StoryEditor

Originálna pivná torta. Chuťové poháriky sa vám za ňu poďakujú

17.10.2015, 05:00
Recepty a tipy
Je jednoduchá, chutná, plná čokolády a tiež piva. Žiadna iná torta než táto už nemôže byť lepšia.

Slávna britská kuchárka Delie Smithová napísala množstvo kuchárskych kníh a jej recepty žnú úspechy v mnohých renomovaných reštauráciách. Jedným z nich je pivná torta, ktorá je ľahká na prípravu, no zároveň skvelá svojou originalitou, ako sa uvádza na deliaonline.com.

Príprava


Cesto:

220 g hladkej múky

1 lyžička prášku do pečiva

1 lyžička jedlej sódy

300 g krupicového cukru

140 g zmäknutého masla

3 ks vajec

60 g kakaa

150 ml čierneho piva

Poleva:

70 % tmavá čokoláda

2 lyžice čierneho piva

300 g zmäknutého masla

80 g cukrovej múčky

20 g nasekaných vlašských orechov

Na ozdobu:

Polovice vlašských orechov

Postup


Rúru predhrejte na 180 stupňov. Múku s práškom a sódou preosejte do veľkej misy. Následne pridajte všetky prísady na cesto okrem piva. Ingrediencie poriadne vyšľahajte elektrickými metlami približne minútu, až vznikne hladká krémová hmota. Po častiach k nej zapracujte pivo. Cesto rozdeľte do dvoch vymazaných a papierom vyložených foriem (priemer 22 cm) a pečte v strede rúry 30-35 minút.

Korpusy vyberte z rúry, asi po pol minúte obíďte okraje foriem nožom a korpusy vyklopte na mriežku. Opatrne stiahnite papier na pečenie a korpusy opäť preklopte, aby boli vrchnou stranou hore (to zabráni ich prilepeniu na mriežku).

Pripravte si polevu. Nalámanú čokoládu s pivom rozpustite vo vodnom kúpeli. Po 5 až 10 minútach, až bude rozpustená, zložte z plameňa. Do čokolády zašľahajte maslo a nechajte trocha vychladnúť, potom k nej zašľahajte cukor. Tretinu polevy presuňte do čistej misky a vmiešajte do nej nasekané orechy. Až poleva trochu vychladne, spojte oba korpusy polevou s orechmi, zvyšnou polevou tortu ozdobne potrite a poukladajte na ňu skaramelizované polovičky orechov alebo čerstvé ovocie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 10:48