StoryEditor

Použitie konope v kuchyni. Ako na to?

20.01.2016, 13:45
Recepty a tipy
Konope v kuchyni poslúži napríklad vo forme semienok, múky alebo oleja. Nemusíte sa pritom báť obsahu THC.

Naopak vášmu telu prospejú vďaka obsahu esenciálnych aminokyselín a proteínov. Vyskúšajte nasledujúce recepty podľa idnes.cz.

Jamajské pikantné konopné pirôžky


Podľa receptu Hany Myslivcovej
Ingrediencie na 4 porcie

Cesto:

  • 200 g hladkej pšeničnej celozrnnej múky
  • 100 g konopnej múky
  • 150 g konopného masla
  • 1 lyžička mletej papriky
  • 1 lyžička kurkumy
  • cca 100 ml studenej vody (podľa vláčnosti cesta) soľ

Náplň:

  • 1 väčšia cibuľa
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • 50 g mrkvy
  • 50 g zemiakov
  • 50 g kukurice
  • 50 g paštrnáku 
  • 1 lyžica konopného oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička strúhaného zázvoru
  • čerstvý koriander
  • soľ
  • korenie

Postup:

  1. Zmiešame všetky ingrediencie na cesto a vypracujeme. Dáme odpočinúť aspoň na hodinu na chladné miesto.
  2. Medzitým si urobíme náplň. Nadrobno pokrájanú cibuľu s cesnakom orestujeme na oleji, pridáme na malé kocky pokrájanú mrkvu, zemiaky, paštrnák a dusíme do mäkka. Až zelenina zmäkne, pridáme kukuricu, pokrájanú čili papričku a koriander s lyžičkou čerstvého zázvoru a dochutíme soľou a korením. Z cesta vyvaľkáme placku asi 3 mm silnú a vyrežeme štvorce vo veľkosti 10cm.
  3. Zmesou ich naplníme a pečieme v predhriatej rúre 15 min. pri teplote 180 ° C.

Konopné pesto


Podľa receptu Hany Myslivcovej pre Carun Pharmacy

Ingrediencie:

  • 100 g píniových semienok (môžete ich nahradiť vlašskými orechmi)
  • 50 g konopných semienok
  • 50 g lístkov čerstvej bazalky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 75 g strúhaného parmezánu
  • 100 ml konopného oleja
  • štipka soli, lyžica olivového oleja

Postup:

  1. Konopné semienka orestujeme na olivovom oleji, aby dostali orieškovú príchuť cca 1 minútu.
  2. Všetky ingrediencie dáme okrem soli do jednej nádoby a ponorným mixérom rozmixujeme na pastu. Podľa chuti pridáme nakoniec soľ. Uskladníme do uzatvárateľnej nádoby a pridávame do šalátov a cestovín.

Papriky plnené konope a hubami


Podľa receptu Hany Myslivcovej

Základ:

  • 4 veľké huby (približne 140 g)
  • 20 g konopného masla alebo nestuženého margarínu
  • 4 veľké papriky

Plnka:

  • 1/2 až 1 polievková lyžica olivového oleja
  • 1 veľká nasekaná cibuľa (cca 110g)
  • 1 stredná huba nakrájaná na kocky (cca 50g)
  • 2 strúčiky nasekaného cesnaku
  • 1 polievková lyžica celozrnnej strúhanky
  • 2 čajové lyžičky čerstvého nasekaného alebo sušeného tymianu
  • 50 g lúpaných konopných semienok
  • 2 paradajky hodinu namočené v olivovom oleji
  • 25 g nasekaných vlašských orechov (nie sú nutné)
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • čierne korenie alebo paprika na ochutenie

Postup:

