shutterstock.com
StoryEditor

Nevyhadzujte ich! Máme pre vás skvelý recept z prezretých banánov

26.01.2021, 08:30
Recepty a tipy
Autor:
pk
Často krát nám banány prezrejú rýchlejšie, ako ich stihneme zjesť. Aj deťom sa hnusí čierne, mäkké ovocie, ktoré im radšej ani nezabalíme do školy na desiatu. Netreba však nimi plytvať a zahadzovať ich do koša.

Suroviny:
100 g hladkej múky
90 g špaldovej múky
125 masla
100 g datľového sirupu
2 zrelé banány banány
2 vajcia
2 PL rumu
2 KL prášku do pečiva (bezfosfátový)
1 KL škorice
1/4 KL soli (nerafinovanej)
4 tobolky rozdrveného kardamómu
maslo a krupicu na vymazanie a vysypanie formy

Na glazúru:
100 g práškového cukru
25 ml vody

Postup:
Zmäknuté maslo vymiešame s datľovým sirupom. Pridáme vajcia, rum, popučené banány a znova premiešame mixérom. Do tejto zmesi postupne primiešavame múku, prášok do pečiva, koreniny a soľ. Rozmixujeme na hladkú hustejšiu hmotu. Zapekaciu misu vymažeme maslom a vysypeme krupicou. Nalejeme do nej vymiešanú zmes, uhladíme a dáme piecť pri 180 °C na 45 – 50 minút. Kým sa pečie chlebík, pripravíme si glazúru. Práškový cukor s vodou vymiešame dohladka. Chlebík je hotový, keď doň zapichneme špajdľu a vytiahneme ju čistú. Vyberieme ho z rúry, necháme chladnúť približne 10 minút. Vyberieme ho z formy a ešte kým je teplý, polejeme ho glazúrou z cukru a vody.

Náš tip: Datľový sirup možno nahradiť agávovým alebo ryžovým sirupom, prípadne medom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
15. júl 2024 04:23