
Suroviny:
100 g hladkej múky
90 g špaldovej múky
125 masla
100 g datľového sirupu
2 stredne veľké zrelé banány
2 vajcia
2 PL rumu
2 KL prášku do pečiva (bezfosfátový)
1 KL škorice
1/4 KL soli (nerafinovanej)
4 tobolky rozdrveného kardamómu
maslo a krupicu na vymazanie a vysypanie formy
Na glazúru:
100 g práškového cukru
25 ml vody
Postup:
Zmäknuté maslo vymiešame s datľovým sirupom. Pridáme vajcia, rum, popučené banány a znova premiešame mixérom. Do tejto zmesi postupne primiešavame múku, prášok do pečiva, koreniny a soľ. Rozmixujeme na hladkú hustejšiu hmotu. Zapekaciu misu vymažeme maslom a vysypeme krupicou. Nalejeme do nej vymiešanú zmes, uhladíme a dáme piecť pri 180 °C na 45 – 50 minút. Kým sa pečie chlebík, pripravíme si glazúru. Práškový cukor s vodou vymiešame dohladka. Chlebík je hotový, keď doň zapichneme špajdľu a vytiahneme ju čistú. Vyberieme ho z rúry, necháme chladnúť približne 10 minút. Vyberieme ho z formy a ešte kým je teplý, polejeme ho glazúrou z cukru a vody.
Náš tip: Datľový sirup možno nahradiť agávovým alebo ryžovým sirupom, prípadne medom.