StoryEditor

Tradičné maškrty netradične. Spravte si Vianoce trochu inak

18.12.2015, 04:00
Recepty a tipy
Tradícia vianočného pečenia je u nás silnejšia ako smažený kapor so šalátom. Tieto Vianoce však budú trochu iné ako predošlé.

Každý rok zvykneme piecť medovníky a iné sladké dobroty, na ktorých si mlsné jazýčky prídu na svoje. Už len ich vôňa nám pripomína čaro vianočných sviatkov a to už nie je reč o ich vynikajúcej chuti. Ku sladkostiam sa viaže aj obava z priberania na hmotnosti a nepríjemný pocit, že sme naše telo opäť vystavili záťaži. Zvyčajne však nad tým len mávneme rukou a pustíme sa do pečenia vianočných cukroviniek. Čo takto tento rok trochu vybočiť zo stereotypu a pripraviť si sladké dobroty netradične? Neprídete o ich vynikajúcu chuť a zároveň budú zdravšie. Stačí len zmeniť suroviny vo vašich obľúbených receptoch podľa nasledujúcich odporúčaní. Sami budete prekvapení, aký bude výsledok.

Zdravé náhrady surovín


Počas vianočných sviatkoch nedáme dopustiť na kapustnicu s údeným mäsom a klobáskou. Po tom nasleduje majonézový šalát, vyprážaná ryba a zákusky. Naše chuťové bunky plesajú, no tráviaci trakt trpí. Zaujímavo chutí kapustnica bez klobásy s tofu syrom. Má menej kalórií, čím je pre nás oveľa zdravšia. Čo poviete, keby ste tentokrát neprimiešali do zemiakového šalátu tučnú majonézu? Aby mal šalát lepšiu chuť, môžete pridať sladko-kyslú zálievku alebo biely jogurt.

Povedzme si narovinu, málokto je ochotný nahradiť zákusky zeleninou. Bez nich by to totiž neboli tie pravé Vianoce. Zvoľte však alternatívy bez pridania margarínu, s menším obsahom cukru a siahnite po ovocí, ako píše theguardian.com. Vianočný stôl pekne vynikne aj pod miskou so sušeným ovocím, chutným ananásovo-mrkvovým šalátom, ale i zdravými zákuskami. Stačí bielu múku nahradiť špaldovou, pšeničnou alebo ražnou celozrnnou múkou, všetky obsahujú vlákninu, vitamíny i minerály. Biely cukor nahraďte prírodnými sladidlami alebo sirupmi ako med, javorový sirup, stévia, jačmenný slad a sirup z agáve. Prášok do pečiva vymeňte za vínny kameň alebo bio kypriaci prášok. Rozmixované čerstvé ovocie, nesírené hrozienka, marhule alebo slivky, kvalitné maslo, za studena lisované oleje, ryžové, ovsené alebo orechové mlieko - to všetko môžete použiť na prípravu zákuskov.

Ak si chcete dať na zdravie, uprednostnite radšej suché víno alebo kvalitnú domácu pálenku. Samozrejme, mali by ste skončiť po prvom pohári.

Vianočné dobroty inak


Spravte si chuťové lahôdky, ktoré sú zároveň zdravé.

Linecké pečivo

150g celozrnnej pšeničnej múky
100 g hladkej plnotučnej sójovej múky
100 g kvalitného sezamového oleja
60 g sirupu z agáve
citrónová kôra
Niekoľko lyžíc vody

Zmiešajte suroviny a vypracujte z nich vláčne cesto. Dajte ho na 30 minút v mikroténovom vrecku odpočinúť do chladničky. Vyváľajte cesto na hrúbku približne 5 mm, vykrajujte rôzne tvary a pečte na suchom plechu pri teplote 160 °C.

Kokosové gulôčky

100 g mandlí
30 g hrozienok
1 lyžička škorice
kokosová múčka
med alebo sirup z agáve

Mandle a hrozienka namočte do vlažnej vody na 10-12 hodín. Následne mandle olúpte a vložte do mixéra spolu s hrozienkami a škoricou. Pridajte med alebo sirup z agáve a tiež kokosovú múčku, ak je hmota na tvarovanie príliš riedka. Vytvarujte gulôčky a obaľte ich v kokose. Hotové gulôčky obaľte v bio nepraženom kakau.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 05:49