Marek Bartoš, sevruga.cz
StoryEditor

Ďalšia špecialitka vo vašej kuchyni. Pečené zemiaky s dipom z tvarohu a bieleho jogurtu

04.11.2020, 15:00
Recepty a tipy
Zdeňek Pohlreich patrí medzi výborných kuchárov. Dnes si pre vás pripravil recept na chutnú a originálnu večeru z "obyčajných" zemiakov.

Suroviny:
1 kg malých zemiakov (napríklad ratte alebo malých nových zemiakov)
2 strúčiky cesnaku
2 vetvičky rozmarínu
2 vetvičky tymiánu
2 až 4 lyžice olivového oleja
3 lyžice nadrobno nasekanej pažítky
soľ
čerstvo mleté ​​čierne korenie


Na dip potrebujete
200 g plnotučného tvarohu
200 g plnotučného bieleho jogurtu
2 lyžice olivového oleja
2 lyžice nadrobno nasekanej pažítky
1 strúčik cesnaku podľa chuti
šťava z polovice citróna
soľ
čerstvo mleté ​​čierne korenie
cukor

Zemiaky vydrhnite kefkou a uvarte v šupke v mierne osolenej vode domäkka, trvá to asi 15 až 18 minút. Uvarené zemiaky zlejte a nechajte vysušiť na papierovej utierke.Cesnak ošúpte a nakrájajte nadrobno. Rozmarín a tymián nasekajte najemno a zmiešajte ich v miske s cesnakom a olejom, podľa chuti osoľte a okoreňte.Plech vyložte papierom na pečenie a dajte naň zemiaky. Každý stlačte plochou časťou vidličky tak, aby popraskal. Rozložte ich, aby sa neprekrývali a potrite bylinkovým olejom.Pečte ich v rúre predhriatej na 215 °C asi 15 minút, kým zemiaky nezískajú zlatú farbu a nebudú chrumkavé. Po vybratí z rúry ich nechajte trochu vychladnúť a posypte nasekanou pažítkou.Na dip premiešate tvaroh s jogurtom a olejom, podľa chuti pridajte olúpaný a prelisovaný cesnak a citrón. Dochuťte soľou, korením a cukrom, posypte pažítkou a podávajte k upečeným zemiakom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
02. máj 2024 00:09