Naopak vášmu telu prospejú vďaka obsahu esenciálnych aminokyselín a proteínov. Vyskúšajte nasledujúce recepty podľa idnes.cz.
Jamajské pikantné konopné pirôžky
Podľa receptu Hany Myslivcovej
Ingrediencie na 4 porcie
Cesto:
- 200 g hladkej pšeničnej celozrnnej múky
- 100 g konopnej múky
- 150 g konopného masla
- 1 lyžička mletej papriky
- 1 lyžička kurkumy
- cca 100 ml studenej vody (podľa vláčnosti cesta) soľ
Náplň:
- 1 väčšia cibuľa
- 1 čerstvá chilli paprička
- 50 g mrkvy
- 50 g zemiakov
- 50 g kukurice
- 50 g paštrnáku
- 1 lyžica konopného oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička strúhaného zázvoru
- čerstvý koriander
- soľ
- korenie
Postup:
- Zmiešame všetky ingrediencie na cesto a vypracujeme. Dáme odpočinúť aspoň na hodinu na chladné miesto.
- Medzitým si urobíme náplň. Nadrobno pokrájanú cibuľu s cesnakom orestujeme na oleji, pridáme na malé kocky pokrájanú mrkvu, zemiaky, paštrnák a dusíme do mäkka. Až zelenina zmäkne, pridáme kukuricu, pokrájanú čili papričku a koriander s lyžičkou čerstvého zázvoru a dochutíme soľou a korením. Z cesta vyvaľkáme placku asi 3 mm silnú a vyrežeme štvorce vo veľkosti 10cm.
- Zmesou ich naplníme a pečieme v predhriatej rúre 15 min. pri teplote 180 ° C.
Konopné pesto
Podľa receptu Hany Myslivcovej pre Carun Pharmacy
Ingrediencie:
- 100 g píniových semienok (môžete ich nahradiť vlašskými orechmi)
- 50 g konopných semienok
- 50 g lístkov čerstvej bazalky
- 3 strúčiky cesnaku
- 75 g strúhaného parmezánu
- 100 ml konopného oleja
- štipka soli, lyžica olivového oleja
Postup:
- Konopné semienka orestujeme na olivovom oleji, aby dostali orieškovú príchuť cca 1 minútu.
- Všetky ingrediencie dáme okrem soli do jednej nádoby a ponorným mixérom rozmixujeme na pastu. Podľa chuti pridáme nakoniec soľ. Uskladníme do uzatvárateľnej nádoby a pridávame do šalátov a cestovín.
Papriky plnené konope a hubami
Podľa receptu Hany Myslivcovej
Základ:
- 4 veľké huby (približne 140 g)
- 20 g konopného masla alebo nestuženého margarínu
- 4 veľké papriky
Plnka:
- 1/2 až 1 polievková lyžica olivového oleja
- 1 veľká nasekaná cibuľa (cca 110g)
- 1 stredná huba nakrájaná na kocky (cca 50g)
- 2 strúčiky nasekaného cesnaku
- 1 polievková lyžica celozrnnej strúhanky
- 2 čajové lyžičky čerstvého nasekaného alebo sušeného tymianu
- 50 g lúpaných konopných semienok
- 2 paradajky hodinu namočené v olivovom oleji
- 25 g nasekaných vlašských orechov (nie sú nutné)
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- čierne korenie alebo paprika na ochutenie
Postup:
- Z paprík odrežeme vršky a odstránime semienka. V predhriatej rúre upečieme pri 180 stupňoch Celzia na tuku huby alebo ich smažíme 5 až 10 minút na panvici. Papriky varíme 5 až 10 minút v pare do zmäknutia.
- V ťažkej panvici rozohrejeme olej. Do horúceho oleja vhodíme cibuľu a za stáleho miešania opražíme dozlatista. Pridáme huby, miešame ďalšiu minútu a nasypeme cesnak. Zmiernime príkon tepla. Ochutíme tymianom, soľou a korením.
- V miske zmiešame lúpané konopné semienka a smaženú zmes. Pridáme strúhanku, paradajky a podľa chuti vlašské orechy. Plnka by mala byť pomerne suchá, ale malo by sa nám podariť z nej vytvoriť guľu, bez toho aby sa drobila. Naplníme ňou papriky, priklopíme vršky a vložíme do trúby.
- Pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia asi desať minút. Vedľa paprík položíme huby a pokryjeme ich zostávajúcou plnkou. Ozdobíme jemne nasekaným cesnakom a podľa želania tiež olivami. Pečieme desať minút a dlhšie. Podávame s hubovou alebo špargľovou omáčkou či novými zemiakmi a šalátom.
Steaky z tuniaka s olivovo-konopnou tapenádou
Podľa receptu Jiřího Stably z Carun Pharmacy
Ingrediencie na 4 porcie:
- 800 g tuniaka
- 50 ml panenského konopného oleja
Tapenáda:
- 200 g zelených olív bez kôstky
- 80 g konopných semienok
- 100 ml suchého bieleho vína
- soľ
- korenie
- 1/2 citróna
Postup:
- Filety osušíme a opečieme dve minúty z oboch strán na rozpálenom konopnom oleji. Vyberieme z panvice a necháme odpočinúť.
- Medzi tým orestujeme na zvyšnom oleji z tuniaka nadrobno pokrájané olivy, pridáme konopné semienka, osolíme, okoreníme a zalejeme vínom a podusíme.
- Tapenádu vŕšime na steaky a pokvapkáme šťavou z citróna.
Čokoládovo-mandľová tortu
Piekla Radka Havránková pre Carun
Ingrediencie:
- 100 g tmavej čokolády
- 225 g masla
- 200 g cukru krupica
- 35 g kakaa
- 1 vajce
- 6 žĺtkov
- 6 bielkov
- 90 g hladkej múky
- 100 g mandľovej múky
- 50 g pomletých konopných semienok
Čokoládový krém:
- 200 g mlieka
- 100 ml smotany na šľahanie
- 30 g medu
- 420 g kvalitnej čokolády
- 120 g masla
Postup:
- Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu, vychladnutú ju primiešame do zmäknutého masla a vyšľaháme do peny.
- V inej miske šľaháme celé vajcia, žĺtky a 50 g cukru do hustej peny.
- V ďalšej miske ušľaháme z bielkov a zvyšného cukru (150 g) tuhý sneh. Spojíme čokoládové maslo sa žĺtkovou penou. Potom rovnakým spôsobom po častiach zapracujeme sneh z bielkov. Nakoniec do hmoty preosejeme múku, kakao, mandľovú a konopnú múku a opatrne premiešame, až sa všetko pekne spojí.
- Dáme do vymastenej a vysypanej formy a upečieme asi 40 minút pri 170 ° C.
- Na krém si pripravíme do misky čokoládu. Do kastrólika dáme mlieko, smotanu a med a privedieme k varu. Akonáhle začína zmes vrieť, nalejeme ju na čokoládu.
- Ručným šľahačom šľaháme zmes na najnižšiu rýchlosť až do jej vychladnutia a nakoniec do nej zašľaháme zmäknuté maslo. Krém je pomerne riedky, tak ho necháme ešte vychladnúť, čím zhustne.
- Tortu dvakrát prekrojíme, plátky potrieme krémom a opäť spojíme dohromady. Zvyšným krémom natrieme tortu celú dookola. Celú tortu ozdobíme jahodami a konopnými semienkami. Dáme do chladničky stuhnúť.