shutterstock.com
StoryEditor

Milujete baklavu? Pripravte si tento chutný dezert u vás doma!

02.11.2020, 14:00
Recepty a tipy
Ak milujete sladké a rady skúšate nové recepty, určite si uložte náš recept na vynikajúci dezert!

Baklava
SUROVINY:
Rozpis na 16 kúskov:
500 g mrazeného cesta filo (1 balenie)
5 lyžíc tekutého medu
250 g krupicového cukru
3 lyžice citrónovej šťavy
350 g masla + na potretie pekáča
200 g vlašských orechov
100 g pistácií + na ozdobenie
100 g mandlí + na ozdobenie
1 lyžička mletej škorice

   
1. Do kastrólika nalejeme 150 ml vody, pridáme med a cukor. Varíme na miernom ohni asi 15 minút, kým nevznikne hustý sirup. Odstavíme a pridáme šťavu z citróna. Necháme vychladnúť.
2. Rozmrazené cesto (20 plátkov) rozkrojíme na polovice a prikryjeme vlhkou utierkou, aby neosychalo. Rozpustíme maslo. Vlašské orechy, pistácie a mandle nastrúhame a premiešame so škoricou. Zmes rozdelíme na 5 častí.
3. Desať plátov cesta postupne natrieme rozpusteným maslom a zlepíme. Položíme na dno pekáča potretého maslom a navrch nasypeme jeden diel orechovo-škoricovej zmesi. Ďalších 5 plátkov natrieme maslom, vložíme do formy a posypeme druhým dielom orechovej zmesi. Tento postup s piatimi plátkami cesta ešte tri razy zopakujeme. Potom potrieme maslom zvyšných 10 plátkov a prikryjeme nimi poslednú orechovú vrstvu vo forme.
4. Koláč veľmi ostrým nožom nakrájame na rovnaké kúsky a posypeme nahrubo nasekanými pistáciami a mandľami. Pečieme v rúre predhriatej na 170 stupňov asi 70 minút. Pred záverom pečenia (asi 20 minút) baklavu prekryjeme alobalom, aby sa povrch nespálil.
5. Ihneď po upečení prelejeme celý koláč vychladnutým sirupom. Baklavu necháme odležať do druhého dňa pri izbovej teplote.

Čas prípravy: 115 minút (bez chladnutia a odležania)
1 porcia: 2 108 kJ/503 kcal

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
21. november 2024 22:25