shutterstock.com
StoryEditor

Uvarte priateľom ten najlepší guláš! Recepty na hubový, hovädzí aj jelení

22.09.2020, 10:00
Recepty a tipy
Chutí skvele. Dokonca aj po niekoľkých dňoch. Neveríte? Presvedčte sa sami!

Hubový guláš s fazuľou
Na 4 porcie

200 g fazule
2 cibule
2 strúčiky cesnaku
2 lyžice rastlinného oleja
2 lyžice paradajkového pretlaku
1 lyžica mletej sladkej papriky
500 g čerstvých húb
1 červená paprika
soľ
mleté čierne korenie
drvená rasca podľa chuti
čerstvé oregano podľa chuti
1 jarná cibuľka na dozdobenie

1. Fazuľu vsypeme do hrnca a zalejeme vodou tak, aby bola úplne ponorená. Necháme ju napučať cez noc. Potom vodu zlejeme, prepláchneme a zalejeme čistou vodou. Privedieme k varu a varíme do polomäkka.
2. Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame najemno. Orestujeme na rozohriatom oleji dozlatista a nakoniec vmiešame paradajkový pretlak a mletú papriku.
3. Huby očistíme a pridáme na cibuľový základ spoločne s očistenou a na kocky nakrájanou paprikou. Krátko spoločne orestujeme a potom podlejeme trochou vody. Pridáme predvarenú fazuľu a pozvoľna dusíme asi 30 minút, kým fazuľa úplne nezmäkne.
4. Hubový guláš s fazuľou dochutíme soľou, korením, rascou a čerstvým oreganom. Môžeme dozdobiť najemno nakrájanou jarnou cibuľkou a podávať napr. s opečeným chlebom.

Dĺžka prípravy: 70 minút (bez namáčania)
1 porcia obsahuje 935 kJ/223 kcal

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Viktória Janov (@victoriakitchenstories),

Hovädzí guláš so zemiakovou krustou
Na 4 porcie

600 g hovädzej glejovky
600 g cibule
80 g bravčovej masti
mletá údená paprika podľa chuti
40 g paradajkového pretlaku
4 strúčiky cesnaku
2 čili papričky
4 paradajky
soľ
mleté čierne korenie
350 g zemiakov
nastrúhaný tvrdý chlieb na zahustenie
25 g masla

1. Mäso očistíme a nakrájame na kocky. Cibuľu olúpeme a v kastróle na rozohriatej masti restujeme asi 10 minút do tmavo zlatistej farby. Potom pridáme mäso a spoločne opekáme 5 minút. Obsah kastróla poprášime údenou paprikou, primiešame paradajkový pretlak, prelisovaný olúpaný cesnak, na jemné krúžky nakrájané očistené čili papričky a na kocky nakrájané umyté paradajky. Spoločne opekáme ďalších asi 5 minút.
2. Potom mäsovú zmes osolíme, okoreníme a zalejeme 500 ml vody. Premiešame, priklopíme pokrievkou a varíme asi 90 minút takmer domäkka. Počas varenia obsah kastróla premiešame a podlejeme podľa potreby vodou.
3. Medzitým zemiaky ošúpeme a opláchneme. Varíme ich vo vriacej osolenej vode asi 10 minút do polomäkka. Potom ich scedíme, necháme vychladnúť a nastrúhame na jemnom strúhadle.
4. Guláš zahustíme strúhaným chlebom a preložíme do zapekacej nádoby. Na povrch rozprestrieme nastrúhané zemiaky, poukladáme plátky masla, ľahko osolíme a vložíme do rúry vyhriatej na 190 ° C. Zapekáme asi 30 minút domäkka a dozlatista. Ihneď podávame.

Dĺžka prípravy: 165 minút
1 porcia obsahuje 2 240 kJ/535 kcal

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Panský pivovar Bojnice (@pivovarbojnice),

Jelení guláš na pive
Na 4 porcie

700 g jelenieho (sika) mäsa (krk, bok alebo hruď)
500 g cibule
3 strúčiky cesnaku
1 mrkva
1/2 zeleru
150 g hlivy ustricovej
bravčová masť na opekanie
1 lyžička drvenej rasce
1 lyžička mletej papriky
300 ml tmavého piva
soľ podľa chuti
mleté korenie podľa chuti
10 malých papričiek
1 pohárik sklenených cibuliek
štipka majoránu
štipka ligurčeka
štipka rozmarínu
2 zemiaky

1. Mäso nakrájame na väčšie kocky, cibuľu na klinky, cesnak na plátky, koreňovú zeleninu na malé kocky a hlivu na väčšie kúsky.
2. Na rozpálenej masti opečieme cibuľu s cesnakom, koreňovou zeleninou a drvenou rascou dozlata, pridáme mäso, orestujeme, zasypeme mletou paprikou, podlejeme polovicou piva a dolejeme vodou, aby bolo mäso schované. Osolíme, okoreníme a varíme takmer domäkka asi 60 minút.
3. Pred koncom varenia pridáme na kúsky nakrájanú hlivu, papriky, nakladané cibuľky, podlejeme zvyškom piva a varíme spolu s majoránom, ligurčekom, rozmarínom a nastrúhanými zemiakmi domäkka. Nakoniec dochutíme soľou a korením. Jelení guláš môžeme podávať napríklad s opečenými zemiakovými haluškami.

Dĺžka prípravy: 90 minút
1 porcia obsahuje 1 415 kJ/338 kcal

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa oliviarestauranttatry (@oliviarestauranttatry),

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. november 2024 15:17