shutterstock.com
StoryEditor

Recept na domáce dukátové buchtičky, ktoré milujeme od detstva

17.09.2020, 10:00
Recepty a tipy
Vône a chute niektorých jedál môžu vyvolať silné emocionálne spomienky na naše detstvo a pekné chvíľky, ktoré sme kedysi prežili s našimi rodičmi a starými rodičmi. A presne tieto spomienky v nás prebudia práve dukátové buchtičky.

Dukátové buchtičky

Potrebujeme:
400 g polohrubej múky
štipku soli
30 g práškového cukru
1 žĺtok
250 ml vlažného mlieka
1 uvarený zemiak
5 lyžíc roztopeného masla

Na kvások: 100 ml mlieka, 20 g droždia, 1 PL práškového cukru
Na vanilkový krém: 5 dl mlieka, 2 žĺtky, 20 g hladkej múky, 30 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru

Postup:
1. Preosejeme múku, pridáme soľ, cukor, žĺtok rozmiešaný v mlieku, postrúhaný varený zemiak a rozpustené vlažné maslo. Z mlieka, droždia a cukru si pripravíme kvások, ktorý necháme na teplom mieste cca 15 minút nakysnúť.
2. Prilejeme do pripravenej zmesi a vypracujeme rukami cesto, v ktorom sa budú robiť bublinky. Necháme na teplom chránenom mieste vykysnúť.
3. Z cesta berieme malou lyžičkou (namočenou v roztopenom tuku) kúsky cesta a poukladáme na vymastený plech. Necháme chvíľku nakysnúť a upečieme. Kým sa buchtičky upečú, uvaríme si vanilkový krém.
4. Ešte teplé podávame s vanilkovým krémom.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. november 2024 01:50