Potrebujeme:
1kg batátov, olivový olej, morská soľ, 30g masla, 1 cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, 1 lyžica strúhaného čerstvého zázvoru, čierne korenie, 1 lyžička kurkumy, 500ml mlieka, 200ml vody, 200ml smotany na šľahanie, 200g bryndze, farebné korenie, čerstvá petržlenová vňať
Postup:
Batátové čipsy
Batáty v šupke umyjeme, zbavíme nerovností, dôkladne osušíme a očistíme škrabkou na zeleninu. Očistené batáty zmiešame s lyžicou olivového oleja, štipkou morskej soli a poukladáme na plech. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňoch približne 15 minút.
Batátová polievka
Vo veľkom hrnci restujeme na roztopenom masle nakrájanú cibuľu. Pridáme nasekaný cesnak a nastrúhaný zázvor. Počkáme chvíľu a primiešame štipku mletého čierneho korenia, morskú soľ a kurkumu. Krátko opečieme a pridáme batáty, ktoré sme si predom očistili a nakrájali na menšie kocky. Zalejeme mliekom a vodou a necháme variť približne 17 minút. Hotovú polievku rozmixujeme na krém a prilejeme smotanu na šľahanie.
Servírovanie:
Servírujeme spolu s vymiešanou bryndzou, dochutenú farebným korením, posypanú petržlenovou vňaťou a ozdobenú pripravenými batátovými čipsami.