shutterstock.com
StoryEditor

Cheesecake so slivkami je pochúťkou pre každého. Hotový už za pár minút

23.08.2020, 16:30
Recepty a tipy
Sezóna sliviek je v plnom prúde a my rozmýšľame, ako ich čo najlepšie využiť. Tento recept je naozaj skvelý! Vyskúšate?

Na 12 porcií
Na cesto:
200 g hladkej múky
60 g práškového cukru
1 vajce
140 g masla
Na náplň:
250 g mäkkého tvarohu
200 g smotanového syra (napr. Philadelphia)
80 g krupicového cukru
20 g vanilkového cukru
citrón
2 vajcia
150 g sliviek
150 g černíc
8 g želatíny
200 ml kyslej smotany
Na ozdobenie:
slivky
černice
nastrúhané oriešky

1. Múku s práškovým cukrom preosejeme do misy. Pridáme vajce, na kúsky nakrájané maslo, spracujeme na pevné cesto a necháme v chladničke asi hodinu odležať.
2. Tvaroh zmiešame so syrom, s cukrom, vanilkovým cukrom a citrónovou šťavou. Tretinu náplne dáme bokom a do zvyšnej náplne pridáme vajce.
3. Slivky vykôstkujeme a rozkrájame na malé kúsky. Odležané cesto rozvaľkáme na guľatý plát, vložíme do formy a pritlačíme až k hornému okraju formy. Na cesto položíme alobal, nasypeme fazuľu na pečenie a pečieme pri 180 °C asi 20 minút.
4. Odstránime alobal s fazuľou, na cesto rozložíme nakrájané slivky, rozotrieme tvarohovú plnku a pečieme pri 160 °C asi 20 minút.
5. Po upečení vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Černice prepasírujeme cez husté sitko, do šťavy pridáme želatínu a za stáleho miešania privedieme takmer do bodu varu.
6. Do odloženej časti plnky vmiešame kyslú smotanu a teplú šťavu so želatínou. Dobre premiešame a náplň nalejeme na vychladnutý povrch koláča. Uložíme do chladničky stuhnúť. Po stuhnutí povrch ozdobíme slivkami, černicami a posypeme orieškami.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. november 2024 07:28