Potrebujeme asi na 50 kusov:
Na medovníčky:
200 g medu
90 g masla
2 ČL perníkového korenia
500 g hladkej múky
100 g práškového cukru
1 ČL jedlej sódy
2 vajíčka
Na plnku:
slivkový lekvár
1 žĺtok na potieranie
Na polevu:
1 bielok
50 g práškového cukru
vlašské orechy na dozdobenie
1 Do hrnca nalejeme med a spolu s maslom zohrievame na miernom ohni. Prisypeme perníkové korenie. V mise premiešame suché prísady – múku, cukor a jedlú sódu. Roztopený med, maslo a korenie nalejeme do misky s múkou, pridáme aj dve vajcia. Rukami všetky ingrediencie spojíme do hladkého cesta.
2 Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme tuhnúť v chladničke asi dve hodinky. Potom cesto rukami vymiesime, aby bolo poddajnejšie. Pomúčime dosku aj cesto a rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm.
3 Na polovicu cesta si odtlačíme formičky a lyžičkou pridáme lekvár, okraje predznačených medovníkov potrieme vyšľahaným bielkom, bude pôsobiť ako lepidlo. Cesto preložíme na naše lekvárové kopčeky a prstami ešte okolo lekváru pritlačíme, aby počas pečenia nevytiekol von.
4 Formičku jemne pomúčime a vykrojíme medovníčky. Medovníčky ešte pred pečením potrieme vajíčkom a ozdobíme orechom. Niektoré medovníky môžeme potrieť vajíčkom aj tesne pred dopečením. Tie budeme zdobiť bielkovou polevou. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 10 až 15 minút.
5 Vaječný bielok miešame metličkou nad parou spolu s polovicou práškového cukru. Keď je cukor rozpustený, môžeme zmes začať šľahať elektrickým šľahačom a postupne pridávame druhú polovicu cukru. Poleva by nemala byť veľmi hustá, aby sa ňou dalo jednoducho zdobiť. Sneh prenesieme do zdobiaceho vrecka a môžeme sa pustiť do zdobenia.