varením či pečením. Príprava potravín pred tepelným spracovaním by mala prebehnúť tak, aby bol výsledný pokrm nielen chutný, ale predovšetkým zdravotne nezávadný a bezpečný pre konzumáciu. Bežnou praxou v každej domácnosti je umývanie mäsa pred varením. Kúpili ste si surové kurča, vytiahnete ho z obalu, poumývate, vložíte do hrnca či na pekáč a príp. okoreníte. Zaužívaný spôsob, ako pripraviť chutné mäso.

Na umývanie mäsa zabudnite


Jeden krok by ste však mali vynechať. Podľa výskumníkov z Drexel University, ktorí sa zaoberajú bezpečnosťou potravín, by sme nemali umývať surové kurča pred varením. Zvyšuje sa pritom riziko bakteriálnej kontaminácie.

Umývanie surového kuracieho alebo morčacieho mäsa pod tečúcou vodou vo vašom dreze teda nemusí byť práve najlepší nápad. Práve vtedy sa všade naokolo v kuchyni "roztrúsia" nebezpečné baktérie z mäsa ako uvádza livescience.com. Môžu sa dostať na kuchynskú dosku, umývadlo, kuchynské uteráky, či jedlo, ktoré máte v blízkosti.

Pozrite sa, čo sa stane, ak kura umyjete pod tečúcou vodou:

Už minulý rok na to upozorňovala Agentúra Food Standards Agency (FSA). Varovala ľudí, aby skončili s umývaním mäsa pred varením, inak riskujú šírenie smrtiacej baktérie. Údajne tá je najčastejšou príčinou otravy u ľudí vo Veľkej Británii, ktorí sa ňou nakazia z potravín.

Akou baktériou sa môžeme nakaziť?


Ide o baktériu Campylobacter, ktorá sa vyskytuje aj v bravčovom mäse a rozširuje sa práve pri umývaní. Môže spôsobiť črevnú infekciu - kampylobakteriózu, sprevádzanú bolesťami brucha, hnačkami, bolesťami hlavy, ale i horúčkou. Nakazenie baktériou sa začne prejavovať obvykle po 24 hodinách, pričom príznaky sú podobné chrípke. Dokonca v niektorých prípadoch môže vyvolať artritídu, ale môže byť aj smrteľná. Nebezpečná je hlavne pre starších ľudí, deti a tehotné ženy.

Hygiena nadovšetko


Mäso teda nemusíme umývať, samotným tepelným spracovaním sa baktérie spoľahlivo zničia. Teplo pri varení zabije baktérie, takže sa nemusíte bár prípadnej kontaminácie. Dôležité však je, pred aj po manipulácii s mäsom dbať na hygienu a dôkladne si umyť ruky mydlom a teplou vodou. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 23:34