Slávna britská kuchárka Delie Smithová napísala množstvo kuchárskych kníh a jej recepty žnú úspechy v mnohých renomovaných reštauráciách. Jedným z nich je pivná torta, ktorá je ľahká na prípravu, no zároveň skvelá svojou originalitou, ako sa uvádza na deliaonline.com.
Príprava
Cesto:
220 g hladkej múky
1 lyžička prášku do pečiva
1 lyžička jedlej sódy
300 g krupicového cukru
140 g zmäknutého masla
3 ks vajec
60 g kakaa
150 ml čierneho piva
Poleva:
70 % tmavá čokoláda
2 lyžice čierneho piva
300 g zmäknutého masla
80 g cukrovej múčky
20 g nasekaných vlašských orechov
Na ozdobu:
Polovice vlašských orechov
Postup
Rúru predhrejte na 180 stupňov. Múku s práškom a sódou preosejte do veľkej misy. Následne pridajte všetky prísady na cesto okrem piva. Ingrediencie poriadne vyšľahajte elektrickými metlami približne minútu, až vznikne hladká krémová hmota. Po častiach k nej zapracujte pivo. Cesto rozdeľte do dvoch vymazaných a papierom vyložených foriem (priemer 22 cm) a pečte v strede rúry 30-35 minút.
Korpusy vyberte z rúry, asi po pol minúte obíďte okraje foriem nožom a korpusy vyklopte na mriežku. Opatrne stiahnite papier na pečenie a korpusy opäť preklopte, aby boli vrchnou stranou hore (to zabráni ich prilepeniu na mriežku).
Pripravte si polevu. Nalámanú čokoládu s pivom rozpustite vo vodnom kúpeli. Po 5 až 10 minútach, až bude rozpustená, zložte z plameňa. Do čokolády zašľahajte maslo a nechajte trocha vychladnúť, potom k nej zašľahajte cukor. Tretinu polevy presuňte do čistej misky a vmiešajte do nej nasekané orechy. Až poleva trochu vychladne, spojte oba korpusy polevou s orechmi, zvyšnou polevou tortu ozdobne potrite a poukladajte na ňu skaramelizované polovičky orechov alebo čerstvé ovocie.