  1. Z paprík odrežeme vršky a odstránime semienka. V predhriatej rúre upečieme pri 180 stupňoch Celzia na tuku huby alebo ich smažíme 5 až 10 minút na panvici. Papriky varíme 5 až 10 minút v pare do zmäknutia.
  2. V ťažkej panvici rozohrejeme olej. Do horúceho oleja vhodíme cibuľu a za stáleho miešania opražíme dozlatista. Pridáme huby, miešame ďalšiu minútu a nasypeme cesnak. Zmiernime príkon tepla. Ochutíme tymianom, soľou a korením.
  3. V miske zmiešame lúpané konopné semienka a smaženú zmes. Pridáme strúhanku, paradajky a podľa chuti vlašské orechy. Plnka by mala byť pomerne suchá, ale malo by sa nám podariť z nej vytvoriť guľu, bez toho aby sa drobila. Naplníme ňou papriky, priklopíme vršky a vložíme do trúby.
  4. Pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia asi desať minút. Vedľa paprík položíme huby a pokryjeme ich zostávajúcou plnkou. Ozdobíme jemne nasekaným cesnakom a podľa želania tiež olivami. Pečieme desať minút a dlhšie. Podávame s hubovou alebo špargľovou omáčkou či novými zemiakmi a šalátom.

Steaky z tuniaka s olivovo-konopnou tapenádou


Podľa receptu Jiřího Stably z Carun Pharmacy

Ingrediencie na 4 porcie:

  • 800 g tuniaka
  • 50 ml panenského konopného oleja

Tapenáda:

  • 200 g zelených olív bez kôstky
  • 80 g konopných semienok
  • 100 ml suchého bieleho vína
  • soľ
  • korenie
  • 1/2 citróna

Postup:

  1. Filety osušíme a opečieme dve minúty z oboch strán na rozpálenom konopnom oleji. Vyberieme z panvice a necháme odpočinúť.
  2. Medzi tým orestujeme na zvyšnom oleji z tuniaka nadrobno pokrájané olivy, pridáme konopné semienka, osolíme, okoreníme a zalejeme vínom a podusíme.
  3. Tapenádu vŕšime na steaky a pokvapkáme šťavou z citróna.

Čokoládovo-mandľová tortu


Piekla Radka Havránková pre Carun

Ingrediencie:

  • 100 g tmavej čokolády
  • 225 g masla
  • 200 g cukru krupica
  • 35 g kakaa
  • 1 vajce
  • 6 žĺtkov
  • 6 bielkov
  • 90 g hladkej múky
  • 100 g mandľovej múky
  • 50 g pomletých konopných semienok

Čokoládový krém:

  • 200 g mlieka
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 30 g medu
  • 420 g kvalitnej čokolády
  • 120 g masla

Postup:

  1. Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu, vychladnutú ju primiešame do zmäknutého masla a vyšľaháme do peny.
  2. V inej miske šľaháme celé vajcia, žĺtky a 50 g cukru do hustej peny.
  3. V ďalšej miske ušľaháme z bielkov a zvyšného cukru (150 g) tuhý sneh. Spojíme čokoládové maslo sa žĺtkovou penou. Potom rovnakým spôsobom po častiach zapracujeme sneh z bielkov. Nakoniec do hmoty preosejeme múku, kakao, mandľovú a konopnú múku a opatrne premiešame, až sa všetko pekne spojí.
  4. Dáme do vymastenej a vysypanej formy a upečieme asi 40 minút pri 170 ° C.
  5. Na krém si pripravíme do misky čokoládu. Do kastrólika dáme mlieko, smotanu a med a privedieme k varu. Akonáhle začína zmes vrieť, nalejeme ju na čokoládu.
  6. Ručným šľahačom šľaháme zmes na najnižšiu rýchlosť až do jej vychladnutia a nakoniec do nej zašľaháme zmäknuté maslo. Krém je pomerne riedky, tak ho necháme ešte vychladnúť, čím zhustne.
  7. Tortu dvakrát prekrojíme, plátky potrieme krémom a opäť spojíme dohromady. Zvyšným krémom natrieme tortu celú dookola. Celú tortu ozdobíme jahodami a konopnými semienkami. Dáme do chladničky stuhnúť.
Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. november 2024 22:02