Suroviny:
1 kg malých zemiakov (napríklad ratte alebo malých nových zemiakov)
2 strúčiky cesnaku
2 vetvičky rozmarínu
2 vetvičky tymiánu
2 až 4 lyžice olivového oleja
3 lyžice nadrobno nasekanej pažítky
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
Na dip potrebujete
200 g plnotučného tvarohu
200 g plnotučného bieleho jogurtu
2 lyžice olivového oleja
2 lyžice nadrobno nasekanej pažítky
1 strúčik cesnaku podľa chuti
šťava z polovice citróna
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
cukor
Zemiaky vydrhnite kefkou a uvarte v šupke v mierne osolenej vode domäkka, trvá to asi 15 až 18 minút. Uvarené zemiaky zlejte a nechajte vysušiť na papierovej utierke.Cesnak ošúpte a nakrájajte nadrobno. Rozmarín a tymián nasekajte najemno a zmiešajte ich v miske s cesnakom a olejom, podľa chuti osoľte a okoreňte.Plech vyložte papierom na pečenie a dajte naň zemiaky. Každý stlačte plochou časťou vidličky tak, aby popraskal. Rozložte ich, aby sa neprekrývali a potrite bylinkovým olejom.Pečte ich v rúre predhriatej na 215 °C asi 15 minút, kým zemiaky nezískajú zlatú farbu a nebudú chrumkavé. Po vybratí z rúry ich nechajte trochu vychladnúť a posypte nasekanou pažítkou.Na dip premiešate tvaroh s jogurtom a olejom, podľa chuti pridajte olúpaný a prelisovaný cesnak a citrón. Dochuťte soľou, korením a cukrom, posypte pažítkou a podávajte k upečeným zemiakom.