shutterstock
StoryEditor

Tie najlepšie recepty z cvikly, na ktoré sa namotáte

19.11.2020, 09:00
Recepty a tipy
Nechajte sa inšpirovať tradičnými receptami v netradičných úpravách. Má totiž mnoho zdravotných benefitov.

​Šalát z pečenej repy s feta syrom a vlašskými orechmi  Suroviny (2-3 porcie): 3 stredne veľké červené repy 2 PL olivového oleja 3 strúčiky cesnaku soľ, korenie, kmín 150 g syra feta hrsť vlašských orechov červený vínny ocot  Postup: Repu ošúpeme a nakrájame na väčšie kocky. Dáme do pekáča/zapekacej nádoby, pridáme ošúpaný na polky prekrojený cesnak, osolíme a dochutíme mletým korením a kmínom. Pokvapkáme olejom, premiešame a rozvrstvíme. Pečiem v trúbe na 200 °C cca 50 minút. Počas pečenia občas repu premiešame, aby sa rovnomerne upiekla. Upečenú repu preložíme na tanier, pokvapkáme octom, pridáme rozdrobený syr feta a na hrubo nasekané vlašské orechy. ✕✎   ​Purpurové rizoto Suroviny (4 porcie): 400 g ryže (Arborio alebo Carnaroli) 1 väčšia červená repa 1 PL masla 1 PL olivového oleja 1 menšia červená cibuľa 100 ml červeného vína 0,5 - l l zeleninového vývaru 50 g parmezánu 2 strúčiky cesnaku soľ, korenie, tymian Postup: Cibuľu a cesnak na jemno nakrájame a zľahka speníme na rozpálenom oleji. Pridáme na hrubo nastrúhanú repu a krátko orestujeme. Zalejeme horúcim vínom. Keď sa víno vstrebe, začneme postupne prilievať horúci vývar. Zmes osolíme, ochutíme mletým korením a tymianom a pomaly za stáleho miešania varíme až kým rizoto nezíska krémovú konzistenciu. Hustotu regulujeme postupným prilievaním vývaru. Pred dovarením pridáme maslo a miešame až kým sa neroztopí. Sporák vypneme a na záver pridáme parmezán a premiešame. Pred podávaní ochutnáme a v prípade potreby doladíme soľou a korením. ✕✎ ad✕ Nátierka z pečenej repy a cíceru  Suroviny: 1 plechovka sterilizovaného cíceru 2 malé červené repy 1/2 ČL mletého rímskeho kmínu 1 PL sezamovej pasty tahini 2 strúčky cesnaku 50 ml olivového oleja 1 citrón soľ, mleté korenie  Postup: Celú neolúpanú repu pokropíme vodou a pečieme v trúbe vyhriatej na 200 °C domäkka. Či je hotová zistíme tak, že do nej pichneme vidličkou. Repu necháme vychladnúť, olúpeme a nakrájame na menšie kocky. Cícer prepláchneme vodou a dáme do mixéra spolu s repou. Pridáme kmím, tahini, soľ, korenie, cesnak, olej a mixujeme. Hustotu nátierky redukujeme pridaním vody. Na záver, podľa chuti, pridáme soľ, korenie a po troche citrónovú šťavu.

Elementy ženy: Marián Hornyák

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2025 02:32