Pixabay
StoryEditor

Vedeli ste, že sa môžete otráviť aj z niektorých jedlých húb?

16.09.2020, 17:00
Recepty a tipy
Slabé vedomosti „sviatočných“ hubárov predstavujú veľké riziko a môžu spôsobiť nie veľmi príjemné, ba až tragické zakončenie hubárskej sezóny.

Huby sú obľúbené najmä pre svoje jedinečné aromatické a chuťové vlastnosti. Na jednej strane majú nízku energetickú hodnotu, no na druhej sú bohaté na živiny. V našich lesoch rastie približne šesťtisíc druhov húb, pričom jedlých a chuťovo výborných je približne len stopäťdesiat. Huby obsahujú látky, ktoré ľudský organizmus nevyhnutne potrebuje pre svoju činnosť, akými sú napríklad bielkoviny, aminokyseliny, vitamíny, základné minerálie, cukry alebo tuky. Okrem vedecky dokázaných pozitívnych účinkov na imunitu či protirakovinových účinkov však predstavujú pre neskúsených hubárov značné nebezpečenstvo v podobe otravy.

Pozor na nesprávne skladovanie
Otrava hubami patrí medzi najnebezpečnejšie akútne otravy. Nebezpečnými však nie sú iba jedovaté huby, ale aj nesprávne spracovanie či skladovanie húb. „Otráviť sa môžeme napríklad starými a nahnitými hubami, ktoré boli napadnuté nižšími cudzopasnými hubami. Riziko predstavuje aj nesprávne skladovanie húb,“ hovorí hlavný lekár záchrannej služby MUDr. Volodymyr Kizyma, MBA. Podľa štatistík je na Slovensku hospitalizovaných každý rok okolo 100 až 120 pacientov s otravou hubami, pričom u troch až štyroch je otrava príčinou úmrtia.

Prvá pomoc pri otrave hubami
Otrava hubami sa prejavuje najmä bolesťou brucha, nevoľnosťou, pocitom na vracanie až vracaním, hnačkami, kŕčmi, malátnosťou alebo potením. V rámci prvej pomoci musíme vyvolať vracanie, zaistiť zvyšky jedla alebo vývratkov na analýzu a zariadiť prevoz do nemocnice. „Pri podozrení na otravu hubami je potrebné zaistiť všetok dostupný materiál ako napríklad odrezky z húb, obsah žalúdka, vývratky, stolica, aby sa dal určiť pôvodca otravy,“ doplnil hlavný lekár záchrannej služby MUDr. Volodymyr Kizyma, MBA. Najnebezpečnejšia je otrava s príznakmi po 12 a viac hodinách po požití húb.

Najnebezpečnejšia je stále muchotrávka zelená
Muchotrávka zelená, latinsky Amanita phalloides, spôsobuje otravu, ktorá má vysokú a závažnú mortalitu. Hoci sa od 80. rokov vďaka novozavedeným liečebným postupom znížila úmrtnosť pod 20 %, prípady otravy touto hubou sa vyskytujú aj naďalej. Ľudia si najčastejšie mýlia jedovatú muchotrávku zelenú s bedľami či so šampiňónmi. Medzi ďalšie jedovaté druhy muchotrávok patria aj: muchotrávka končistá, muchotrávka biela, muchotrávka tigrovaná a muchotrávka kráľovská.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. november 2024 09:35