shutterstock.com
StoryEditor

Pripravte sa na klasické Vianoce. Recept na štyri najobľúbenejšie majonézové šaláty

26.11.2020, 16:21
Recepty a tipy
Patria neodmysliteľne k Vianociam a v každej rodine sa pripravujú trochu ináč. Prinášame vám štyri recepty na zemiakové šaláty – dva klasické a dva trochu netradičné, ak máte tento rok chuť vyskúšať niečo nové.

Klasický majonézový šalát
Príprava: 30 minút
Potrebujeme:
6 ks zemiakov uvarených v šupke, 1 zaváraninovú fľašu sterilizovaného hrášku s mrkvou, 6 ks vajec uvarených na tvrdo, 10 ks sterilizovaných uhoriek, 1 veľkú majonézu, soľ, korenie, horčicu, nálev z uhoriek

Postup:
Uvarené zemiaky pokrájame na malé kocky, rovnako aj vajcia a cibuľu. Dáme ich do veľkej misy spolu s hráškom, mrkvou a pokrájanými kyslými uhorkami. V druhej nádobe si pripravíme zálievku: do majonézy pridáme lyžicu horčice, soľ, korenie a trošku nálevu z uhoriek. Premiešame a vylejeme do veľkej misy k zemiakom a ostatnej zelenine a dobre premiešame. Dáme do chladničky na pár hodín dobre vychladiť.

Náš tip: Vždy použite toľko vajec, koľko zemiakov, dosiahnete tak vyváženú chuť.

Zemiakovo-cibuľový šalát
Príprava: 35 minút
Potrebujeme:
1 kg uvarených zemiakov v šupke, 4 cibuľky, 250 ml vody, morskú hrubozrnnú soľ, rascu, bobkový list, čierne korenie, nové korenie, ocot, olivový olej

Postup:
Uvarené zemiaky ošúpeme a pokrájame na kolieska. Cibuľku tiež ošúpeme a pokrájame na kolieska, pridáme k zemiakom. V hrnci asi 15 minút povaríme vodu so soľou, čiernym a novým korením, bobkovým listom a rascou a troškou octu alebo vody zo zaváraných uhoriek. Povarenú, silno ochutenú vodu potom precedíme a prelejeme ňou zemiaky s cibuľou. Premiešame, pokvapkáme olivovým olejom, podľa chuti ešte dosolíme. Prikryjeme a necháme vychladnúť v chladničke.

Náš tip: Tento šalát je veľmi chutný aj s kyslými uhorkami alebo dokonca s kaparami.

Ovocný zemiakový šalát
Príprava: 25 minút
Potrebujeme:
750 g zemiakov uvarených v šupke, 2 malé cibuľky, 2 červené jablká odrody Rubín, 2 hrušky, 200 g menších bobuliek hrozna bez kôstok, 4 lyžice orechového alebo slnečnicového oleja, 40 g vlašských orechov, soľ, korenie, rukolu, petržlenovú vňať, 2 citróny, červené korenie

Postup:
Zemiaky ošúpeme, posypeme soľou, korením, najemno nakrájanou cibuľou, olejom, šťavou z jedného citróna, premiešame a necháme vychladnúť. Jablká a hrušky umyjeme, osušíme, nakrájame na štvrtky, vykrojíme jadrovníky a pokrájame na kocky. Hneď ich zalejeme šťavou z druhého citróna, premiešame a nasypeme k zemiakom spolu s umytým a osušeným hroznom. Nakoniec posypeme šalát nahrubo nasekanými orechmi. Ozdobíme lístkami rukoly a petržlenovej vňate.

Náš tip: Tento šalát sa hodí k bielomäsej rybe (treska, platýs, halibut) alebo k pstruhovi.

Francúzsky šalát s jogurtom
Príprava: 30 minút

Potrebujeme: 500 g zemiakov uvarených v šupke, 1 zaváraninovú fľašu sterilizovanej mrkvy s hráškom, 50 g stopkového zeleru, 50 g kyslých uhoriek, 150 g kyslých jabĺk, 100 g jemnej salámy, sušený tymian, sušenú bazalku, biely jogurt, 1 citrón, ocot, worcesterskú omáčku, sójovú omáčku, čierne korenie, soľ, cukor

Postup:
Uvarené zemiaky ošúpeme a pokrájame na plátky a zmiešame s nakrájaným zelerom a sterilizovanou mrkvou, hráškom, pokrájanými uhorkami, salámou a kyslými jablkami. Všetko jemne zalejeme nálevom, ktorý si pripravíme zmiešaním vody z uhoriek, šťavy z citróna, worcesterskej a sójovej omáčky, cukru, čierneho korenia, soli a bieleho jogurtu. Na záver pridáme sušené bylinky. Šalát necháme dobre vychladnúť v chladničke.

Náš tip: Ak chcete, šalát si môžete pripraviť aj bez bieleho jogurtu, len tak nasucho.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. november 2024 20:24