Potrebujeme:
50 ml rumu
6 lyžíc slivkového lekváru
50 ml mlieka
300 g polohrubej múky
3 lyžičky perníkového korenia
2 lyžičky sódy bikarbóny
30 g holandského kakaa
3 vajcia
40 g krupicového cukru
100 g medu
120 ml rastlinného oleja
maslo na vymastenie
strúhanka na vysypanie
Poleva:
100 g bielej čokolády
50 ml smotany na šľahanie
1/3 lyžičky mletej škorice
Postup:
1. Rum vymiešame s lekvárom a mliekom. Do polohrubej múky primiešame koreniny, sódu a preosiate kakao. Vajcia vyšľaháme s cukrom a medom do peny a primiešame olej. Do peny opatrne vmiešame po častiach lekvárovú zmes a múčnu zmes. Pripravené cesto nalejeme do formičiek vymazaných maslom a vysypaných jemne mletou strúhankou a pečieme v predhriatej rúre pri 165 °C asi 40 minút.
2. Čokoládu rozpustíme v horúcom vodnom kúpeli, vmiešame do nej teplú šľahačku so škoricou, zamiešame, ihneď polievame povrch vychladnutých báboviek a necháme v chlade stuhnúť.