Potrebujeme:
500g zemiakov, 1 hlavička cesnaku, olivový olej, 3 lyžice masla, morská soľ, čierne korenie, 1,5l zeleninového vývaru, 250ml smotany na šľahanie, 1 francúzska bageta, čerstvá pažítka
Postup:
Zemiaky si očistíme a nakrájame na väčšie kúsky. Cesnak ošúpeme a nakrájame na drobno. Do väčšieho hrnca pridáme trošku olivového oleja a 1 lyžicu masla. Počkáme, kým sa maslo rozpustí a potom pridáme na drobno nakrájaný cesnak. Restujeme cesnak kým nebude do zlatista opečený, potom pridáme do hrnca nakrájané zemiaky, 1,5l vývaru, soľ a korenie. Varíme pod pokrievkou na miernom ohni až kým zemiaky nezmäknú.
Uvarenú polievku rozmixujeme pomocou ponorného mixéra, alebo si pripravenú polievku prelejeme do klasického a rozmixujeme. Rozmixovanú zmes vrátime naspäť do hrnca a pridáme 250ml smotany. Pridáme 1 lyžicu masla a necháme prejsť varom.
Medzitým si nakrájame francúzsku bagetu na tenké kolieska a zľahka ju opečieme na rozohriatej panvici so zvyšnou lyžicou masla.
Polievku podávame ozdobenú nasekanou pažítkou a s do zlatista opečenou bagetou.