Špenátový krém so strateným vajíčkom (foodstock 11347895)
Čas prípravy: 30 minút
Potrebujeme na 4 porcie:
600 g čerstvého listového špenátu
1 väčší zemiak nakrájaný na kocky
1 šalotku
3 strúčiky cesnaku
liter zeleninového vývaru
1 šľahačkovú smotanu
obyčajné maslo
soľ, mleté korenie
muškátový oriešok
Postup: Listy špenátu umyte a nechajte odkvapkať. Na lyžici masla speňte v hrnci cibuľku nakrájanú najemno, na poslednú minútku pridajte strúčiky cesnaku nakrájané na plátky a do hrnca vhoďte aj zemiaky. Zalejte vývarom a varte približne 10 minút. Potom pridajte umytý špenát a povarte, kým nie sú zemiaky mäkké. Do polievky vlejte smotanu na šľahanie, prehrejte a polievku rozmixujte. Podľa potreby ešte dochuťte soľou, mletým korením a štipkou čerstvo nastrúhaného muškátového orieška. Podávajte so strateným vajíčkom a chlebovými krutónikmi.
Stratené vajíčko
Ako na to? Do hrnca s väčším priemerom dajte variť vodu. Pridajte do nej ocot (asi 2 lyžice) a keď zovrie, var stíšte a vodu v hrnci rozkrúťte varechou tak, aby vznikol vír. Do mištičky rozklepnite vajce a pustite ho do vody uprostred hrnca. Točiaca sa voda by mala udržať vaječný bielok pokope tak, aby obalil žĺtok (môžete tomu trochu pomôcť lyžicou). Vajce varte cca 3 až 4 minúty a potom ho vyberte dierovanou naberačkou. „Stratené“ vajce vložte do špenátovej polievky a posypte ho soľou a čiernym korením.